Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta7705.03.202415

1701-2024 (02 08 02)

Skanssin rakennusurakka, urakoitsijan valintakriteerit ja hankinnan käynnistäminen

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään Skanssin rakennusurakan käynnistämistä. Urakkaan kuuluu Itä-Skanssin ja Skanssin keskuspuiston kaava-alueiden rakentaminen sekä näiden alueiden tiettyjen osuuksien rakennussuunnittelu.

Kylk § 77

Salassa pidettävä, salauksen peruste: Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 6 §:n 1 momentin 2 kohta

Kaupunkiympäristö, vastaavat rakennuttajat Susanne Järvi ja Eero Kupari, 20.2.2024:

Kaupunkiympäristön rakennuttaminen on valmistelemassa Skanssin rakennusurakan kilpailutusta. Urakassa toteutetaan suunnitelma-aineiston osoittamassa laajuudessa Itä-Skanssin ja Skanssin keskuspuiston kaava-alueiden yleisten alueiden rakentaminen sekä näiden alueiden tiettyjen osuuksien rakennussuunnittelu.

Kaupunginvaltuusto päätti 23.1.2023 § 12 hyväksyä Itä-Skanssin kaavan ja sen kustannusarvioksi hyväksyttiin 7.6 miljoonaa euroa (alv 0 %). Kustannusarvio on laskettu heinäkuun 2022 maanrakennuskustannusindeksillä 129,36 (2015 = 100). Kustannusarvio sisältää infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti 20 % hankevarauksen. Kaava on tullut voimaan 25.3.2023. Itä-Skanssin katusuunnitelmat menevät nähtäville huhti-toukokuun vaihteessa 2024.

Kaupunginvaltuusto päätti 27.8.2018 § 157 hyväksyä Skanssin keskuspuiston kaavan ja kaava on tullut voimaan 27.10.2018. Kaupunginhallitus päätti 5.6.2023 § 219 hyväksyä Skanssin keskuspuiston, Kontregardinpuiston ja Itäkaaren (osa) puisto- ja katusuunnitelman. Kustannusarvioksi hyväksyttiin 8.3 miljoonaa euroa (alv 0 %). Kustannusarvio on laskettu maaliskuun 2023 maanrakennuskustannusindeksillä 142,14 (2010 = 100). Kustannusarvio sisältää infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti 15 % hankevarauksen.

Skanssin rakennusurakan kilpailutus on tarkoitus käynnistää Itä-Skanssin katusuunnitelmien nähtävilläoloaikana. Urakka-aika on suunniteltu alkavaksi kesällä 2024 ja päättyvän loppusyksyllä 2027, kuitenkin siten, että urakkasopimus voidaan tehdä vasta, kun Itä-Skanssin katusuunnitelmat ovat lainvoimaiset.

Infrainvestointiohjelmassa vuosille 2024-2027 (kh 18.12.2023 § 476) on varattu vuodelle 2024 Itä-Skanssin hankkeelle 3.000.000 euroa ja Skanssin keskuspuistolle 3.700.000 euroa. Taloussuunnitelmassa on varauduttu myös vuosien 2025-2027 investointeihin.

Tarjouspyynnön sisältö

​Kyseessä on EU-kynnysarvon ylittävä hankinta. Hankinnasta tullaan tekemään hankintalain edellyttämä hankintailmoitus.

Urakkamuotona on kokonaishintaurakka, johon sisältyy ST-osuus. ST-osuus sisältää rakennussuunnitelmien laatimisen Itä-Skanssin alueella Traverssipolun, Vallipolun, Sitadellinkujan ja Lunettipolun osalta sekä Skanssin keskuspuiston alueella liikuntapuiston osalta. Rakennussuunnitelmat laaditaan hyväksyttyihin katu- ja puistosuunnitelmiin perustuen. Suunniteltavat kohteet on esitetty liitteissä 1 ja 2. Urakan aikana voi ilmetä tarve tehdä päivityksiä myös urakkaan sisältyvien kohteiden muihin vuonna 2019 laadittuihin rakennussuunnitelmiin. Urakka on yhteishanke Turun Vesihuolto Oy:n kanssa.

Urakkahinta sidotaan Maanrakennuskustannusindeksin 2015=100 M-osaindeksiin. Indeksin peruspisteluku on tarjouksen jättöhetkellä viimeisin virallinen julkaistu pisteluku.

Urakan maksuerät maksetaan urakoitsijalle siten, että kukin maksuerä suoritetaan sopimuksen mukaisena, mutta tarkistetaan jälkeenpäin heti, kun on saatu lasketuksi sen kuukauden indeksitarkistus, minkä aikana maksuerään tai sen osaan oikeuttava työ on valmistunut. Korjaus suoritetaan urakan maksuerille sekä yksikköhinnoille. Indeksikorjausta ei suoriteta bonuksille eikä välitavoitteiden viivästyssakoille.

Urakan hankinta suoritetaan käyttäen avointa menettelyä ja valintaperusteena on halvin hinta.

Tarjousten tekijöille asetetaan seuraavat kelpoisuusvaatimukset, joiden on täytyttävä, jotta tarjoajan tarjous otetaan mukaan tarjousvertailuun:

- 7.1 Väylärakentamisen pääurakointi; Tiet, kadut ja kunnallistekniikka

- 11 Putkilinjojen ja johtojen pääurakointi

- 16 Viher- ja ympäristörakentamisen pääurakointi

RALA-pätevyyden puuttuessa voidaan pätevyys osoittaa riittävin referenssitiedoin ja

Tarjoajan tulee toimittaa yllä mainittujen vaatimusten täyttymisestä tarjouspyynnössä tarkemmin määritellyt todistukset, jotka eivät saa olla kolmea (3) kuukautta vanhempia.

Urakan ST-osuuksien suunnittelijoiden pätevyys- ja referenssivaatimukset tullaan erittelemään urakkaohjelmassa ja urakoitsijan tulee esittää vaatimukset täyttävät suunnittelijat tilaajalle hyväksyttäväksi viimeistään urakkaneuvottelussa.

Oheismateriaali 1​Karttaote suunniteltavista kohteista Itä-Skanssin alueella

Oheismateriaali 2​Karttaote suunniteltavista kohteista Skanssin keskuspuiston alueella

​Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää, että:

- Skanssin rakennusurakan hankinta voidaan käynnistää edellä kuvatuin taloudellisin ja teknisin minimivaatimuksin,

-​​ hankinnassa käytetään avointa menettelyä ja valintaperusteena halvinta hintaa, ja

- kaupunkirakentamisjohtaja oikeutetaan tekemään tarjouspyyntöasiakirjoihin tarvittaessa teknisluonteisia muutoksia ja lisäyksiä sekä allekirjoittamaan tarjouspyyntö mahdollisine lisäkirjeineen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen