Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta45219.11.20191

10661-2016 (613, 627)

Asemakaavanmuutos- ja tonttijako/ tonttijaonmuutosehdotus; Hiidenvartti, Kärsämäki (os. Hiidenkatu 9, Ristinpaltankatu) (11/2017)

Tiivistelmä:

Asemakaavan käyttötarkoituksen muutoksella pienteollisuustoiminnasta asumiseen mahdollistetaan kahdeksan neljäkerroksisen asuinkerrostalon rakentaminen nykyisellä pienteollisuusalueella. Alueelle jäävän pienteollisuustoiminnan luonteen tulee sopia asuinalueen viereen. Suunnittelualueen kokonaisrakennusoikeus on n. 30000 k-m². Alueelle arvioidaan tulevan n. 160 asuntoa ja niihin n. 200 asukasta.

Kylk § 452

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Salla Leino 11.11.2019:

Kaupunkiympäristötoimialan kaavoituksessa on laadittu 9.9.2019 päivätty ja 30.10.2019 lausuntojen perusteella muutettu asemakaavanmuutosehdotus Hiidenvartti.

Alueen pinta-ala on noin 6,4 hehtaaria ja etäisyys Kauppatorilta on noin neljä kilometriä pohjoiseen. Koko kaava-alue on kaupungin omistuksessa.

Nykytilannetta ja kaavatilannetta kuvataan kaavaselostuksen kohdassa 3. Lähtökohdat.

Asemakaavamuutoksen tarkoitus

Tavoitteena on muuttaa kaava-alueen asemakaavaa niin, että mahdollistetaan alueelle 4-kerroksisten asuinkerrostalojen toteuttaminen. Alueelle jäävän Hiidenvartin teollisuus- ja varastoalueen toiminnan luonnetta muutetaan soveltuvaksi asuinalueen viereen. Tarvittavat autopaikat sijoittuvat piha-alueelle. Muutoksilla kohennetaan alueen yleistä siisteyttä ja viihtyisyyttä sekä lisätään alueen vetovoimaa.

Asemakaavaehdotus

Kaava-alueella osa tonteista on osoitettu asuinkerrostaloja varten ja osan teollisuustonttien toiminnan luonnetta tarkennetaan soveltuvaksi asuntoalueen viereen. Ristinpaltankatu jakaa kaava-alueen kahteen kortteliin: molemmissa on sekä pienteollisuutta että asumista. Asuinkerrostalokortteleiden välissä Ristinpaltankadun jatke on muutettu puistoksi, josta on kävely-yhteys kaava-alueen eteläpuolitse kulkevaan Prykinraiteen puistoon.

Asuinkerrostalojen korttelialueilla on osoitettu rakennusalat yhteensä kahdeksalle 4-kerroksiselle pienkerrostalolle, joista kuusi rakennusta sijoittuu kaarevasti Prykinraiteen suuntaisesti.

Kaavamääräyksin ohjataan uusien rakennusten mitoitusta, pienimittakaavaisuutta, kokonaiskorkeutta, materiaalia, väritystä ja kattomuotoa.

Suunnittelualueen, noin 6,4 ha kokoisen alueen rakennusoikeudesta noin puolet on pienteollisuustoimintaa ja kolmannes asumista. Rakennusoikeutta on noin 26900 k-m2. Kokonaiskerrosalassa lisäystä aiempaan verrattuna noin 1800 k-m2. Rakentamistehokkuus asumisen korttelialueilla on keskimäärin e = 0.59.

Alueelle arvioidaan tulevan n. 160 asuntoa ja niihin n. 200 asukasta. Asuntojen tarvitsemat n. 140 autopaikkaa sijoittuvat osin katoksiin, osin pihamaalle.

Kaavaprosessin vaiheet

Asemakaavanmuutos perustuu 11.10.2016 päivättyyn, maanvuokralaisen asemakaavanmuutosaloitteeseen.

Ilmoitus asemakaavanmuutoksen vireilletulosta on lähetetty kirjeitse osallisille (sis. 13.10.2017 päivätty osallistumis- ja arviointisuunnitelma) ja siitä on tiedotettu kaavoituskatsauksessa 2017-2019.

Kaupunkiympäristölautakunta on hyväksynyt kaavaluonnoksen 20.11.2018 § 470. Luonnoksen pohjalta valmisteltiin asemakaavaehdotus, joka vietiin viranomaisten lausuntokierrokselle, samalla se asetettiin julkisesti nähtäville.

Kaavaehdotus oli julkisesti nähtävillä 16.9 - 15.10.2019. Lausuntoja jätettiin yhteensä kuusi ja muistutuksia ei lainkaan.

Pelastuslaitos edellyttää pelastusyksikön toiminnan oltavan mahdollista kaava-alueen kiinteistöillä. Turun Vesihuolto ilmoittaa, että uusien kiinteistöjen vesihuollon verkosto on Ristinpaltankadulla. Turku Energia Oy ohjeistaa kuinka teollisuusalueelle tulee merkitä leveydeltään neljän metrin johtoalueet. Varsinais-Suomen maakuntamuseo toteaa, että kaava-alueella tehdyssä arkeologisessa inventoinnissa ei ole havaittu merkkejä muinaisjäännöksistä. Väylävirasto mainitsee, että raideliikenteestä aiheutuva tärinä on huomioitu kaavatyössä.

Varsinais-Suomen ELY-keskus toteaa, että kaavaselostukseen tulee lisätä johtopäätösten perusteet pohjavesien huomioinnista.

Lausuntojen perusteella johtoalueet on lisätty teollisuustonteille ja raideliikenteen aiheuttama melu ja tärinä on huomioitu kaavamääräyksissä.

Kaavaselostusta on täydennetty pohjavesien osalta.

Lausuntojen perusteella tehtyjen vähäisten muutosten johdosta ei ole tarpeen asettaa kaavaehdotusta uudelleen nähtäville.

Seuraava vaihe

Kaavaehdotus etenee kaupunginhallituksen ja edelleen kaupunginvaltuuston hyväksymiskäsittelyyn, kun tarvittava maanvuokrasopimus kaupungin ja maanvuokralaisen välillä on allekirjoitettu.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Kartta Hiidenvartti

Oheismateriaali 1Selostus Hiidenvartti

Oheismateriaali 2Tilastolomake Hiidenvartti

Oheismateriaali 3Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot

Laaditut selvitykset ja raportit, www.turku.fi/kaavahaku

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että 9.9.2019 päivätty ja 30.10.2019 lausuntojen perusteella muutettu asemakaavanmuutosehdotus Hiidenvartti esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitovat tonttijaonmuutokset KÄRSÄMÄKI 33.-5-6 ja 84.-4-7.

PäätösAsia pantiin pöydälle van Ooikin Lintusen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Kylk § 452
Liite 1:Kartta Hiidenvartti