Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta37914.11.20239

459-2023 (10 02 03)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet; Iso-Heikkilän varikko (13/2023)

Tiivistelmä: -

Kylk § 379

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Anna Solin 24.10.2023:

Iso-Heikkilän varikon asemakaavanmuutoksen aluetta on laajennettu ja osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa päivitetty:

Kaavanmuutosaluetta on laajennettu sisältämään osan raitiotien suunnitellusta raideosuudesta tulevan Kirstinpuiston alueella ja suunnitellun varikkoyhteyden Kirstinpuistosta Kirstinpolkua pitkin kiertoliittymän läpi Revontulenkadulle. Kortteli 41 ja tontti 3 korttelista 49 ovat mukana raitiotien tilavarauksia varten.

Kaavan tavoitteet

Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on mahdollistaa raitiotien varikon rakentaminen Iso-Heikkilään sekä mahdollistaa raitiotien tarvitsemat tilavaraukset alueella. Varikko on kaupunginhallituksen 2.10.2023 § 356 hyväksymässä, 11.5.2023 päivätyssä raitiotien Satama-Varissuo yleissuunnitelmassa suunniteltu sijoitettavaksi Kiertotähdentien päähän, Uudenkaupungin radan eteläpuolelle.

Raitiotien reitti on suunniteltu tulevaan Kirstinpuistoon. Varikolle johtava raide on suunniteltu kulkevan Kirstinpuistosta Kirstinpolkua pitkin Iso-Heikkiläntien kiertoliittymän läpi Revontulenkatua ja Kiertotähdentietä pitkin. Varikko tulee toimimaan raitiotien päävarikkona ja siinä sijaitsee vaunujen säilytys- ja huoltotilat. Varikolle on myös suunniteltu laajentumisvaraukset. Varikko tulisi rakentaa ensimmäisenä raitiotien rakentamisen alkaessa. Kortteliin 65 kohdistuu johtorasitteita tonttien pohjoisreunaan, ja raitiotielinjan läntisen kulman kaarre ulottuu tontille.

Tavoitteena on myös mahdollistaa raitiotien tarvitsemia tilavarauksia Kirstinpuistossa ja Kirstinpolulla tontilla 3 korttelissa 49 ja korttelissa 41. Kortteleiden osalta kaavanmuutos on tekninen ja käyttötarkoituksia ei ole tässä vaiheessa tarkoitus muuttaa. Tarkoituksena on myös tutkia sähkönsyöttöaseman sijoituspaikkaa.

Asemakaavanmuutoksessa tulee huomioida luontoarvot, hulevesien hallinta, maaperä ja alueen johtoverkostot.

Oheismateriaali 1​Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Iso-Heikkilän varikko​

Kaupunkiympäristöjohtajan varahenkilönä kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen päivitetyt tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Iso-Heikkilän varikko.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue