Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta2423.01.202411

5298-2023 (02 08 02)

Topinojankaaren rakentaminen -nimisen urakan (rakennusurakka 1) valintakriteereistä päättäminen ja urakan käynnistäminen

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään Topinojankaaren rakentaminen -nimisen urakan (rakennusurakka 1) urakoitsijan valintakriteerien hyväksymistä ja hankinnan käynnistämistä.

Kylk § 24

Kaupunkiympäristö, vastaava rakennuttaja, Niina Oksanen 12.1.2024:

Kaupunkiympäristön rakennuttaminen on valmistellut ”Topinojankaaren rakentaminen” -nimisen urakan kilpailutusta. Nyt kilpailutettava urakka eli rakennusurakka 1 kohdistuu paaluväleihin 0-300 ja myöhemmin kilpailutettava rakennusurakka 2 paalulta 300 eteenpäin.

Hankintaa esitetään käynnistettäväksi uudelleen. Hankkeen ensimmäisestä kilpailutuksesta jätettiin valitus markkinaoikeuteen, mistä syystä kaupunkiympäristölautakunta teki itseoikaisuna hankinnan keskeyttämispäätöksen (Kylk § 368, 31.10.2023). Aiempaan tarjouspyyntöön sisältyi soveltuvuusvaatimuksia koskevia epäselvyyksiä, eikä niitä voitu korjata jälkikäteen. Tarjoajien tasapuolisen kohtelun turvaamiseksi oli perusteltua keskeyttää hankinta ja käynnistää se uudelleen siten, että tarjouspyyntöön sisältyneet virheet ja epäselvyydet korjataan. Ne on nyt korjattu ja hankintaa esitetään käynnistettäväksi uudelleen. Asia on valmisteltu yhdessä lakipalveluiden kanssa.

Katusuunnitelman mukainen kustannusarvio on Turun kaupungin osuudelta ollut 2.650.000,00 € (indeksi 112,3 (2015=100)), Kylk 11.10.2022 § 382).

Rakennusurakan kustannusarvio on noin 2.760.000,00 euroa (alv 0 %) (indeksi 125,3 (2015=100)).

Arviot on laadittu käyttäen Turun kaupungin infrarakentamisen kustannushallinnan ohjetta. Kustannukset on laskettu FORE-hankeosaohjelmalla. Kustannuksiin sisältyy 15 % hankevaraus (suunnittelu/rakentaminen).

Investointiohjelmassa 2023-2026 hankkeeseen on varattu vuodelle 2024 määrärahaa 2.000.000 € ja 650.000 vuodelle 2025. Investointiohjelmassa varaudutaan 90​ 000 € vuodelle 2026.

Urakkamuotona on kokonaishintaurakka ja toteutusaikataulu 2024-2026.

Kyseessä on kansallisen kynnysarvon ylittävä hankinta. Hankinnasta tullaan tekemään hankintalain edellyttämä hankintailmoitus.

Urakan hankinta suoritetaan käyttäen avointa menettelyä ja valintaperusteena on halvin hinta.

Tarjousten tekijöille asetetaan seuraavat kelpoisuusvaatimukset, joiden on

täytyttävä tarjouksen jättöhetkellä, jotta tarjous otetaan mukaan tarjousvertailuun:

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ tarjoajalla tulee olla Y-tunnus,

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ tarjoajan yrityksen on oltava merkitty ennakkoperintälain (1118/1996) mukaiseen ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin sekä arvonlisäverolain (1501/1993) mukaiseen arvonlisäverovelvollisten rekisteriin,

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ tarjoajan tulee olla merkitty kaupparekisteriin,

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ tarjoajan tulee olla huolehtinut verojen maksamisesta. Tarjoaja voidaan kuitenkin hyväksyä, jos laiminlyötyjen maksujen osalta on esittää verovelkatodistus tai verovelkaa koskeva maksusuunnitelma.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ tarjoajan tulee olla huolehtinut eläkevakuutuksen ottamisesta ja eläkevakuutusmaksujen suorittamisesta. Tarjoaja voidaan kuitenkin hyväksyä, jos laiminlyötyjen maksujen osalta on esittää selvitys siitä, että erääntyneitä eläkevakuutusmaksuja koskeva maksusopimus on tehty.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ tarjoajan tulee noudattaa kaikkien työntekijöiden työsuhteissa voimassa olevaa alan valtakunnallista työehtosopimusta,

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ tarjoajan tulee olla huolehtinut työterveyshuollon järjestämisestä,

