Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta40625.10.202221

9114-2022 (10 03 01)

Varsakujan katusuunnitelma (Oriketo)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Varsakujan katusuunnitelma. Suunnitelman tarkoituksena on sorapintaisen kadun asfaltointi ja pintakuivatuksen parantaminen.

Kylk § 406

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, kaupunkirakentaminen, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, suunnitteluinsinööri Anu Kinnari 10.10.2022:

Nykyisellään Varsakuja on sorapintainen katu. Varsakujan leveys vaihtelee 5,00 ja 6,00 metrin välillä. Kadun liikenne on läheisten kiinteistöjen tonttiliikennettä.

Kadun saneeraus on käynnistetty runsaan kunnossapitotarpeen sekä puutteellisen pintakuivatusjärjestelmän vuoksi. Sateella kadun pinta menee huonoon kuntoon, kuoppautuu ja urautuu hulevesistä. Lisäksi rankkasateilla huleveden johtuminen kadulta tonteille on mahdollista. Varsakujalle kuljetaan Raudikkokadun kautta kyseiset kadut ovat jäämässä yksittäiseksi sorakatu kokonaisuudeksi lähialueella, johon myös Liinukkakuja kuuluu. Kunnossapidon siirtymät kasvavat ja nostavat täten myös kunnossapidon kustannuksia.  

Yleisesti sorakatujen asfaltointia on perusteltu hulevesien aiheuttamilla kunnossapitokustannuksilla ja asfaltoinnin lyhyellä takaisinmaksuajalla Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa 16.9.2015 § 459 hyväksytyssä Infran mitoituksen tarkastelussa.

Suunnitelma

Varsakuja sijoittuu asemakaavan mukaiselle katualueelle. Kadun korkeusasema on suunniteltu siten, että korkeudet katualueen rajalla muuttuvat mahdollisimman vähän ja nykyiset tonttiliittymät ovat sovitettavissa suunniteltuun katuun.

Varsakujan kunnon parantamiseksi, kunnossapidon helpottamiseksi ja kunnossapitokustannusten pienentämiseksi katu on suunniteltu päällystettäväksi asfaltilla. Asfaltin leveys on suunniteltu 5,00 metriä leveäksi koko kadun matkalta. Kadun pohjoisreunaan, sekä kadun päähän asennetaan koko matkalle 8 cm korkea reunakivi. Samoin kadun eteläreunaan on suunniteltu 8 cm korkea reunakivi tontin numero 3 tonttiliittymästä kadun loppuun saakka. Reunakivien avulla saadaan hallitusti ohjattua hulevedet hulevesikaivoihin ja estettyä hulevesien kulkeutuminen tonteille.

Kadun kuivatus on suunniteltu toteutettavaksi osalta matkaa avo-ojalla ja hulevesikaivoilla, sekä reunakiven vierestä, että avo-ojan pohjalta. Hulevesikaivot liitetään uuteen rakennettavaan hulevesilinjaan. Avo-oja on suunniteltu kadun eteläreunaan Raudikkokadun liittymästä tontin numero 3 liittymään saakka. Ojan alimpaan kohtaan on suunniteltu hulevesikaivo keräämään hulevedet ojasta hulevesiverkostoon.

Katuvalaistus uusitaan.

Kustannukset 

Varsakujan rakentamisen rakennusosatasoinen arvonlisäveroton kustannusarvio on 70.500 euroa. Kustannusarviossa käytetty maanrakennuskustannusindeksin pisteluku on 129,4 (2015=100, heinäkuu 2022). Kustannusarvio sisältää infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti 15 % hankevarauksen. Infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti yksittäisenä perusinvestointina hankkeen kustannukset jäävät kaupunkiympäristöjohtajan hyväksyttäväksi.

Kuuleminen

Varsakujan katusuunnitelma on ollut nähtävillä 29.8.- 12.9.2022 välisenä aikana. Nähtävillä olon aikana suunnitelmaan ei saapunut muistutuksia.

Liite 1Varsakujan katusuunnitelma K7967 003 pvm. 23.8.2022

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Varsakujan katusuunnitelman liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu
tiedKaupunkiympäristö, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 406
Liite 1:Varsakujan katusuunnitelma K7967 003 pvm. 23.8.2022