Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta43612.11.20191
Kaupunkiympäristölautakunta44219.11.20195

10634-2019 (02 08 00)

Kaupunkiympäristötoimialan lausunto Lausteen koulun tilatarveselvityksestä

Tiivistelmä:

Tilapalvelukeskus pyytää kaupunkiympäristölautakunnalta lausuntoa Lausteen koulun tilatarveselvityksestä. Lausuntoehdotuksen mukaan paras vaihtoehto on toteuttaa Lausteen koulun toiminnot Skanssiin toteutettavaan monitoimitaloon, jonka valmistumiseen asti Lausteen koulu voi toimia syyskuussa käyttöönotetuissa väistötiloissa Lausteen koulun nykyisellä tontilla.

Kylk § 436

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoituspäällikkö Paula Keskikastari, maankäyttöinsinööri Suvi Panschin ja toimitilojen rakennuttamispäällikkö Anne Antola 7.11.2019:

Turun kaupunginvaltuusto päätti 25.2.2019 § 79 hyväksyä Lausteen koulun väistötilahankinnan. Lausteen koulun koulutoiminta on toiminut syksystä 2019 alkaen väistötiloiksi hankituissa moduulitiloissa koulutalon piha- ja kenttäalueella. Kun alkuvuonna 2019 tuli ilmeiseksi, että Lausteen koulutalo suljetaan, alettiin valmistelemaan välittömästi myös Lausteen koulun pysyvän tilaratkaisun tarveselvitystä (liite 1).

Sijoittuvat toiminnot ja tilatarpeet

Tilatarveselvityksessä on määritetty, että Lausteen koulutaloon sijoittuu 2-sarjainen peruskoulu vuosiluokille 1–6 tukitiloineen (mm. keittiö- ja liikuntatilat). Tiloihin sijoittuu myös Lausteen koulun 1-2. luokkalaisten aamu- ja iltapäivätoiminta, noin 50 lasta. Esiopetuksessa tulee toimimaan kolme ryhmää ja tähän liittyen täydentävä päivähoito.

Opiskeluhuollon tilatarpeen kokonaisuuden muodostavat kouluterveydenhuolto, psykologi- ja kuraattoritoiminta. Lausteen koulutalossa sijaitsevan hyvinvointitoimialan ja sivistystoimen poikkihallinnollisen palvelun Perhetuvan toiminta ja tilatarpeet säilyvät ennallaan. Nuorisotilan tarve on nykyistä Lausteen nuorisotilaa vastaavaa. Kirjastopalvelujen tilantarpeeksi on määritelty vähintään noin 120 m2.

Tilatarpeiden ratkaisuvaihtoehdot

Tilatarveselvityksessä on edellä mainittujen tilatarpeiden pohjalta muodostettu viisi erilaista ratkaisuvaihtoehtoa tilatarpeiden ratkaisemiseksi. Tarveselvityksessä esitetään erilaisia tilaratkaisuvaihtoehtoja sekä Lausteen että Skanssin kaupunginosissa. Skanssia on tutkittu tässä yhteydessä vaihtoehtona sekä sen läheisyyden että yhtäaikaisesti suunnitteilla olevan tilahankkeen vuoksi. Skanssiin on kevyen liikenteen reittejä pitkin pisimmillään Vaalan itäosista matkaa reilu 3 km, Lausteen keskustasta n. 2 km ja Karhunaukion päiväkodilta n. 1,5 km. Linja-autoreitti on hyvä.

Vaihtoehto A (tilaohjelma 1)

Kaikki nykyiset toiminnot sisältävä uudisrakennus toteutetaan Lausteen koulun tontille, vanha koulurakennus puretaan.

Vaihtoehto B (tilaohjelma 2)

Suppeampi uudisrakennus toteutetaan nykyiselle tontille sisältäen perusopetuksen 1–6 -luokat, esiopetuksen, ap-ip-toiminnan, opiskeluhuollon ja perhetuvan tilat.

Kirjasto ja nuorisotila sijoitetaan Skanssiin tulevaan monitoimitaloon.

Lausteen vanha koulutalo puretaan.

Vaihtoehto C (tilaohjelma 3)

Huomattavasti suppeampi uudisrakennus toteutetaan Karhunaukion päiväkodin lähelle sisältäen perusopetuksen 1–2 -luokat, esiopetuksen, ap-ip-toiminnan, opiskeluhuollon ja perhetuvan tilat.

Kirjasto ja nuorisotila sekä perusopetuksen vuosiluokat 3–6 sijoitetaan Skanssiin tulevaan monitoimitaloon.

Lausteen vanha koulutalo puretaan.

Vaihtoehto D

Lausteen nykyisen koulutalon peruskorjaus nykyisille toiminnoille.

Vaihtoehto E

Kaikki Lausteen toiminnot sijoitettaisiin Skanssiin toteutettavaan monitoimitaloon. Lausteen vanha koulutalo puretaan.

Lausunto

Tilapalvelukeskus on teettänyt Lausteen koulutalosta kuntoarvion, jonka mukaan mm. alapohjan alla on kosteutta, lvi-järjestelmät tulisi uusia, vesikatto korjata (muuttaa harjakatoksi). Sisäpintoja talossa on korjattu vuosien varrella mutta tarvittavien sisäilmakorjausten vuoksi jouduttaisiin laajasti purkamaan jo kunnostettua osuutta. Käytännössä rakennuksesta jäisi jäljelle pelkkä runko. Korjausaste puoltaa uuden rakentamista jolloin voidaan myöskin välttää tämänkaltaisiin sisäilmakorjauksiin aina liittyvä riski työn onnistumisen suhteen.

Rakennus on tehty 1970-luvulla aikakautensa tapaan kerroskorkeudeltaan hyvin matalana ja talotekniikan uusiminen rakennuksen rungon sisäpuolelle on käytännössä mahdotonta nykyiset kanavakoot huomioiden. Lisäksi tilat eivät nykyisellä mallilla vastaa oppimisympäristönä uuden opetussuunnitelman vaatimuksia.

Lähipalvelujen kannalta olisi hyvä, jos Lausteella on alakoulu, joka puoltaa myös vaihtoehtoa C.

Jos kuitenkin päädytään ratkaisuun, jossa Lausteelta saapuvat lapset käyvät Skanssin koulua tulee sen rakentamisen yhteydessä parantaa Lausteen ja Skanssin välistä kävely- ja pyöräily-yhteyttä, jotta lapsilla olisi mahdollisimman turvallinen koulumatka.

Kaupunginhallitus on 5.11.2012 § 509 hyväksynyt Skanssin alueen kehittämisen teemat ja tavoitteet ohjeellisesti noudatettavaksi alueen suunnittelussa. Skanssin alue toteutetaan vetovoimaisena, ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävänä kaupunginosana, kaupungin johdon alaisena strategisena hankkeena.

Em. kaupunginhallituksen päätöksessä on todettu alueen rakentumisen näkökulmasta olevan tärkeää, että ne ratkaisut, jotka vaikuttavat alueen rakentamisen houkuttelevuuteen (mm. koulu- ja päiväkotipalvelujen toteuttamisen aikataulu), ovat alueella olemassa tai vähintään niiden toteutusaikataulu on tiedossa asuntojen myymisen aikaan. Liian myöhään toteutetut palvelut huonontavat alueen imagoa ja niillä ei enää ole vaikutusta kaupunkikehitykseen ja alueen toteutumisen kokonaistalouteen.

Palvelut tulisivat useissa tilatarveselvityksen vaihtoehdoissa supistumaan Skanssiin rakennettavassa monitoimitalossa. Kaupunginosan kehittämisessä ollaan siinä vaiheessa, että alueelle valmistuneita asuntoja myydään parhaillaan ja uusia hankkeita harkitaan, kun tontteja kaavojen ja kunnallistekniikan rakentumisen myötä enenevässä määrin tulee rakentamisen piiriin, joten kouluratkaisu on oleellinen uuden alueen rakentamisen houkuttelevuuden kannalta.

Skanssin alueen kehittämisen kannalta on siis tärkeää, että alueelle rakentuu monitoimitalo ja että se muodostuu vetovoimaiseksi alueensa keskukseksi. Itäisen Turun alueellisten eriarvoistumisten ehkäisyn näkökulmasta kouluratkaisuilla tulisi pyrkiä luomaan heterogeenisia kouluympäristöjä, mitä tavoitetta tukee palveluiden keskittäminen Skanssiin rakennettavaan monitoimitaloon. Lisäksi palveluiden toteuttaminen Skanssiin rakennettavaan monitoimitaloon on tilatarveselvityksen mukaisesti kustannuksiltaan edullisin vaihtoehto. Lausteen koulun lakatessa, vapautuu Lausteen koulun tontti kehitettäväksi. Huomioiden kuitenkin vanhan koulurakennuksen purkukulut, on tontin kehityspotentiaali melko heikko. 

Kaupunkiympäristötoimialan näkökulmasta tulisi valita vaihtoehto, jossa Lausteen koulun palvelut sijoitetaan vaihtoehto E:n mukaisesti Skanssiin toteutettavaan monitoimitaloon ja että siihen asti, kunnes monitoimitalo valmistuu, Lausteen koulu toimii syyskuussa käyttöönotetuissa väistötiloissa Lausteen koulun nykyisellä tontilla.

Liite 1Lausteen koulun tilatarveselvitys 4.10.2019

Oheismateriaali 1Tilapalvelukeskuksen lausuntopyyntö 10.10.2019

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää osaltaan hyväksyä liitteenä 1 olevan Lausteen koulun tilatarveselvityksen ja esittää edellä olevan lausuntonsa mukaisesti toteutettavaksi ensisijaisesti tarveselvityksen vaihtoehtoa E siten, että samalla huolehditaan Lausteen ja Skanssin välisen kävely- ja pyöräily-yhteyden parantamisesta.

PäätösAsia pantiin pöydälle Mannin Ilvessalon kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Asian esitteli kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää.

Kylk § 442

Pöydältä 12.11.2019 § 436

PäätösAsia pantiin pöydälle Mannin Hellstenin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Kylk § 436
Liite 1:Lausteen koulun tilatarveselvitys 4.10.2019

Kylk § 442
Liite 1:Lausteen koulun tilatarveselvitys 4.10.2019