Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta616.01.20246

208-2022 (10 03 00)

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös koskien ylimääräistä muutoksenhakua poikkeamis- ja rakennuslupa-asiassa

Tiivistelmä:

Korkeimpaan hallinto-oikeuteen on jätetty hakemus lainvoimaisten poikkeamis- ja rakennuslupapäätösten purkamiseksi. Korkein hallinto-oikeus on jättänyt purkuhakemuksen tutkimatta siltä osin kuin purkuhakemuksen tekijöillä ei ole ollut purkupuhevaltaa asiassa. Muiden purkuhakemuksen tekijöiden osalta korkein hallinto-oikeus on hylännyt purkuhakemuksen. Poikkeamis- ja rakennuslupapäätökset jäävät voimaan.

Kylk § 6

Konsernihallinto, lakipalvelut, ympäristöjuristi Jenna Härkönen 3.1.2024:

Kuvaus asiasta

DNA Tower Finland Oy:lle on myönnetty Turun kaupunkiympäristöjohtajan päätöksellä 14.1.2022 § 1 poikkeamislupa matkaviestintukiaseman rakentamiselle. Rakennuspaikka sijaitsee Hirvensalossa Valkamantien varressa asemakaavan mukaisella maiseman- ja ympäristönhoitoalueella, jonka avoin luonne tulee säilyttää (VE-2). Poikkeamislupaa vastaava rakennuslupa on myönnetty rakennusvalvonnan lupainsinöörin päätöksellä 25.1.2022 § 99.

Rakennuspaikan naapurit ja alueen muut asukkaat ovat hakeneet korkeimmalta hallinto-oikeudelta lainvoimaisten poikkeamis- ja rakennuslupapäätösten purkamista. Purkuhakemuksessa on myös vaadittu päätösten täytäntöönpanon kieltämistä.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös

Korkein hallinto-oikeus on 21.12.2023 antanut asiassa päätöksensä. Korkein hallinto-oikeus on jättänyt purkuhakemuksen tutkimatta siltä osin kuin purkuhakemuksen tekijöillä ei ole ollut purkupuhevaltaa asiassa. Osa purkuhakemuksen tekijöistä eivät omista tai hallinnoi rakennuspaikan viereisiä tai vastapäisiä alueita. Hankkeesta esitetyn selvityksen perusteella poikkeamispäätöksen ja rakennusluvan mukaisella rakennushankkeella ei ole katsottava olevan maankäyttö- ja rakennuslain 192.1 §:n 2 tai 3 kohdassa tai 193.1 §:n 2, 3 tai 4 kohdissa tarkoitettuja vaikutuksia heihin tai heidän omistamiinsa tai hallinnoimiinsa alueisiin. Näin ollen heillä ei ole ollut valitusoikeutta poikkeamis- tai rakennuslupapäätöksistä eikä siten myöskään purkupuhevaltaa nyt kyseessä olevassa asiassa. Tämän vuoksi purkuhakemus on heidän tekemänään jätettävä tutkimatta.

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt purkuhakemuksen muiden hakemuksen tekijöiden osalta. Purettavaksi haettu poikkeamispäätös on annettu julkipanon jälkeen 19.1.2022 ja rakennuslupa on annettu julkipanon jälkeen 2.2.2022. Maankäyttö- ja rakennuslain 142 §:n mukaan lupapäätöksen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon silloin, kun se on annettu. Hakijoiden olisi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 119.1 §:n mukaan tullut hakea purkua kuulemisvirheen perusteella kuuden kuukauden kuluessa tiedoksisaannista. Purkua on haettu vasta yli vuosi päätösten antamisen jälkeen eikä erityistä syytä purun hakemiselle kuulemisvirheen perusteella määräajan päätyttyä ole. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan purkuhakemuksen tueksi ei ole muiltakaan osin esitetty sellaisia syitä, joiden johdosta lainvoimaiset päätökset voitaisiin purkaa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 117 §:n nojalla. Näin ollen purkuhakemus on hylättävä. Samalla lausuminen täytäntöönpanon kieltämistä koskevasta vaatimuksesta on rauennut.

Oheismateriaali 1​Korkeimman hallinto-oikeuden päätös 21.12.2023​

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta merkitsee asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.