Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus10225.03.20247
Kaupunkiympäristölautakunta12009.04.202410

2291-2024 (00 01 02)

Turun Tiedepuiston vision ja masterplanin päivitys

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus on 25.3.2024 § 102 päättänyt hyväksyä liitteenä 1 olevan päivitetyn visioaineiston ohjeellisesti noudatettavaksi Tiedepuiston jatkokehitystoimenpiteiden yhteydessä. Em. päätös tuodaan kaupunkiympäristölautakunnalle erikseen tiedoksi merkittäväksi.

Kh § 102

Hankejohtaja Janne Mustonen, omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, toimitusjohtaja Ari Mäkinen, maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi ja kiinteistökehityspäällikkö Petri Liski 20.3.2024:

Taustaa

Turun Tiedepuisto on kaupunkiseudun merkittävin kasvua tukeva kaupunkikehityskohde. Turun kaupunki yhteistyökumppaneineen kehittää Tiedepuiston alueesta kansainvälisesti merkittävää ja rohkean kokeilevaa osaamiskeskittymää, joka on toiminnoiltaan monipuolinen ja logistisesti vetovoimainen.

Kaupunginvaltuusto päätti vuoden 2016 talousarvion yhteydessä Turun Tiedepuisto -kärkihankkeen asettamisesta. Kaupunginhallitus toimeenpani valtuuston päätöksen käynnistämällä hankkeen huhtikuussa 2016 (Kh 25.4.2016 § 163). Kärkihankkeessa tuotettu Turun Tiedepuiston Masterplan 2050 esiteltiin kaupunginhallitukselle joulukuussa 2017.

Toukokuussa 2018 kaupunginvaltuusto päätti, että Tiedepuisto-kärkihanke ohjaa kulloinkin toimivaltaisen toimielimen ja viranhaltijan valmistelua ja päätöksentekoa. Samalla se hyväksyi kärkihankkeen toteuttamista ja suunnittelua ohjaavat periaatteet (kv 14.5.2018 § 91).

Kaupunginhallitus päätti 18.6.2018 § 265 Turun Tiedepuisto -hankkeen toimeenpanosuunnitelmasta tarkennettuine tavoitteineen.

Kaupunginhallitus päätti 17.1.2022 § 15 pormestariohjelman viiden kärkihankkeen asettamisesta ja hyväksyi kärkihankkeiden toimenpidesuunnitelmat. Turun Tiedepuiston kärkihanke sekä Keskustan kärkihanke jatkoivat jo käynnissä olevina kokonaisuuksina 2022–2025 valtuustokaudelle.

Tiedepuiston kärkihankkeen vuoden 2022 toimintasuunnitelman valmistelun yhteydessä tunnistettiin tarve Tiedepuiston Visio ja Masterplan -aineistojen päivitykselle. Tärkeimpänä näistä kaupunginhallituksen 7.12.2021 § 575 käynnistämä Kupittaan kärjen kumppanuushankkeen kilpailutuksen tuottama viitesuunnitelmaluonnos Kupittaan kärjen suunnittelualueelle (kaupunginhallitus päätti 5.12.2022 § 515 Kupittaan kärjen kumppanuushankkeen hankinnan). Kupittaan kärjen kumppanuushankeen suunnitteluratkaisujen vaikutukset ulottuvat myös laajemmin Tiedepuiston kehitykseen tulevina vuosina ja vuosikymmeninä.

Vision päivitysprosessi

Tiedepuiston alue on kasvavan kaupungin yksi keskeisimmistä kaupunkikehityskohteista, joten sen pitkäjänteinen ja strateginen kehittäminen tiiviissä yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa on erityisen tärkeää. Tavoitteena on luoda Tiedepuiston visioaineiston päivitykseen rakenne ja toimintamalli, jonka avulla vision päivitys olisi vuorovaikutteinen ja jatkuva prosessi. Tätä kautta olisi myös jatkossa mahdollista vastata esiin nouseviin Tiedepuiston strategisiin kehitystarpeisiin sekä kaupunkikehitykseen kytkeytyviin ilmiöihin.

Vision uusin päivityskierros on tehty yhdessä Turun kaupungin ja Lunden Architecture Companyn kanssa, Turun teknologia- ja tiedepuisto Oy:n tilauksesta. Valmistelua on ohjattu Tiedepuiston kärkihankkeen ja Turun teknologia- ja tiedepuisto Oy:n kautta. Valmisteluun on osallistettu Tiedepuiston alueen keskeiset toimijat haastattelukierroksen sekä yhteisten työpajojen kautta. Lisäksi vision päivitystä on käsitelty kaupungin eri työ- ja johtoryhmissä. Kupittaan kärjen allianssimallilla toteutettava ja parhaillaan suunnitteluvaiheessa oleva kumppanuushanke on tärkeä osa Turun Tiedepuiston kokonaisuutta. Hankkeen ja Tiedepuiston vision päivityksen välinen vuoropuhelu onkin jatkuvaa.

Tiedepuiston alue on jo keskeinen kaupunkiliikenteen solmukohta, joka vahvistuu entisestään alueelle toteutuvan joukkoliikenteen runkolinjan sekä suunniteltujen raitiotien ja Länsiradan myötä. Kupittaan kärjen kumppanuushankkeen suunnitteluprosessien kautta on käyty ja käydään edelleen vahvaa vuoropuhelua myös Väyläviraston, Länsirata Oy:n sekä Turun raitiotie Oy:n kanssa. Näiden toimijoiden investoinneilla sekä niihin liittyvillä palveluilla on keskeinen vaikutus Tiedepuiston alueen kehittymiseen.

Merkittävimmät kaupunkirakenteessa tapahtuneet muutokset (tilannekuva 2024)

Turun tiedepuiston alue on yksi eniten kasvaneista työpaikkakeskittymistä koko maassa. Kupittaan ja Itäharjun alueella oleva 25 neliökilometrin ruutu on kasvanut 9 775 työpaikalla vuosina 2015–2021. Työpaikkakasvu perustuu erityisesti korkean arvonlisäyksen sekä sosiaali- ja terveysalan työpaikkojen kasvuun. Turun tiedepuiston alueella oleva ruutu on kasvanut koko maan kaikista 25 neliökilometrin ruuduista neljänneksi eniten Helsingin ja Espoon alueella olevien ruutujen jälkeen. Alueen hyvää saavutettavuutta kuvaa se, että kymmenen minuutin ajoaikaetäisyydellä Kupittaan asemasta sijaitsee yhteensä noin 90 000 työpaikkaa ja 15 minuutin etäisyydellä noin 130 000 työpaikkaa.

Tiedepuiston vision uusimmalla päivityskierroksella painopiste onkin kohdentunut erityisesti alueen rakennetussa ympäristössä tapahtuneisiin muutoksiin.

Vuoden 2016 jälkeen Tiedepuiston alueella on tehty lukuisia merkittäviä investointeja eri toimijoiden toimesta. Näihin kuuluvat muun muassa investointihankkeet Turun Teknologiakiinteistöiltä, Suomen yliopistokiinteistöiltä, Turun Ylioppilaskyläsäätiöltä sekä Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta. Lisäksi alueella on jo toteutettu useita asuntohankkeita. Alueen liikennejärjestelmään keskeisesti kytkeytyvän raitiotien suunnittelu on syksyllä 2023 edennyt toteutussuunnitteluvaiheeseen. Länsirata-hankkeesta on tehty toteuttamispäätös osana pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmaa.

Edellä mainittujen hankkeiden lisäksi Tiedepuiston alueella on edennyt useita asemakaavakokonaisuuksia, jotka osaltaan mahdollistavat tulevaa kasvua ja kehitystä. Merkittävimmät kaavakokonaisuudet sijoittuvat Itäharjun teollisuusalueelle, jonka muutos kohti kestävää, tulevaisuusorientoitunutta ja keskustamaista kaupunkirakennetta on käynnissä.

Tilannekuvaa on myös päivitetty tunnistamalla sellaisia Tiedepuiston alueita, joissa on vielä erityistä kehityspotentiaalia. Lisäksi osana päivitystä on tarkasteltu vastaavia kansallisia ja kansainvälisiä uudenlaisten ja ajanmukaisten tiedepuistojen verrokkikohteita. Verrokkikohteiden kautta on pyritty tunnistamaan kehityspotentiaalia ja pitämään Tiedepuiston vision laatu ja kunnianhimon taso mahdollisimman houkuttelevalla ja kasvua tukevalla tasolla.

Viime vuosien aikana tiedepuistojen rooli maailmalla on ollut muutoksessa. Ne ovat muuttuneet irrallisten rakennusten kokoelmista aktiivisiksi ja avoimiksi kaupunkitiloiksi sekä kestävän kehityksen edelläkävijäalueiksi. Tämä suuntaus on myös keskeinen osa Turun Tiedepuiston päivitettyä visiota.

Turun Tiedepuiston vahvuus on sijainti. Kokonaisuus on liitettävissä vielä nykyistä vahvemmin osaksi kaupungin keskustaa ja visioaineisto tunnistaa ja esittää osaltaan tähän liittyviä toteutusmahdollisuuksia.

Päivityksessä esitetyt maankäytön ja kehittämisen tarkennetut strategiat

Turun kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2029 mennessä ja siirtymä kohti kokonaiskestävää kaupunkia on käynnissä kaikilla kaupunkikehityksen sektoreilla. Myös kaupunkirakenteen suunnittelun ja rakentamisen on vastattava tähän tavoitteeseen. Päivitetyn vision keskeisin ajatus on, että Tiedepuisto on toteutuessaan kestävän kaupungin ja kaupunkielämän esimerkkialue. Tiedepuiston rakennetun ympäristön kehityksen tulee tukea tätä tavoitetta parhaalla mahdollisella tavalla. Tiedepuiston kehitysjänne on erittäin pitkä ja tähän kehityskaareen on mahdollista tuoda sisään pienten kehitystoimenpiteiden ja pilottien lisäksi systeemisen muutoksen elementit, joiden kautta vaikuttavuus kasvaa.

Tiedepuiston alueen halutaankin toimivan kehitys- ja kokeilualustana uusille vähähiilisyyttä ja kiertotaloutta tukeville ratkaisuille. Vastuullisuus on alueen tunnistettu vahva kilpailuetu, sillä perusinfraltaan kestävästi rakentuva alue mahdollistaa osaltaan myös alueelle sijoittuvien toimijoiden omat kestävät liiketoimintaratkaisut ja kilpailuedun omalla alallaan.

Keskeisinä Tiedepuiston alueen suunnittelua ohjaavina periaatteina ovat kaupunkitilojen sarjat, saapuminen ja 24/7/365 elävän kaupunginosan luominen.

Suhde kaupunkirakenteeseen ja Tiedepuiston alueidentiteetti

Turku on historiallisen askeleen edessä, kun kaupunki kasvaa ja elävä kaupunkirakenne laajenee yhä vahvemmin kohti Kupittaata ja Helsinkiä. Raitiotielinja on Aurajoen uusi sivuhaara, joka muodostaen urbaanin kokonaisuuden, luo uuden kehityskäytävän liittäen kokonaisuuden osaksi Turun keskustaa ja kurottaen tulevaisuudessa aina merellisen Turun kautta Yard Park - ja telakka alueille saakka. Kehityskäytävä nivoutuu tulevaisuudessa myös Tiedepuiston alueelle rakentuvan liikenteen solmukohdan ja Länsiradan kautta osaksi Euroopan laajuista TEN-T ydinverkkokäytävää. Turun seutu ja Tiedepuisto liittyvät osaksi pääkaupunkiseudun metropolialuetta tieteen ja oppimisen kaupunginosana, joka rakentuu 2020-luvun elävän kaupungin periaatteiden ja kestävyyden arvojen varaan.

Visio esittää Tiedepuiston kehittyville alueille keskustamaista kaupunkirakennetta, joka on selkeä, mutta pitkällä aikajänteellä muuntojoustava. Rakenne on ennustettava ja kestäviin liikkumisen muotoihin sitoutuva. Näkyvin keskustamaista rakentamista tarkoittava muutos toteutuu Helsinginkadun bulevardisoinnilla, joka osaltaan korostaa kaupunkiin saapumisen tunnetta.

Tiedepuiston alueidentiteetin muodostumista tuetaan ankkuroimalla kaupunkirakennetta merkittäviin liikenteen solmukohtiin, huomattaviin rakennuksiin ja toiminnoiltaan monipuolisiin ympäristöihin sekä yhteyksiin. Visioaineisto tunnistaa ja esittää merkittävät solmukohdat sekä maalaa havainnekuvin tulevaisuuden näkymiä näistä alueista. On huomioitava, että kaupunkikehitykselliset ankkurit ja solmukohdat osaltaan asettavat tavoitteita kaupunkiympäristön suunnittelun, toimivuuden ja toteutuksen laatuvaatimuksille.

Identiteetin rakentumisen osana visio esittää, että korttelikokonaisuudet muodostaisivat tulevaisuudessa omaleimaisia ympäristöjä, joilla kullakin olisi omanlaisensa arkkitehtuuri, ympäristö, luonne ja henki. Kortteleiden identiteettiä vahvistavilla toimilla olisi tuettavissa sitoutumista ympäristöön ja tätä kautta tuettavissa tavoitteita liittyen turvalliseen ja 24/7/365 kaupunkiin.

Tiedepuiston identiteettiä rakennetaan ja se rakentuu myös tulevaisuudessa vision; Kansainvälisesti kiinnostavana ja rohkean kokeilevana osaamiskeskittymänä, joka on toiminnoiltaan monipuolinen ja logistisesti vetovoimainen varaan.

Identiteetin keskeisiä tekijöitä ovat tulevaisuuden kestävä kaupunki, monimuotoiset kaupunkitilat, kohtaamisten paikat sekä osaaminen ja oppimisympäristöt. Näiden varaan on mahdollista toteutua kansainvälisen tason kilpailukykyinen tiedeinfra.

Tiedepuiston vision ohjausvaikutus

Pitkäjänteinen ja näkemyksellinen kokonaissuunnittelu on Turun Tiedepuiston kaltaisissa keskeisissä kaupunkikehityshankkeissa välttämätöntä. Vaikka visio on luonteeltaan päivittyvä, on sen kehittymisen suuntaa osoittavalla näkemyksellä merkittävää ohjausvaikutusta esimerkiksi alueelle sijoittumista pohtivien yritysten, toimijoiden ja sijoittajien näkökulmasta.

Vision ohjausvaikutusta aikajänteellä 2018–2023 tarkasteltiin osana vision päivitysprosessia ja tilannekuvan luomista. Tarkastelun pohjalta voidaan todeta, että visiolla on ollut selkeää ohjausvaikutusta monen hankkeen kohdalla, mutta tilannekuvassa on myös tunnistettu tilanteita, joissa visio ei ole toivotulla tavalla ohjannut alueen kehittymistä. Arvioinnissa on kuitenkin huomattava, että visio on luonteeltaan enemmän kehityssuuntaa osoittava tavoitetila, ei niinkään konkreettinen kehityssuunnitelma.

Visiolla voidaan todeta olleen selkeää ohjausvaikutusta muun muassa:

Vision ohjausvaikutus voidaan todeta olleen heikko muun muassa seuraavissa kokonaisuuksissa:

Alueen kehittyminen kansallisestikin ottaen poikkeuksellisen nopeasti kasvavaksi työpaikkakeskittymäksi myös osaltaan kertoo siitä, että alueen kehitysvisio on koettu innostavaksi myös sijoittumispäätöksiä pohtivien yritysten näkökulmasta.

Itäharjun teollisuusalueen olemassa olevalle yrityskannalle ja alueelle sijoittuville työpaikoille vision luomalla kehityskuvalla on erittäin merkittävä vaikutus. Alueen yrityksille onkin pidetty useita tilaisuuksia, joissa alueen kehittämisvisioita ja aikatauluja on käyty keskustellen läpi. Näissä tilaisuuksissa osa yrittäjistä on todennut ajavansa yritystoimintansa hallitusti alas nykyisen maanvuokrasopimuksen aikataulussa esim. eläköitymisestä tai uudelleen sijoittumisen vaatimista investoinneista johtuen. Osa alueella jo toimivista tai alueelle visioiden myötä haluavista uusista yrityksistä taas on aktiivisesti mukana keskusteluissa ja/tai kumppanuuksissa alueen kehittämisessä.

Osa yrityksistä on keskustelujen aikana todennut, ettei tuleva Tiedepuisto ole heidän yritystoiminnalleen paras mahdollinen toimintaympäristö. Näille yrityksille on pyritty tai pyritään yhteistyössä löytämään korvaava sijoittumispaikka ensisijaisesti kaupungin tonttitarjonnasta, tai jos sieltä ei löydy tarpeet tyydyttävää ratkaisua niin muiden toimijoiden tarjonnasta, kuitenkin siten, että voidaan turvata yritystoiminnan jatkumisedellytykset talousalueella.

Turun kaupungissa on pyritty vahvistamaan elinkeinoelämän tarpeiden huomioimista kaupungin operatiivisessa toiminnassa ja yhteistyön lisäämistä elinkeinoelämän ja kaupunkiorganisaation välillä syksyllä 2023 perustetun Elinvoiman palvelukokonaisuuden myötä. Yhteistyötä on toki tehty aiemminkin kaikkien palvelukokonaisuuksien toimesta osana kaikkea muuta tekemistä, mutta nyt perustetun palvelukokonaisuuden päätehtävä on elinvoiman ja siten myös elinkeinoelämän tarpeiden tunnistaminen ja niiden huomioiminen kaupunkiorganisaation päivittäisessä tekemisessä mahdollisimman hyvin.

Tiedepuiston vision potentiaali

Turku ja Turun seutu kasvavat ennätyksellistä vauhtia. Turku sai viime vuonna niin väestönlisäystä kuin muuttovoittoa enemmän kuin kertaakaan vuoden 1972 jälkeen, josta alkaen on saatavissa vertailukelpoista tilastotietoa. Turun väestö kasvaisi uuden väestöennusteen maltillisen perusuran mukaan 43 000 henkilöllä vuoteen 2040 mennessä. Siirtyminen nopean kasvun polulle edellyttää kasvuun varautumista maankäyttöön, asumiseen ja liikenteeseen liittyvissä ratkaisuissa. Tämä konkretisoituu myös Turun Tiedepuiston visiossa.

Tiedepuisto on kokonaisvaltaisen kestävän kaupunkikehityksen alusta kasvavassa kaupungissa. Tiedepuiston visio maalaakin osaltaan näkymää merkittävimmistä kasvumahdollisuuksista ja kehityspotentiaaleista, joita Turun kaupungilla ja Turun seutukunnalla on niin kansallisessa, kuin kansainvälisessäkin alueiden välisessä kilpailussa. Tiedepuiston kaupunkirakenteen kehittämiseen liittyvät tulevat investoinnit toimivat mahdollistajina tulevaisuuden kasvavan, kilpailukykyisen ja kestävän kaupungin rakentumiselle.

Alueen kasvupotentiaalia kuvaavia lukuja esitetty alla olevassa kuvassa.

