Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta5427.02.20246

3110-2023 (10 02 03)

Asemakaavanmuutosehdotus; Telakan liittymä 2, Perno (os. Merilinja, Upalingontie) (10/2023)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutos perustuu Väyläviraston E18 Turun kehätie (Kt40) parantaminen välillä Naantali - Raisio -tiehankkeen tilatarpeisiin. Kaavamuutoksessa yhteensovitetaan tiehankkeen tilatarpeet kaava-alueella oleviin luonto- ja kulttuurihistoriallisiin arvoihin.

Kylk § 54

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavasuunnittelija Miro Pietilä 12.2.2024:

Kaavoituksessa on laadittu 1.12.2023 päivätty ja 31.1.2024 lausuntojen perusteella muutettu asemakaavanmuutosehdotus.

Nyky- ja suunnittelutilanne

Suunnittelualue koostuu enimmäkseen Upalingontien katualueesta, Raision puolelta tulevan Telakkatien jatkeesta ja Naantalintien suuntaisesta pyöräilyn ja jalankulun väylästä sekä näiden väliin rajautuvasta, osittain metsittyneestä entisestä peltoalueesta. Alueella tai sen välittömässä läheisyydessä ei ole asutusta. Suunnittelualue rajautuu pohjoisosassa Raision kuntarajaan ja Naantalintiehen. Alueen itäosa rajautuu voimajohtoon sekä Merilinjanpuisto-viheralueeseen, johon kuuluu metsäinen osa ja hulevesialueen osa. Eteläosastaan suunnittelualue rajautuu Turun telakan parkkipaikka-alueeseen. Suunnittelualueen länsiosassa on metsäinen rinneympäristö.

Voimassa olevassa asemakaavassa alue on osoitettu maantien alueeksi (LT), katualueeksi ja yhdistettyjen teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi laivanrakennustoimintaa varten (TTV-1), jossa tehokkuusluku on e = 0.13. Osalla TTV-1-alueesta on lisäksi voimassa vaiheasemakaava, jossa rakennusoikeutta on lisätty korottamalla tehokkuusluku tasoon e = 0.35. TTV-1-alueilla on rakennusoikeutta yhteensä 329 k-m².

Suunnittelualueen pinta-ala on 2,0297 ha.

Nykytilannetta ja kaavatilannetta kuvataan tarkemmin kaavaselostuksen kohdassa 3. Lähtökohdat

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet

​Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on varata telakan eritasoliittymälle riittävän laaja maantien alue. Toisena tavoitteena on suunnittelualueen kaakkoisosassa olevan alueen kaavatilanteen muuttaminen niin, että alueen asemakaava tulee vastaamaan rakennettua Merilinjan katua. Syksyn 2023 aikana tavoitteeksi täsmentyi myös alueelta löydettyjen luonto- ja kulttuurihistoriallisten arvojen yhteensovittaminen Väyläviraston tiesuunnitelman kanssa.

Kaavaprosessin vaiheet

Kuulutus vireilletulosta oli 26.8.2023 ja lisäksi 7.8.2023 päivätty osallistumis- ja arviointisuunnitelma lähetettiin osallisille kirjeitse 24.8.2023.

​Osallisilta pyydettiin alkuvaiheen mielipiteitä 16.9.2023 mennessä. Mielipiteitä jätettiin 3 kappaletta. Mielipiteissä esitettiin alueella olevien ja kaavamuutoksen myötä siirtyvien kaapelien huomioiminen. Mielipiteissä esitettiin, että kaava-alueella oleva voimajohto huomioidaan ympäristöministeriön asetuksen mukaisella merkinnällä. Lisäksi mielipiteessä annettiin ohjeita voimajohdon huomioimisesta erityisesti risteämälausuntojen ja johto- ja muuntamosiirtojen osalta. Mielipiteissä esitettiin, että kaavamuutoksen ei toivota aiheuttavan muutostarpeita alueella sijaitsevaan voimajohtoon.

