Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta5727.02.20249

14622-2020 (10 03 01)

Pertunpuistikon puistosuunnitelma puiston peruskorjaamiseksi (Kähäri 072-9,-2)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyttäväksi esitetään Kähärin kaupunginosan Pertunpuistikkoon laadittu puistosuunnitelma.

Kylk § 57

Kaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, vastaava rakennuttaja Anna-Kaisa Kaukola 9.2.2024:

Suunnittelualueen nykytila

Pertunpuistikko sijaitsee Kähärin asemakaava-alueella (Kähäri 072-9,-2) (16.6.2015). Pertunpuistikko on kooltaan noin 1700 m2. Pertunpuistikko sijaitsee Kähärin koulun eteläpuolella Kokkokadun ja Kähärlänkujan välissä.

Puisto on luonteeltaan leikkipaikka ja lähivirkistysalue. Sen pääasiallisia käyttäjiä ovat alueen asukkaat sekä koululaiset. Suunnittelualue pitää sisällään koko puistoalueen sisältäen leikkipaikan. Pertunpuistikko on vanha huonokuntoinen puisto, jonka leikkipaikka on elinkaarensa päässä.

Puiston peruskorjaus sisältyy Leikintekoa-ohjelmassa määriteltyihin peruskorjaustoimenpiteisiin (Kh 22.06.2021 § 307)​.

Suunnitelma

Suunnitelma sisältää koko puiston perusparannuksen.

Leikkialueen kalusteet ja valaistus uusitaan. Kalusteet on valittu niin, että ne tarjoavat leikkimahdollisuuksia eri-ikäisille lapsille sekä liikunta- ja oleskelumahdollisuuksia myös aikuisille. Lapsille tarkoitettuja varusteita ovat keinut, liukumäki, karuselli ja trampoliini. Iso hiekkalaatikko on varustettu esteettömällä hiekkapöydällä. Kaikenikäiselle tarkoitettuja ovat tasapainoiluvaruste sekä hyppyboksit, jotka tukevat eritasoisten liikkujien liikuntamahdollisuuksia. Osa leikkivälineistä on inklusiivisia, mikä tarkoittaa sitä, että välineet tarjoavat mahdollisuuksia kaiken tasoisille leikkijöille. Puistikon katuihin rajoittuvat reunat aidataan alueelle sopivalla puuaidoilla, jolloin koko alueen hyödyntäminen leikkiin ja yhdessäoloon on turvallista.

Toiminta-alueelle on sijoitettu penkkejä ja oleskelualueelle pöytäpenkkiryhmät, joita voi käyttää myös pyörätuolin kanssa.

Puiston kuivatus ja maanpinnan tasaus säilytetään nykyisellään. Hulevedet imeytyvät läpäisevään pohjamaahan eikä lammikoitumista ole tapahtunut. Pinnoitteet ovat vettäläpäiseviä.

Puistossa on tällä hetkellä kaksi valaisinta. Valaistus uusitaan ja puistokäytävän varteen sijoitetaan neljä pylväsvalaisinta.

Puisto suunnitellaan kasvillisuudeltaan puutaloalueen perinteistä kasvilajistoa käyttäen. Huonokuntoiset serbiankuuset, vuorimännyt ja lehmusten alla olevat yksittäispensaat poistetaan, mutta muuten puut ja pensaat säilytetään. Komea tammi säilyy puiston keskipisteenä ja sen ympärille tehdään ympyräpenkki suojaamaan runkoa. Nurmikkoalue säilytetään. Uudet pensasistutukset ovat pääasiassa syreenejä, pensasruusuja ja pensasvaahteroita.

Luoteiskulmaan tehdään uusi perenna-alue, jossa käytetään perinneperenna-lajeja dynaamisella periaatteella, jossa kasviyhdyskunnan annetaan kehittyä luontaisesti ja hoito on kevyempää.

Kuuleminen

Puistosta on tehty Kerrokantasi -kysely vuonna 2020, johon tuli 10 mielipidettä. Kuudessa vastauksessa puistoon toivottiin maatrampoliinia ja yhtä monessa kuntoiluvälineitä eri ikäisille, myös aikuisille. Myös lisää valaistusta ja varusteiden uusimista toivottiin.

Suunnitelman luonnos oli esillä Kerrokantasi palvelussa v. 2021. Tuolloin saatiin kaksi palautetta, jotka koskivat varusteita.

Pertunpuistikon puistosuunnitelma oli nähtävillä 15.1.-29.1.2024. Suunnitelmasta annettiin yksi muistutus.

Muistutus

Muistutuksessa ehdotettiin lehtimajan poistoa ja hiekkalaatikon siirtoa. Muistutuksessa oltiin huolissaan puistopuun (vaahtera) kunnosta ja pyydettiin myös toisen puistopuun (vaahtera) kaatoa. Lisäksi muistutuksessa pyydettiin lupaa kahden tontilla kasvavan koivun kaatamiseksi.

Vastaus muistutukseen

Lehtimajan pensaslajike vaihdetaan matalammaksi, jolloin tila muodostuu oleskelualueeksi. Pöytäpenkkiryhmät ovat toivottuja varusteita leikkipaikoilla ja niihin on toivottu myös pyörätuolimahdollisuutta. Hiekkalaatikko on sijoitettu siten, että puiston keskeinen tammi varjostaa hiekkaleikkejä. Hiekkalaatikko on sijoitettu myös kunnossapidollisista syistä erilleen maatramboliinista, jonne kulkeutuu leikkihiekkaa, jos välineet sijaitsevat vierekkäin.

Puistopuiden kuntoa seurataan suunnitelmallisesti ja hoitotoimenpiteet ja puiden uusimiset tehdään kuntokartoitukseen pohjautuen. Puistoon kallellaan oleva vaahtera uusitaan peruskorjauksen yhteydessä, koska juuristoalueella joudutaan tekemään kaivuutöitä. Toinen kaadettavaksi pyydetty puistopuu muodostaa viereisen koivun kanssa yhteisen latvuksen ja tarvetta kaadolle ei ole. Kaksi koivua sijaitsee kiinteistön alueella ja kiinteistönomistaja voi hakea niiden kaatoa varten maisematyölupaa.

Kustannukset

Pertunpuistikon puistosuunnitelmavaiheen rakennusosatasoinen arvonlisäveroton kustannusarvio on 262.000 euroa. Kustannusarvio sisältää infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti 15 % hankevarauksen. Kustannusarviossa käytetty maanrakennuskustannusindeksin pisteluku on 127,50 (elokuu 2022) (2015=100). Hanke esitetään toteutettavaksi 2024 Puistot ja leikkipaikat -hankelistan yhteydessä.

Infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti yksittäisenä perusinvestointina hankkeen kustannukset jäävät kaupunkiympäristöjohtajan hyväksyttäväksi.

Liite 1​Pertunpuistikon puistosuunnitelma W3907009, pvm. 9.2.2024

Oheismateriaali 1​Muistutus

Kaupunkiympäristöjohtajan varahenkilö, maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Pertunpuistikkoon laaditun puistosuunnitelman liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedXXXXX
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 57
Liite 1:Pertunpuistikon puistosuunnitelma W3907009, pvm. 9.2.2024