Rakenteellinen kilpailuetu

Yliopistojen, oppilaitosten ja opiskelijoiden keskeinen rooli verkostojen muodostajana luo dynaamisen ja innovatiivisen ilmapiirin, joka houkuttelee alueelle lisää yrityksiä, tutkijoita ja opiskelijoita. Tällainen ympäristö edistää uusien ideoiden syntymistä ja kaupallistamista ja tukee yhteistyötä eri toimijoiden, kuten korkeakoulujen, yritysten ja kaupungin kesken. Tämä luo perustan elinvoimaiselle kaupunkialueelle, joka houkuttelee investointeja ja osaajia, edistäen näin kaupungin taloudellista kasvua ja elinvoimaisuutta. Voimakas perusta on erinomainen etu kilpailtaessa yksityisten investointien sijoittumisesta.

Ennustettava

Vision laaja kommunikointi ja sen perustuminen merkittäviltä osin pitkäaikaiseen raideinvestointiin lisää ulkopuolisten toimijoiden silmissä kaupungin sitoutuneisuutta visioon. Tämä tekee kaupungin rakentumisesta Vision mukaisesti ennakoitavaa, mikä on tärkeä edellytys, kun tavoitellaan pitkäjänteisiä yksityisiä investointeja alueelle, esimerkiksi kiinteistönomistusten muodossa.

Realistinen

Vision tarkastelualueen investointivolyymi on erittäin merkittävä, n. 4 Mrd. euroa. On realistista odottaa tämän jakautuvan pitkälle ajalle, useiksi vuosikymmeniksi. Kaupungin sitoutuminen raitiotien ja sen varteen sijoittuvien julkisten rakennusten kehittämiseen on merkittävä signaali yksityiselle sektorille, joka tukee pitkäjänteisen investointiohjelman realistisuutta.

Kaupunki kasvaa tällä hetkellä yhtenä valtakunnallisen kasvukolmion kulmapisteenä. Kehittämis- ja investointinäkymien visioinnilla on mahdollista tukea osaltaan näiden tavoitteiden toteutumista. Kunnianhimoinen kehitysnäkymä luo osaltaan kasvuodotuksia sekä lisää sitoutumisastetta yhteisiin kehittämistoimiin sekä resurssien käyttöön.

Tiedepuiston vision toimeenpano

Päivitetty visio luo Turun Tiedepuiston alueelle pitkäjänteisen kehittämisen näkymän. Visioaineistossa esitetyt kehittämispotentiaalit tarkoittavat nykyisellä kaupungin kasvuvauhdilla katsetta jopa 2060-luvun jälkeiseen aikaan. Kaupunkirakenteen kasvuedellytyksiä on muodostumassa isojen kaavakokonaisuuksien kautta ja kaupunki on omilla Kupittaan kärjen kumppanuushankkeen investoinneilla tukemassa kehityksen voimakasta liikkeelle lähtöä.

Vision toteutumisen tueksi tarvitaan vahvaa kaupungin, Tiedepuiston ydintoimijoiden, yritysten, kehittäjien, kuntalaisten ja muiden osallisten sitoutumista ja resursseja. Tunnistettu investointipotentiaali alueella on pitkällä aikajänteellä useita miljardeja euroja, joista valtaosa muodostuu yksityisistä investoinneista.

Kaupunginvaltuuston 14.5.2018 § 91 päättämiin Tiedepuiston kärkihankkeen suunnittelua ja toteutusta ohjaaviin periaatteisiin ei tässä päätöksessä esitetä muutoksia.

  1. Turun Tiedepuisto on kaupunkiseudun merkittävin kehityskohde.
  2. Turun Tiedepuiston kaupunkirakennetta monipuolistetaan kärkihankkeen tavoitteiden ohjaamalla tavalla. Ensisijaisena painopisteenä on työpaikkoihin ja osaamiseen perustuvan vetovoiman kasvu.
  3. Turun Tiedepuiston kehittämisellä tuetaan tunnin junan täysimääräistä hyötyä valtakunnallisen ja seudun kasvun hyväksi.
  4. Turun Tiedepuistossa liikkuminen on fiksua.
  5. Turun Tiedepuisto on hyvinvoinnin kaupunginosa.
  6. Turun Tiedepuistossa investoidaan innovatiivisesti.
  7. Turun Tiedepuiston julkinen kaupunkitila on korkeatasoista.
  8. Turun Tiedepuistoa kehitetään yhteistyössä ja kumppanuuksin Triple Helix -toimintamallin mukaisesti, julkisen ja yksityisen sektorin sekä yliopisto- ja korkeakoulumaailman jatkuvalla yhteistyöllä.
  9. Turun Tiedepuiston kehittäminen ohjelmoidaan kunnianhimoisesti ja isojen kokonaisuuksien kautta.
  10. Tiedepuisto-kärkihanke ohjaa yleiskaavoitusta käynnissä olevalla yleiskaavakierroksella kaupunkikehityksen uudistumisen painopisteen sijoittuessa Itäharjun puolelle.

Tiedepuiston alueen kehitystoimien ohjelmointia ja johtamista esitetään jatkettavaksi neljän, alla olevan painopistealueen kautta (Tiedepuiston DNA):

Rohkeasti kokeileva innovaatio- ja osaamiskeskittymä

Turun Tiedepuisto profiloituu kansainvälisesti merkittävänä ja rohkean kokeilevana innovaatio- ja osaamiskeskittymänä, ja luo kilpailukyisen toiminta- ja kasvuympäristön osaamisintensiiviselle tutkimus- ja yritystoiminnalle.

Logistisesti vetovoimainen fiksun liikkumisen keskus

Turun Tiedepuisto on logistisesti vetovoimainen fiksun liikkumisen keskus, jossa saumattomasti toisiinsa kytkeytyvät kestävän liikkumisen muodot ja niitä tukevat palvelut tekevät arjesta sujuvaa.

24/7/365 elävä kohtaamisten keidas

Turun Tiedepuisto on ympäri vuorokauden elävä ja viihtyisä kohtaamisten keidas, jossa hyvinvointia ja terveyttä edistävät alustat, ratkaisut ja palvelut nivoutuvat luontevaksi osaksi alueen asukkaiden, opiskelijoiden ja työntekijöiden arkea.

Kestävästi kasvava kaupunginosa

Turun Tiedepuisto on kaupungin energiatehokkain rakennettu alue, jonka kehittämisessä painottuvat laadukkaan perusinfran lisäksi älykkään ja kestävän kaupungin ratkaisut ja teknologiat.

Tulevien vuosien toimeenpanosuunnitelmien (mm. kärkihankkeet, asemakaava- ja investointiohjelmat) valmistelua ohjaamaan tuodaan Tiedepuiston vision päivitys nyt kaupunginhallituksen käsittelyyn. Lisäksi Tiedepuiston vision päivityksellä on yhteys myös kaupunkistrategian ja pormestariohjelman tuleviin päivityksiin.

Tiedepuiston päivitetty visioaineisto on keskeisin ohjausasiakirja Tiedepuiston kärkihankkeen toiminnan ja kehityshankkeiden ohjauksessa. Tiedepuiston kärkihankkeella tuetaan täysimääräisesti nyt päivitetyn vision toimenpiteitä vuosittain päivitettävän toimintasuunnitelman kautta. On huomioitava, että kärkihankkeista päätetään valtuustokausittain ja tätä kautta vision toimeenpano ei ole rakenteesta ja hankkeen statuksesta riippuvainen.

Kehitystoimenpiteiden rahoituksessa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan ulkoisia rahoituslähteitä.

Liite 1Päivitetty visio

Oheismateriaali 1Turun Tiedepuiston visio – Oheismateriaali 21.3.2024

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan päivitetyn visioaineiston ohjeellisesti noudatettavaksi Tiedepuiston jatkokehitystoimenpiteiden yhteydessä.

Päätös​Ehdotus hyväksyttiin.​

Aaltonen ja Virtanen ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.​

Kylk § 120

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kh § 102
Liite 1:Päivitetty visio

Kylk § 120
Liite 1:Päivitetty visio