Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus10325.03.20248
Kaupunkiympäristölautakunta12109.04.202411

7943-2021 (02 08 00, 00 01 05)

Kupittaan kärjen kumppanuushankkeen kehitysvaiheen etenemiseen liittyvä muutos

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus on 25.3.2024 § 103 päättänyt muun muassa, että ko. Kupittaan kärjen kumppanuushanke voi edetä toteutussuunnitteluun jo hankesuunnitteluvaiheessa ja hankesuunnitelmat tuodaan päivittyneen hankeaikataulun mukaan kaupunginhallituksen päätettäväksi 6/2024 ja 11/2024 mennessä. Em. päätös tuodaan kaupunkiympäristölautakunnalle erikseen tiedoksi merkittäväksi.

Kh § 103

Toimitusjohtaja Ari Mäkinen, maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi, hankejohtaja Janne Mustonen ja lakiasiainjohtaja Pauliina Ahlas 20.3.2024:

Taustaa

Kaupunginhallitus päätti 5.12.2022 § 515, että:

”Kupittaan kärjen kumppanuushankkeen tarjouskilpailun voittajaksi valitaan tarjouksestaan parhaat pisteet saanut ryhmittymä Terävin Kärki (YIT Suomi Oy, Lundén Architecture Oy ja Arkkitehdit von Boehm – Renell Oy, nimettyinä alihankkijoina COBE A/S sekä AFRY Finland Oy ja WSP Finland Oy);

Kupittaan kärjen kumppanuushanketta koskeva allianssisopimus ja sen liitteet hyväksytään siten, että kansliapäällikkö oikeutetaan tekemään allianssisopimukseen ja sen liitteisiin tarvittavia vähäisiä lisäyksiä, muutoksia ja tarkennuksia sekä hyväksymään asiakirjoihin tarvittavat liitteet; ja

Kupittaan kärjen kumppanuushankkeen hankesuunnitteluvaihe käynnistetään ja oikeutetaan kansliapäällikkö allekirjoittamaan allianssisopimus ja hankesuunnitteluvaiheen tilaus.”

Kansliapäällikön varahenkilönä omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen päätti 20.3.2023 § 100 hyväksyä allianssisopimukseen ja kompensaatioyhteenvetoon tehdyt täsmennykset sekä liitteenä 2 olevan hankesuunnitteluvaiheen tilauksen liitteineen.

Allianssiyhteistyön hankesuunnitteluvaihe käynnistyi sopimuksen allekirjoituksella.

Em. päätösten ja allianssisopimuksen mukainen suunnitelma etenemisestä on kuvattu seuraavasti:

Hankintapäätöksen jälkeen on tarkoitus siirtyä kehitysvaiheeseen, joka jakaantuu kahteen osaan. Kehitysvaiheen ensimmäisessä osassa, hankesuunnitteluvaiheessa, laaditaan Tiedepuiston alueen asemakaava voittaneen tarjoajan laatiman kokonaissuunnitelman pohjalta sekä hankesuunnitelmat koskien infrahanketta (kansi + velvoitepysäköinti) ja Taito-kampusta. Kaupunginvaltuusto päättää hyväksymisestä asemakaavan ja kunkin hankesuunnitelman osalta erikseen. Asemakaava on tarkoitus hyväksyä syksyllä 2023. Infrahanketta koskevan hankesuunnitelman on tarkoitus valmistua kesällä 2023 ja Taito-kampusta koskevan hankesuunnitelman syksyllä 2023.”

”Mikäli hankesuunnitelmat hyväksytään, siirrytään kehitysvaiheen toiseen osaan, toteutussuunnitteluvaiheeseen. Infrahanketta koskevan toteutussuunnitelman on tarkoitus valmistua loppuvuonna 2023 ja Taito-kampusta koskevan toteutussuunnitelman alkuvuonna 2024. Kummankin toteutussuunnitelman osalta tehdään erikseen päätös toteutusvaiheeseen siirtymisestä eli rakentamisesta. Toteutusvaihe sisältää myös 5 vuoden pituisen jälkivastuuajan, jonka aikana allianssi vastaa sen työsuorituksessa mahdollisesti ilmenevien virheiden korjaamisesta.”

Tilanne ja muutosesitykset alkuperäiseen etenemissuunnitelmaan ja siihen liittyvään alustavaan aikatauluun sekä allianssin bonuspoolin jakamiseen

Johtuen maanomistajien neuvottelujen aikataulumuutoksesta, joudutaan allianssin suunnittelussa osittain etenemään toteutussuunnittelun puolelle jo hankesuunnitteluvaiheessa, ts. ennen hankesuunnitelmien hyväksymistä ja tätä seuraavaa päätöstä kehitysvaiheen toteutussuunnitteluvaiheeseen siirtymisestä. Toteutussuunnitteluun siirtyminen on välttämätöntä, jotta hankkeen kokonaisaikataulu ei vaarannu. Toteutussuunnitteluun tässä vaiheessa käytetyt varat vähentävät varsinaisen toteutussuunnitteluvaiheen kustannuksia eli allianssin tavoitekustannusarvioon ei esitetä muutoksia. Ennen hankesuunnitelmien hyväksymistä toteutussuunnitteluun käytettävät varat ovat Kampuksen osalta 0,8 milj.€ ja infran osalta 1,3 milj.€. Hankesuunnitelmat tuodaan päivittyneen hankeaikataulun mukaan kaupunginhallituksen päätettäväksi 6/2024 ja 11/2024 mennessä.

Allianssin näkemys on, että infralle ja kampukselle nimetyistä bonuspoolin määrärahoista tulisi kohdistaa osa hankkeiden yhteiseen bonuspottiin. Tällä voidaan vähentää tarvetta osaoptimoida bonuksen käyttöä hankkeiden kesken ja toisaalta luoda yhteisiä intressejä hankkeiden kesken (mm. työturvallisuus ja osa tavoitteista). Yhteinen osuus olisi enintään 1 milj.€, kun koko hankkeelle varatun bonuspoolin arvo on yhteensä 2,66 milj.€.

Taitokampuksen käyttöönoton aikatauluun ei esitetä muutoksia, vaan uudelleenallokointia tehdään hankekokonaisuuden sisällä. Bonuspoolin kokonaissummaan ei esitetä muutoksia.

Päätös ei vaikuta tilaajan mahdollisuuksiin keskeyttää hanke.

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

Päätös​Ehdotus hyväksyttiin.​

Aaltonen ja Virtanen ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kylk § 121

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.