Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta43212.11.20195

8684-2019 (10 03 00)

Poikkeamispäätös; Paritalo ja autokatokset, os. Valeri-Haarlantie 2, Haarla (P 2019-723)

Tiivistelmä:

Poikkeamista haetaan paritalon ja autokatosten rakentamiseksi asemakaavassa osoitetuista rakennusaloista ja kerrosluvusta poiketen. Naapuritontilla on vireillä vastaava hakemus. Hankkeesta on jätetty muistutus. Hakemusta ehdotetaan hyväksyttäväksi ehdollisena.

Kylk § 432

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Nina Mattila 4.11.2019:

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Haarlan (54) kaupunginosan korttelin 73 tonttijaon mukainen tontti 1.

Osoite: Valeri-Haarlantie 2

Hakija

Hirvensalon Talonrakennus Oy

Rakennushanke

- Paritalo 250 k-m2, I krs, 2 asuntoa.

- Autokatos.

- Autokatos/Tekn/Jäte.

Kaavoitustilanne

ASEMAKAAVA

Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 8.8.2009. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset:

AO-1: Yksiasuntoisten erillispientalojen korttelialue.

2 autopaikkaa/asunto

Rakennukset tulee rakentaa korttelialueittain yhtenäisesti. Muualla, paitsi metsäisillä kallioalueilla, tontit tulee aidata pensasaidoin. Lisäksi ne tontin osat, joita ei käytetä rakentamiseen, kulkuväyliksi, leikkialueiksi tai muuksi sellaiseksi, tulee istuttaa ja pitää ne istutettuina alueina.

Katemateriaalin väri tulee olla musta tai tumman harmaa. Korttelialueen rakennuksissa tulee olla kattomuotona satula-, pulpetti- tai tasakatto. Kattokulman tulee olla 1:6 tai loivempi.

Rakennusten julkisivuverhouksena tulee käyttää vaaleaa rappausta tai puuta. Hirsi ei saa olla näkyvänä materiaalina. Rakennuksissa saa käyttää vähäisessä määrin tehostevärejä ja -materiaaleja.

Poikkeukset (MRL 58.1 §)

- Rakennukset I-kerroksisia (kaavassa edellytetty II-kerrosta).

- Rakennusmassojen sijoittelu poikkeaa asemakaavan mukaisesta harjasuunnasta sekä rakennusalasta, uudet rakennusalat.

- Tontille rakennetaan 2 asuntoa (kaavassa sallittu 1 asunto).

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille ja varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Tontin 853-54-69-2 maanvuokramies on jättänyt muistutuksen, jossa vastustetaan hakemuksen hyväksymistä, koska rakennusalan ylitykset ovat muistuttajan mukaan kohtuuttoman suuria ja kaavassa on tontille sallittu vain yksi asunto. Kyseinen muistutuksen jättäjä on ilmoittanut jo ennen naapurien kuulemiskirjeiden lähettämistä, että se ei hyväksy poikkeamishakemusta. Hakija on antanut muistutuksiin vastineensa.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Hirvensalon Haarlassa. Hanke koskee paritalon ja autokatosten rakentamista. Hakijalla on vireillä vastaava hakemus koskien naapuritonttia 853-54-73-2. Alueelle on myönnetty useita poikkeamispäätöksiä koskien asemakaavassa osoitettua kerroslukua, asuntojen määrää ja rakennusaloja. Myös muistutuksen jättäjän tontti 853-54-69-2 on rakennettu asemakaavasta poiketen. Muistuttajan tontin ja rakennuspaikan väliin jää Ellenmäki-niminen lähivirkistysalue. Muistuttajan ja rakennuspaikan välinen etäisyys on noin vähintään 35 metriä, joten rakentamisella ei ole olennaisia vaikutuksia muistuttajan tontin rakentamiseen tai käytön kannalta.

Hakijan perustelujen mukaan esitetty ratkaisu monipuolistaa alueen asuntotarjontaa ja on esteettömyyden toteutumisen kannalta parempi vaihtoehto. Rakennukset soveltuvat alueelle toteutuneeseen rakennuskantaan ja muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden jo rakennettujen rakennusten kanssa. Tontin kokonaisrakennusoikeus ei ylity. Koska rakennusalojen ylitykset johtavat piha-alueen pienenemiseen, pihan viihtyisyyteen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Hakemusta puolletaan ehdolla, että rakennuslupavaiheessa pitää toimittaa pihasuunnitelma.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).

Liite 1Asemapiirros 14.6.2019

Oheismateriaali 1Sijaintikartta

Oheismateriaali 2Muistutus 19.8.2019

Oheismateriaali 3Muistutus 29.9.2019

Oheismateriaali 4Hakijan vastine 16.10.2019

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää seuraavalla ehdolla myöntää hakemuksen ja 14.6.2019 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset:

- rakennuslupavaiheessa pitää toimittaa pihasuunnitelma.

Samalla lautakunta päättää, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 950 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö, yhteensä 1230 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Muurisen Lintusen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Asian esitteli kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää.


Liitteet:

Kylk § 432
Liite 1:Asemapiirros 14.6.2019