Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta42812.12.202316

8414-2023 (02 08 02)

Wäinö Aaltosen museon peruskorjaus ja laajennushankkeen sähköurakoitsijan valintakriteerit ja hankinnan käynnistäminen (EU-kynnysarvon ylittävä hankintakokonaisuus)

Tiivistelmä:

Wäinö Aaltosen museon peruskorjaus ja laajennushankkeen suunnitelmat valmistuvat aikataulun mukaisesti joulukuun lopulla, minkä jälkeen urakat tulee kilpailuttaa. Urakkamuodoksi esitetään jaettua urakkaa, hankintamenettelyksi avointa menettelyä ja valintaperusteeksi halvinta hintaa. Kaikkien urakoitsijoiden tulee täyttää esitetyt vähimmäisvaatimukset.

Kylk § 428

Kaupunkirakentaminen, toimitilojen rakennuttaminen, rakennuttajainsinööri Reino Pöyhönen 30.11.2023:

Wäinö Aaltosen museon peruskorjaus ja laajennushankkeen hankesuunnitelma ja toteutusvaiheeseen siirtyminen hyväksyttiin kaupunginvaltuuston kokouksessa 24.10.2022 § 220. Wäinö Aaltosen museon peruskorjaus ja laajennushanke on kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden investointiohjelmassa vuosilla 2023–2026. Sähköurakan kustannusarvio on hankesuunnitelman mukaisesti 1.036.000 euroa.

Kaava on tullut voimaan 15.4.2023 ja hankkeen on tarkoitus valmistua kesällä 2026.

Wäinö Aaltosen museo on valmistunut vuonna 1967 arkkitehtitoimisto Irma ja Matti Aaltosen suunnitelmin. Myös Wäinö Aaltonen osallistui aktiivisesti suunnitteluun. Rakennus muodostaa virastotalon ja kaupunginteatterin kanssa Aurajoen varrelle kaupunkikuvallisesti tärkeän julkisten rakennusten modernin monumentaaliympäristön. Rinteeseen hienosti porrastettu vaalealla travertiinilla päällystetty rakennuksen muotokieli on modernistinen ja veistoksellinen. Kaikki toimenpiteet museolle tulee tehdä vaativan kaupunkikuvallisen ympäristön ehdoilla. Museon alkuperäinen ilme myös näyttely- aula ja kahvilatilojen osalta tulee säilyttää.

Sähköurakan toteutus on teknisesti poikkeuksellisen vaativa ja siihen tulee saada urakoitsija, jolla on riittävät edellytykset työn suorittamiselle.

Sähköurakoitsijan valinnassa käytetään avointa menettelyä ja valintaperusteena halvinta hintaa.

Urakkamuoto

Urakkamuotona on jaettu urakka, jossa rakennusurakoitsija toimii pääurakoitsijana päätoteuttajan velvoittein ja jolle alistetaan putki-, ilmanvaihto-, sähkö- ja automaatiotöiden sivu-urakoitsijat.

Rakentamisessa ja suunnittelussa noudatetaan Kuivaketju 10 kosteudenhallintajärjestelmää.

Sähköurakoitsijan valintakriteerit

Päästäkseen mukaan hintavertailuun tarjoajien tulee täyttää seuraavat minimivalintakriteerit:

- valittavalla sähköurakoitsijalla tulee olla omaan henkilökuntaan kuuluva sähkötöiden vastaava työnjohtaja hankkeessa, joka myös osallistuu työmaan toimintaan paikan päällä ja kokouksissa. Sähköurakoitsijan vastaavalla työnjohtajalla tulee olla vähintään 5 vuoden työkokemus sähkötöiden työnjohtotehtävistä,

- työnjohtajalla tulee olla sijainen loma-aikoina ja mahdollisen sairasloman aikana, sijaiselta edellytetään samaa pätevyyttä kuin vastaavalta työnjohtajalta,

- sähköurakoitsijan tai konsernin johon urakoitsija kuuluu, toteutuneen kokonaisliikevaihdon tulee olla vähintään 2,0 miljoonaa euroa kolmen viimeisen vuoden keskiarvona. Vahvistetut tilinpäätöstiedot on annettava kolmelta viimeksi kuluneelta tilikaudelta,

- tarjoajien ja niiden taustakonsernien luottokelpoisuusluokituksen tulee olla Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa -suosituksen mukaan vähintään A tai vastaavan luottotietolaitoksen (ei pankin) lausunnon mukaan vähintään tätä vastaava,

- tarjoukseen on liitettävä Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa-yritysraportti tai muu luottotietolaitoksen (ei pankin) lausunto, ja

- sähköurakoitsijalla tulee olla kokemusta seuraavista urakoista:

Referensseiksi eivät kelpaa teollisuusrakennukset, varastot, hallit, asunnot, kaupat/kauppakeskukset. Referenssi saa olla korkeintaan 5 vuotta vanha laskettuna urakan valmistumisesta. Referenssin tulee olla valmistunut ennen tarjouksen jättämistä.

Tarjoajalla tulee olla dokumentoitu laadunvalvontajärjestelmä.

Hankkeen kieli on suomi ja urakoitsijan tulee käyttää suomen kieltä rakennuttajan kanssa.

Hankinnasta tullaan ilmoittamaan julkisten hankintojen ilmoituskanavassa Hilmassa kansallisen kynnysarvon ylittävänä.

Tarjoajalla tulee olla voimassa oleva toiminnan vastuuvakuutus, joka on riittävä hankinnan laajuuteen ja riskeihin nähden, kuitenkin vähintään 500.000 euroa/vahinko, ja joka kattaa tilaajalle, tämän omaisuudelle ja kolmannelle osapuolelle aiheutuneet vahingot. Tarjoukseen on liitettävä vakuutusyhtiön todistus toiminnan vastuuvakuutuksen olemassaolosta ja maksetuista vakuutusmaksuista.

Tarjouksen yhteydessä tulee toimittaa todistus tilaajavastuulain 1233/2006 mukaisten yhteiskuntavelvoitteiden täyttämisestä sekä todistus työterveyshuollon järjestämisestä.

Tarjous jätetään hyväksymättä, jos se ei ole tarjouspyynnön mukainen.

Edellä esitettyjen todistusten ja selvitysten lisäksi on urakoitsijan toimitettava myös:

Tarjoajan tulee sitoutua sopimuskauden aikana selvittämään yhteistyössä Turun kaupungin Työllistämispalveluyksikön kanssa mahdollisuutta työllistää em. ryhmiin kuuluvia henkilöitä.

Tarjoukset tulee toimittaa määräaikaan mennessä tarjousasiakirjojen mukaisesti.

Liite 1Tarjouspyyntö

Kaupunkiympäristöjohtajan varahenkilönä maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, toimitilojen rakennuttaminen


Liitteet:

Kylk § 428
Liite 1:Tarjouspyyntö