Kaavaehdotus oli lausunnoilla 11.12.2023 – 22.1.2024. Ehdotuksesta tuli 9 lausuntoa. 6 lausunnossa ei ollut erityistä huomautettavaa kaavamuutoksesta. Lausunnoissa ohjeistettiin alueella sijaitsevan infrastruktuurin huomioimista rakentamisen aikana. Lausunnoissa eriteltiin alueen alustavia suunnitteluratkaisuja, joihin sisältyy hulevesien käsittelyrakenne maantien alueelle. Lausunnoissa esitettiin alueen luontoarvojen huomioimista kaavamuutoksessa, ja eriteltiin selostuksen ja kaavakartan kohtia, joita täsmentämällä luontoarvojen huomioiminen selkeytyy.

Lausuntojen perusteella tehtiin vähäisiä muutoksia kaavakarttaan ja kaavaselostukseen. Kaavakarttaan lisättiin sijainniltaan ohjeellinen alueelliselle hulevesijärjestelmälle varattu alueen osa -merkintä ja -määräys. Lisäksi tehtiin vähäisiä muutoksia yleismääräyksiin hulevesi- ja luontoasioiden osalta.

Lausunnot vastineineen on kuvattu tarkemmin selostuksen kohdassa 4.4 Suunnittelun vaiheet, vaihtoehdot ja vuorovaikutus.

Kaavaehdotus oli julkisesti nähtävillä 11.12.2023 – 22.1.2024. Ehdotuksesta ei tullut yhtään muistutusta.

Lausuntojen perusteella tehtyjen vähäisten muutosten johdosta ei ole tarpeen asettaa kaavaehdotusta uudelleen nähtäville.

Asemakaavanmuutosehdotus

Asemakaavamuutokseen sisältyy 12 113 m² maantien aluetta (LT), 482 m² suojaviheraluetta (EV-1/s) ja 7 702 m² katualuetta. Alueen pohjoisrajan suuntaisesti kulkee voimajohtolinja, joka on merkitty johdolle varattuna alueen osana. Suojaviheralueelle ja osittain LT-alueelle jatkuen on osoitettu s-1-merkinnällä säilytettävä muu kulttuuriperintökohde (tienpohja). Suojaviheralueen vieressä LT-alueella oleva pohjoisempi kookas tammi on osoitettu suojeltava puu -merkinnällä. LT-alueelle on osoitettu alueellisen hulevesijärjestelmän varattu alueen osa sijainnillaan ohjeellisena merkintänä. Suojeluun ja hulevesiin liittyvät merkinnät on sovitettu yhteen Väyläviraston tiesuunnitelman kanssa. Alueelle ei ole osoitettu rakennusoikeutta.

Infrakustannukset

Valtio vastaa maantiealueen tieinfrastruktuurin rakentamisen kustannuksista. Valtio vastaa myös tiesuunnitelmaan liittyvistä, Upalingontien, Merilinjan ja Tuhkaniementien katualueille kohdistuvista muutostöistä aiheutuvista kustannuksista.

Toimivalta

Asemakaavanmuutos ei ole vaikutuksiltaan merkittävä ja näin ollen sen hyväksymisestä päättäminen kuuluu hallintosäännön 50 §:n 4. kohdan mukaan kaupunkiympäristölautakunnan toimivaltaan.

Seuraava vaihe

Kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyttyä kaavanmuutoksen se voidaan muutoksenhakuajan jälkeen kuuluttaa voimaan.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1​Kartta Telakan liittymä 2

Oheismateriaali 1​Selostus Telakan liittymä 2

Oheismateriaali 2​Tilastolomake Telakan liittymä 2

Oheismateriaali 3​OAS-vaiheen mielipiteet

Oheismateriaali 4​Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot​

Laaditut selvitykset ja raportit, www.turku.fi/kaavahaku

​Kaupunkiympäristöjohtajan varahenkilö, maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä 1.12.2023 päivätyn ja 31.1.2024 lausuntojen perusteella muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen Telakan liittymä 2.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedCaruna Oy
tiedTelia Finland Oyj
tiedTurku Energia Sähköverkot Oy
tiedTurun Vesihuolto Oy
tiedTurvallisuus- ja kemikaalivirasto
tpvVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedVäylävirasto
tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue
tpvKaupunkiympäristö, paikkatieto ja kaupunkimittaus


Liitteet:

Kylk § 54
Liite 1:Kartta Telakan liittymä 2