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ tarjoajan tulee olla ottanut tapaturmavakuutuslaissa (608/1948) tarkoitetun vakuutuksen,

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ tarjoajan tulee olla huolehtinut sosiaaliturvamaksujen maksamisesta,

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ tarjoajalla tulee olla hankinnan kokoon ja laatuun nähden taloudelliset edellytykset hankinnan suorittamiseen. Tätä ominaisuutta arvioidaan tarjoajan luottokelpoisuudesta saatujen tietojen perusteella. Tarjoajan ja soveltuvuusvaatimusten täyttymiseksi ilmoitettujen alihankkijoiden (ns. ”voimavara-alihankkija”) luottokelpoisuuden tulee olla Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa -suosituksen mukaan vähintään hyvä (AA). Muun vastaavan luottotietolaitoksen (ei pankin) luottokelpoisuusluokitus tulee olla vähintään tätä vastaava.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ tarjoajan vuosittaisen kokonaisliikevaihdon tulee olla vähintään 3.000.000,00 (kolmemiljoonaa) euroa kahdella viimeisellä kahdentoista kuukauden pituisella tilikaudella. Liikevaihtovaatimuksen tulee täyttyä molemmilla tilikausilla.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ tarjoajalta edellytetään Rakentamisen Laatu RALA ry:n myöntämä RALA-PÄTEVYYSTODISTUS (”sininen todistus”) tähän urakkaan soveltuvasta toimialapätevyydestä: 7.1: Pääurakointi; tiet, kadut, rautatiet ja kiitotiet sekä 11: Pääurakointi; putkilinjat ja johtoverkot.

RALA-pätevyyden voi korvata toimialapätevyyksiin eriteltynä referenssiluettelona Soveltuvuusvaatimukset-kohdassa esitetysti.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ tarjoajalla ja soveltuvuusvaatimusten täyttymiseksi ilmoitetuilla alihankkijoilla (ns. ”voimavara-alihankkija”) tulee olla Rakentamisen Laatu RALA ry:n myöntämä, tähän urakkaan soveltuva, yritystason RALA-TOIMINTATAPOJEN HYVÄKSYNTÄTODISTUS tai muu vastaava näyttö ulkopuolisesti todennetusta laadunvarmistuksesta, esimerkiksi tähän urakkaan soveltuva SFS-EN ISO 9001 laatusertifikaatti.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ tarjoajan on esitettävä tarjouslomakkeella, miten se tulee järjestämään urakassa vaadittavan vakuuden. Lomakkeessa on ilmoitettava vakuuden muoto ja vakuuden antaja. Tilaaja hyväksyy ulkomaisen vakuuden antajan vain siinä tapauksessa, että vakuuden antajalla on sivukonttori tai muu tilaajan hyväksyttävissä oleva edustaja Suomessa, ja

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ tarjoajalla tulee olla voimassa oleva vastuuvakuutus, joka on riittävä suhteessa hankinnan laajuuteen ja riskeihin nähden. Vastuuvakuutus kattaa tässä työssä tilaajalle, kolmannelle osapuolelle tai tämän omaisuudelle aiheutuneet vahingot.

Tarjoajan tulee toimittaa yllä mainittujen vaatimusten täyttymisestä tarjouspyynnössä tarkemmin määritellyt todistukset, jotka eivät saa olla kolmea (3) kuukautta vanhempia.

Tarjous jätetään hyväksymättä, mikäli se ei ole tarjouspyynnön mukainen.

Tarjoukset tulee toimittaa määräaikaan mennessä Cloudia -järjestelmän kautta.

Urakoitsijan valinnasta päättää kaupunkiympäristölautakunta. Hankinnasta tehdään urakkasopimus.

Liite 1​Tarjouspyyntö

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää, että:

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Topinojankaaren rakentaminen -nimisen urakan (rakennusurakka 1) hankinta voidaan käynnistää edellä kuvattujen taloudellisten ja teknisten minimivaatimusten ja liitteenä 1 olevan tarjouspyynnön mukaisesti,

-​ ​ ​ ​ ​ ​ hankinnassa käytetään avointa menettelyä ja valintaperusteena halvinta hintaa,

-​ ​ ​ ​ ​ ​ kaupunkirakentamisjohtaja oikeutetaan tekemään tarjouspyyntöön tarvittaessa teknisluonteisia muutoksia ja lisäyksiä sekä allekirjoittamaan tarjouspyyntö mahdollisine lisäkirjeineen, ja

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ pöytäkirja tämän asian kohdalta tarkastetaan heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen