Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta43712.11.20192
Kaupunkiympäristölautakunta44319.11.20196

10477-2019 (10 03 01, 10 03 02)

Kaupunkiympäristötoimialan lausunto Suikkilanseudun päivähoitoyksikön ja Teräsrautelan koulun (Teräsrautelan ja Suikkilan yksikön) tilatarveselvityksestä

Tiivistelmä:

Tilapalvelukeskus pyytää kaupunkiympäristölautakunnalta lausuntoa Suikkilanseudun päivähoitoyksikön ja Teräsrautelan koulun (Teräsrautelan ja Suikkilan yksikkö) tarveselvityksestä. Lausunnon mukaan valittu tilaratkaisu on hyvä ja se tukee myös Länsikeskuksen tulevaa kehittymistä.

Kylk § 437

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoituspäällikkö Paula Keskikastari ja toimitilojen rakennuttamispäällikkö Anne Antola 7.11.2019:

 

Suikkilanseudun päivähoitoyksikön ja Teräsrautelan koulun (Teräsrautelan ja Suikkilan yksikön, Talinkorventie 16) tarveselvitys (liite 1) on laadittu yhteistyössä sivistystoimialan, kaupunkiympäristötoimialan (kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, kaavoitus), hyvinvointitoimialan sekä tilapalvelukeskuksen kanssa. Tarveselvitys on valmistunut 29.9.2019.

 

Tilaselvitysvaiheen aikana on tunnistettu, ettei kiinteistön peruskorjaus ole tarkoituksenmukaista. Siksi tarveselvitys on tehty olettamuksesta, että päiväkotirakennus ja koulun vanhempi rakennus korvataan yhdellä uudisrakennuksella. Samalla molemmat rakennukset puretaan.

 

 

Nykyinen tontti sijaitsee hyvällä, keskeisellä paikalla ja on hyvien kulkuyhteyksien varrella. Koska tontti mahdollistaa jatkossakin päiväkodin ja koulun sijoittumisen, ei muita sijoitusvaihtoehtoja ole tarveselvitysvaiheen aikana tutkittu. Tällöin vältytään myös mm. liikuntasalin rakentamiselta, sillä Suikkilan kouluyksikön uudempi rakennus, jossa on mm. liikuntasali ja taideaineiden opetustilat, jää edelleen käyttöön. Siihen kuitenkin tehdään tarvittavat tekniset korjaukset sekä vähäiset muutostyöt esim. henkilönostin kerrosten välille.

 

Tehdyn varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvityksen 2019–2022 mukaan hoitopaikkamäärän lisäys alueella on perusteltua alueen väestökehityksen näkökulmasta.

 

Lausunto

 

Suikkilan alue rakentuu pääosin parhaillaan Länsikeskuksen eteläpuolelle sijoittuvan Suikkilan kartano -nimisen asemakaavan turvin. Asuinrakentaminen alueella on kokonaisuudessaan melko maltillista. Alueelle odotetaan rakentuvan vuoden 2025 mennessä uusia asuntoja noin 400 asukkaalle.

 

Länsikeskuksen alueen alustavat suunnitelmat mahdollistavat n. 4000 asukkaan sijoittumisen toteutettavan kouluhankkeen välittömään läheisyyteen. Alueen uudistamistoimet käynnistynevät 2020-luvun loppupuolella.

 

Kaavoitus näkee, että Länsikeskuksen kehittyminen pidemmällä tulevaisuudessa tiivistyvänä asumisten ja liiketoiminnan alueena lisää edelleen alueen käyttäjämääriä, joka osaltaan tukee valittua tilaratkaisua.

 

Nykyisistä rakennuksista on teetetty kuntoarvio, joiden mukaan vanhempi purettavaksi esitetty 1970-luvulla valmistunut rakennus on kuntoluokaltaan välttävässä kunnossa. Kyseisen aikakauden rakennuksena sen korjaaminen on haastavaa mm. talotekniikan mahduttamisen osalta eikä rakennus oppimisympäristönä tue nykyisellään uutta opetussuunnitelmaa. Uusi nykyaikainen rakennus, jossa on tilat sekä laajenevalle oppilasmäärälle että päivähoidolle, tarjoaa mahdollisuudet resurssien tehokkaaseen käyttöön sekä tilojen että henkilökunnan osalta.

 

Tilapalvelukeskus on tilannut Toimitilojen rakennuttamiselta hankesuunnitelman laatimisen tästä kohteesta. Hankesuunnitelmaa ryhdytään työstämään heti tarveselvityksen hyväksynnän jälkeen.

 

Liite 1                                  Suikkilanseudun päivähoitoyksikkö ja Teräsrautelan koulu, tarveselvitys 29.9.2019

Oheismateriaali 1               Tilapalvelukeskuksen lausuntopyyntö 10.10.2019

 

Toimialajohtaja Christina Hovi:

 

Ehdotus        Kaupunkiympäristölautakunta päättää osaltaan hyväksyä liitteenä 1 olevan Suikkilanseudun päivähoitoyksikön ja Teräsrautelan koulun tarveselvityksen ja päättää antaa tilapalvelukeskukselle edellä esitetyn lausunnon.

PäätösAsia pantiin pöydälle Lähteenmäen Sandelinin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Asian esitteli kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää.

Kylk § 443

Pöydältä 12.11.2019 § 437

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTilapalvelukeskus


Liitteet:

Kylk § 437
Liite 1:Suikkilanseudun päivähoitoyksikkö ja Teräsrautelan koulu, tarveselvitys 29.9.2019

Kylk § 443
Liite 1:Suikkilanseudun päivähoitoyksikkö ja Teräsrautelan koulu, tarveselvitys 29.9.2019