TURUN KAUPUNKI § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 243 11.11.2008
Liikuntalautakunta 23 22.01.2009 11

14531-2008 (664)

Eija Koskivaaran aloitteet keinojään soveltuvuudesta alueellisille tekojääradoille ja luisteluradan sijoittaminen Suurtorille tai Brahenpuistoon

Tiivistelmä: -

Liiklk § 243

Eija Koskivaara 5.3.2008:

"Monet perheet haluavat käydä lastensa kanssa yhdessä luistelemassa ja opettaa tenavilleen luistelun alkeet. Mutta kulunut talvi on ollut haasteellinen jääurheilulle Turussa. Jäädytetyille kentille ehtiminen ennen niiden sulamista on vaatinut nopeutta. Onneksi kaupunki on tarjonnut yleisöluisteluja, vaikka ne ovatkin olleet melkoisen ruuhkaisia.

Nummen koululla (Nousiainen) on kokeiltu synteettistä jäätä, jossa voi luistella oikeilla luistimilla. Alustalla voi luistella samoilla luistimilla kuin perinteisellä jäällä. Keinojää koottiin reilun 2,5 neliömetrin kokoisista paneeleista. Tämän keinojään ylläpito ei vaadi sähköä tai vettä ja on siten ympäristöystävällinen.

Ehdotan, että Liikuntapalvelukeskus yhteistyössä kiinteistölaitoksen kanssa selvittää, olisiko keinojää kokonaistaloudellisesti edullisempi ja toimivampi ratkaisu alueellisille tekojääradoille kuin luonnon jää."

PäätösLiikuntalautakunta päätti lähettää em. aloitteen Liikuntapalvelukeskukselle valmisteltavaksi.

Eija Koskivaara 11.11.2008:

"Turku on Joulukaupunki ja perinteinen joulurauha julistetaan Brinkkalan talon parvelta joka joulu. Silloin Suurtorilla, jopa Brahen puistossa on paljon väkeä. Mutta suurimman osan talviajasta tämä Turun kulttuurihistoriallinen keskusta ammottaa tyhjyyttä.

Ehdotan, että liikuntapalvelukeskus selvittää, onko mahdollista sijoittaa luistelurata joko Suurtorille tai Brahenpuistoon."

PäätösLiikuntalautakunta päätti lähettää em. aloitteen Liikuntapalvelukeskukselle valmisteltavaksi.

Liiklk § 23

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

Varsin heikkojen pakkastalvien johdosta keskustelu keinojääradoista on ajankohtainen. Noin 2 vuotta sitten kiinteistölaitos ja liikuntapalvelukeskus neuvottelivat yhteisen alueellisten tekojääratojen kehittämissuunnitelman esitettäväksi kiinteistölautakunnalle.

Liikuntatoimelle tuntemattomasta syystä asiaa ei ole kuitenkaan esitelty kiinteistölautakunnalle.

Hiljattain on uutena vaihtoehtona noussut esiin ns. muovijäätekniikka, jolla kyettäisiin edullisemmin varmistamaan luistelumahdollisuudet turkulaislähiöihin.

Muovijääkeskustelussa on noussut esiin myös ajatus sijoittaa jäärata kaupungin keskustaan puistoihin tai jokivarteen, jopa torille tai laajennettavalle kävelykadulle Helsingin ja Tukholman tapaan.

Hanke rahoitetaan kiinteistölaitoksen määrärahoilla. Liikuntapalvelukeskus esittää, onhan kysymys kuitenkin liikuntapaikasta, että se saisi ottaa kantaa muovijään sijoituspaikkaan. Muovijääratkaisussa on se hyvä puoli, että sijoitusratkaisu ei ole lopullinen, koska rata on helpohkosti siirrettävissä esim. kesäisin eri paikkaan kuin talvikausina.

Aikanaan saatavien muovijääkokemusten perusteella on tarkoituksen mukaista pohtia muovin soveltumista ja kestävyyttä sekä myös kustannusvaikutuksia perinteiseen tekojäähän verrattuna. Em. selvitysten jälkeen tulee arvioida jääratojen tulevaisuuden ratkaisua Turussa.

EhdotusLiikuntalautakunta ehdottaa kiinteistölautakunnalle, että se käynnistäisi muovijääratkaisun sijoituspaikasta yhteiset neuvottelut, joihin liikuntapalvelukeskuksen ohella kutsuttaisiin opetustoimen edustus. Samalla lautakunta päättää merkitä Koskivaaran 5.3.2008 ja 11.11.2008 tekemät aloitteet käsitellyiksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

JAKELU

esiKiinteistölautakunta
tiedOpetustoimi
tiedKoskivaara Eija