Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta14718.04.202311

6122-2021 (10 03 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös / poikkeamispäätös koskien turvakodin rakentamista, Moisio

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on hylännyt turvakodin rakentamista koskevasta poikkeamispäätöksestä tehdyn valituksen.

Kylk § 147

Ympäristölakimies Nina Mattila 11.4.2023:

Kaupunkiympäristöjohtaja on 6.7.2021 § 27 myöntänyt poikkeamispäätöksen turvakodin rakentamiseksi Moisiossa sijaitsevalla kiinteistölle 853-86-52-1. Alueen asukkaat (35 henkilöä) valittivat päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaativat päätöksen kumoamista. Hallinto-oikeus jätti osan valittajista osalta valituksen tutkimatta valitusoikeuden puuttumisen takia ja tutki ja hylkäsi valituksen neljän valittajan osalta.

Poikkeamispäätöksellä hyväksyttiin 800 k-m2:n turvakodin rakentaminen asuinpientalojen korttelialueelle. Tontin asemakaavan mukainen kokonaisrakennusoikeus on 1274 k-m2:ä. Toiminnallisista syistä on sallittu myös rakennuksen muotoa ja sijoittelua koskevia poikkeuksia.

Valituksen mukaan ympäristössä asuvia ihmisiä ei ole kuultu riittävässä laajuudessa, poikkeamispäätöksellä asuinkäyttöön tarkoitettu korttelialue muuttuisi laitoskäyttöön ja asia olisi pitänyt ratkaista asemakaavamuutoksella.

Hallinto-oikeus on tutkinut valituksen niiden tonttien haltijoiden osalta, joiden tontit sijaitsevat noin 30-40 metrin päässä rakennuspaikasta. Sen sijaan muiden kauempana rakennuspaikasta asuvien valittajien osalta päätös ei vaikuta olennaisesti heidän kiinteistöjensä rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen eikä välittömästi heidän oikeuteensa, velvollisuuteensa tai etuunsa maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitetulla tavalla. Hanke ei myöskään huomattavasti vaikuta heidän asumiseensa, työntekoon tai muihin oloihin. Näin ollen muilla valittajilla ei ole asiassa valitusoikeutta. Niitä valittajia, joiden osalta valitus on tutkittu, on myös kuultu ennen päätöksen tekoa. Hallinto-oikeus arvioi, että rakennushankkeen laatu ja laajuus huomioon ottaen naapureiden kuuleminen on suoritettu asianmukaisesti.

Hallinto-oikeus toteaa, että rakennuspaikka sijaitsee Moisiontien varressa alueella, jossa vuodelta 2004 oleva asemakaava ei ole toteutunut. Rakennuspaikan naapuriin on asemakaavassa osoitettu julkisten lähipalvelurakennusten korttelialue eikä tontille poikkeamispäätöksellä nyt sallittu maankäyttö siten olennaisesti poikkea naapuriin osoitetusta maankäytöstä. Hanke tukeutuu liikenteellisesti alueen kokoojakatuun Moisiontiehen ja lähimmät erillispientalot sijaitsevat noin 100 metrin etäisyydellä turvakodin rakennuspaikasta, metsäsaarekkeen toisella puolen. Maisemallisesti ja toiminnallisesti rakennuspaikka sijaitsee siten erillään kortteleihin 54–57 jo rakentuneesta erillispientaloalueesta, jonne kulkuyhteyskin on osoitettu toista kautta. Hanke poikkeaa monelta osin myös kaavassa osoitetuista rakentamisen suunnitteluperiaatteista, mutta näitä poikkeamisia on kuitenkin perusteltu toiminnan harjoittamiseen liittyvillä tarpeilla. Hallinto-oikeuden mukaan edellä mainittuja seikkoja kokonaisuutena arvioiden hankkeen ei voida katsoa aiheuttavan haittaa kaavan toteuttamiselle. Poikkeamiselle on myös esitetty turvakotien lisärakentamisen tarpeesta ja toiminnallisista seikoista johtuva erityinen syy.

Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 4.4.2023​

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta merkitsee asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.