Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta36731.10.20232

5677-2023 (08 00 00)

Kaupunkiympäristölautakunnan käsiteltäväksi otettu liikennesuunnittelupäällikön päätös 13.10.2023 § 88 Pyöräilyn salliminen kuntopoluilla

Tiivistelmä: -

Kylk § 367

Kaupunkiympäristölautakunta päätti 24.10.2023 § 14 kohdalla ottaa käsiteltäväksi liikennesuunnittelupäällikön päätöspöytäkirjan 13.10.2023 § 88.

Selvennyksenä edellä mainittuun päätökseen todettakoon, että siinä kuvatut toimet muuttavat ajoneuvojen ajokiellon moottorikäyttöisten ajoneuvojen ajokieltoon. Merkit siis sallisivat pyöräilyn tietyillä yhdysreiteillä alueiden välillä osan aikaa vuodesta.

Kesällä 2022 aloitetussa kokeilussa mahdollistettiin pyöräily viidellä eri kuntopolulla eri puolilla Turkua noin 7–8 kilometrin verran. Palautteita tuli niin puolesta kuin vastaankin.

Pyöräilyn mahdollistaminen useammilla reiteillä ja ennen kaikkea matkojen lyhentäminen kannustaa pyöräilemään. Ilmasto- ja kulkumuotojakauman tavoitteiden mukaisesti pyöräilyn, jalankulun ja joukkoliikenteen osuuksia tulisi kasvattaa merkittävästi. Lyhyempien pyöräreittien käytön mahdollistaminen vaikuttaa kulkutavan valintaan.

Kaikki päätöspöytäkirjassa mainitut reitit ovat valaistuja. Kyseisillä reiteillä on jo nykytilanteessa pyöräilyä, joten päätöspöytäkirjan päätöksellä muutetaan nykykäytäntö sallituksi. Kuntoreittien pyöräilyä ei pystytä valvomaan.

Kuntopoluilla on ohjeet talviaikaisesta käytöstä. Käytäntö on, ettei tiettyinä aikoina latuverkolla tulisi tapahtua muuta kuin hiihtoa. Latukyltin alapuolella oleva ajoneuvolla ajo kielletty merkki muuttuisi moottoriajoneuvolla ajo kielletty -merkkiin. Tämä ei muuta latuverkon käyttöä, koska talvisaikaan kuntoreiteillä ei sallita muuta kuin hiihtoa. Nykytilanteessa laduilla kuitenkin kävellään sekä ulkoilutetaan koiria kielloista huolimatta.

Mälikkälän luonnonsuojelualueella ei ole pyöräilyä koskevia rauhoitusmääräyksiä eli pyöräilyä ei ole kielletty. Luontoarvot eivät alueella heikkene, jos alueella pyöräillään.

Maastoliikennelaissa määritellään moottorikäyttöisten ajoneuvojen ajoa maastossa, eli maastoliikennelaki ei koske pyöräilijöitä. Koska kuntopoluille on jo aiemmin asetettu liikennemerkit, mahdollisessa vahinkotapauksessa tulkitaan tapahtumaa tieliikennelain mukaisesti.

Liite 1Liikennesuunnittelupäällikön päätöspöytäkirja 13.10.2023 § 88

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää pysyttää liikennesuunnittelupäällikön päätöksen 13.10.2023 § 88.

PäätösAsia pantiin pöydälle​ Ålandin Vierimaan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimieliesti.


Liitteet:

Kylk § 367
Liite 1:Liikennesuunnittelupäällikön päätöspöytäkirja 13.10.2023 § 88