Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta34027.08.20192

39-2019 (02 02 02)

Kaupunkiympäristötoimialan vuoden 2019 toiminnan ja talouden kehittymisen raportointi

Tiivistelmä:

Tuodaan lautakunnalle tiedoksi toisen osavuosikatsauksen raportointijaksolta 1.1.- 30.6.2019.

Kylk § 340

Talous ja rahoitus, kiinteistötalouspäällikkö Timo Sankari 23.8.2019:

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2019 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Kaupunginvaltuustolle, kaupunginhallitukselle ja tarkastuslautakunnalle annetaan osavuosikatsaukset toiminnan ja talouden kehittymisestä kolme kertaa vuodessa tilikauden aikana. Neljäs toiminnan ja talouden toteutumisesta annettava raportti on tilinpäätös.

Toinen osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1. – 30.6.2019. Osavuosikatsaus sisältää toiminnan ja talouden katsauksen sekä ennusteen vuoden 2019 toiminnallisten, taloudellisten ja henkilöstötavoitteiden toteutumisesta. Tässä yhteydessä annetaan lautakunnalle myös operatiivisen sopimuksen raportti.

Kaupunginhallitukseen nähden sitovia ovat kaikki strategiseen sopimukseen kirjatut toimielimen tavoitteet (sekä kaupunginvaltuustoon nähden sitovat että kaupunginhallitukseen nähden sitovat tavoitteet ml. muun täydentävän informaation).

Käsitellessään vuoden 2019 ensimmäistä osavuosikatsausta kaupunginhallitus päätti 13.5.2019, että

-       sosiaali- ja terveyslautakunnan, kasvatus- ja opetuslautakunnan sekä kaupunkiympäristötoimialan tulee analysoida talousennusteen osoittamat talousarviopoikkeamat ja tehdä toiseen osavuosikatsaukseen esitykset kaupunginhallitukselle toimenpiteistä talousarvion 2019 poikkeamien välttämiseksi ja taloussuunnitelman tavoitteiden toteuttamiseksi,

-       kaikkien toimialojen tulee käyttää tiukkaa tarveharkintaa sijaisten ja tilapäisen työvoiman palkkaamisessa,

-       loppuvuoden palvelu- ja tavarahankinnat rajoitetaan vain päivittäisessä palvelutuotannossa ehdottomasti tarvittaviin ja

-       toimialojen tulee suosia talkoovapaiden antamista, mikäli se on mahdollista ilman sijais- ja ylityökustannuksia.

Kaupunkiympäristötoimialalla on selvitetty v. 2019 taloustilannetta ja tunnistettu seuraavia mahdollisesti toteutettavia asioita:

-       osa henkilöstösuunnitelman mukaisista vakansseista jää täyttämättä osaavan työvoiman heikon saatavuuden vuoksi,

-       suositaan talkoovapaiden pitämistä työtilanteen salliessa,

-       tarkempi tarveharkinta ennen mahdollista uuden kehittämisprojektin käynnistämistä ja

-       loppuvuoden hankintojen osalta käytetään tiukkaa tarveharkintaa

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on 21.8.2019 § 96 käsitellyt vuoden 2019 talouden 2. osavuosikatsausta ja esittänyt kaupunginhallitukselle Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan vuoden 2019 talousarvion korjaamista siten, että tulovaatimuksesta vähennetään Turun osalta 2,0 miljoonaa euroa. Lisäksi seudullinen joukkoliikenne on tunnistanut seuraavia toimenpiteitä matkamäärän ja lipputulojen kasvattamiseksi:

-       tulevien työsuhdematkalippujen ja pankkikortilla (EMV) maksamista markkinoidaan niiden valmistuttua,

-       Kelan koulumatkatuesta informoidaan entistä enemmän kuntia, kouluja ja koululaisia,

-       hinnankorotusehdotukset valmistellaan, mutta mahdolliset loppuvuoden hinnankorotukset eivät ehdi vaikuttaa tämän vuoden talouteen ja

-       joukkoliikenteen täsmällisyyden parantaminen Turun keskustassa.

Toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen ja onnistumiset

Maankäyttösopimustuloja toteutuu n. 4,5 milj. euroa eli 2,5 milj. euroa yli talousarvion.

Investointiohjelmat toteutunevat pääosin suunnitellusti. Puolalan koulun saneeraushanke etenee aikataulullisesti etuajassa ja kustannusarviossa. Viinamäen päiväkotihanke näyttää toteutuva jonkin verran alle kustannusarvion. Pääskyvuoren kerrostalohankkeen infra näyttää toteutuvan alle kustannusarvion. Katedralskolanin liikuntasalin peruskorjaus on jäämässä 0,5 milj. euroa alle talousarvion. Yli-Maarian monitoimitalo toteutui 1,7 milj. euroa alle kustannusarvion. Kakolan Funikulaari valmistui ja otettiin käyttöön 24.5.2019. Suomen kuntatekniikan yhdistys myönsi vuoden 2019 kuntatekniikan rakennushanke -palkinnon vinohissille mm. innovatiivisesta tavasta toteuttaa joukkoliikennettä uudelle asuinalueelle.

Keskustan kunnossapitoalueen allianssin kehitysvaihe etenee suunnitellusti.

Hankinnoissa on käytetty laajasti erilaisia hankintamalleja kuten kokonaisvastuurakentaminen, allianssimenettely, projektinjohtourakointi ja suunnittele/toteuta urakkaa.

Seudullisessa joukkoliikenteessä toteutettiin työsuhdematkalippu. Pankkikortilla maksaminen (EMV-/lähimaksaminen) on tulossa käyttöön syksyllä, joka lisännee matkamäärää syksystä alkaen. Markkinointia ja viestintää monipuolistettu ja mm. sosiaalista mediaa hyödynnetään paljon enemmän kuin ennen. Asiakastyytyväisyys on korkea. Fölin imago työnantajana on hyvä. Maksujärjestelmässä kehitysharppauksia. Liikenteen kilpailutukset ovat onnistuneet hyvin ja tuoneet säästöjä.

Kaupunkimalli kehittyy suunnitellusti. Toimialan asiakaspalvelu on yhdessä Turku-pisteessä.

Kaupunkiympäristötoimialan käyttötalous

Toimintatulojen määräksi arvioidaan 76,0 milj. euroa (TAM 77,3 milj. euroa). Merkittävimmät tuloerät ovat maa- ja vesialueiden vuokrat 21,9 milj. euroa ja joukkoliikenteen tulot 34,1 milj. euroa.

Myyntituotot alittavat budjetin 2,0 milj. eurolla (seudullinen joukkoliikennelautakunta). Vuokratuotot ylittävät budjetin 0,9 milj. eurolla.

Kaupunkiympäristötoimialan htv-tavoiteluku vuodelle 2019 on 331. Kaikkia henkilöstösuunnitelmaan sisältyviä rekrytointeja ei saada täytettyä vuoden 2019 aikana ja toteutumaennuste on 317 henkilötyövuotta. Palkkojen ja palkkioiden arvioidaan alittavan budjetin noin 0,7 milj. euroa (TAM 15,1 milj. euroa).

Palvelujen ostojen ennustetaan tässä vaiheessa vuotta ylittävän budjetin 1,0 milj. euroa (TAM 82,0 milj. euroa). Tämä johtuu mm. rakennusten purku- ja pima-kustannusten talousarvioon varattua suuremmasta määrästä.

Kaupunkiympäristötoimialan suunnitteluluvun toteutumaennuste on -29,1 milj. euroa (TAM -27,9 milj. euroa).

Tarkempi selvitys palvelualuekohtaisista taloustoteumista, ennusteista sekä vuotuisista poikkeamista on esitetty liitteessä 3 ”Osavuosikatsaus 2 talousdiat kaupunkiympäristötoimiala”.

Investoinnit, maanhankinnat, myynnit ja maankäyttösopimuskorvaukset

Kaupunginvaltuusto päätti 20.05.2019 § 69 Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelut kiinteistöt Oy:n ja Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n pääomajärjestelyistä aiheutuvista talousarviomuutoksista, joiden myötä kaupunginhallituksen omaisuuden hallinnan luovutustuloja korotetaan 9.471.681,27 euroa ja myyntivoittoja lisätään 8.023.721 euroa.

Lisäksi Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöiltä ostettujen Kurjenmäkikoti 1 ja 2 rakennusten vuoksi kaupunginvaltuusto päätti 20.05.2019 § 69, että kaupunginhallituksen omaisuuden hallinnan kiinteän omaisuuden hankintojen investointimäärärahoja korotetaan 3.445.000 euroa. Maanhankintamenojen arvioidaan alittavan talousarvion noin 0,7 milj. eurolla (TAM 6,9 milj. euroa).

Kaupunkiympäristötoimialan omiin investointeihin on varattu määrärahaa 1,5 milj. euroa (ohjelmistohankinnat ja pysäköintimittarit, yht. 1,0 milj. euroa; joukkoliikenne 0,5 milj. euroa). Kaupunkiympäristötoimialan investointien ennustetaan toteutuvan talousarvion mukaisesti.

Konsernihallinnon yhteisiin siirrettyjen investointien ennustetaan toteutuvan 5,1 milj. euroa talousarviota pienempänä. Kaupunkiympäristön rakennuttamisen investointien arvioidaan alittavan talousarvion 3,4 milj. euroa ja toimitilojen rakennuttamisen 1,8 milj. euroa.  Tarkempi selvitys investointien toteumista, ennusteista sekä poikkeamista on esitetty liite- ja oheismateriaaleissa.

Vuoden 2019 maan myyntitulojen tavoite on 31,7 milj. euroa. Kaikkea konserniyhtiöille suunniteltua tontinluovutusta ei voida toteuttaa kaavavalitusten takia. Kirstinpuiston ja Turku Energian alueilta suunniteltujen luovutusten toteutuminen on epätodennäköistä kuluvan vuoden aikana; Kirstinpuiston asemakaavatyö on kesken ja Turku Energian asemakaavasta on valitettu Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Toteutumaksi arvioidaan 25,0 milj. euroa. Tämän johdosta vuoden 2019 myyntitulo- ja myyntivoitto tavoitetta esitetään alennettavaksi 6,7 milj. eurolla.

Maankäyttösopimuskorvausten ennustetaan toteutuvan 2,5 milj. euroa yli talousarvion (TAM 2,0 milj. euroa).

Yhteenveto

Kaupunkiympäristötoimialan suunnitteluluvun toteutumaennuste on 1,1 milj. euroa alle tavoitteen. Palkkojen ja palkkioiden arvioidaan alittavan budjetin noin 0,7 milj. euroa.

Maankäyttösopimustulot toteutuvat n. 2,5 milj. euroa yli talousarvion.

Kaupunkiympäristötoimiala ei tule pääsemään sille asetettuun myyntitavoitteeseen. Tästä johtuen kaupunkiympäristölautakunta esittää, että myyntitulotavoitetta alennetaan 6,7 milj. eurolla ja myyntivoittotavoitetta alennetaan 6,2 milj. eurolla.

Investointien ennustetaan toteutuvan 5,1 milj. euroa talousarviota pienempänä. Osa investoinneista siirtyy toteutettavaksi vuonna 2020.

Liite 1Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta 2. osavuosikatsaus

Liite 2Operatiivisen sopimuksen raportti 06 2019

Liite 3Osavuosikatsaus 2 talousdiat kaupunkiympäristötoimiala

Oheismateriaali 1Kaupunkiympäristön rakennuttaminen investointiennuste 06 2019

Oheismateriaali 2Toimitilojen rakennuttaminen investointiennuste 06 2019

Oheismateriaali 3Kaupunkiympäristön rakennuttaminen investointien kohdekohtaiset perustelut 06 2019

Oheismateriaali 4Toimitilojen rakennuttaminen investointien kohdekohtaiset perustelut 06 2019

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää:

-merkitä tiedokseen kaupunkiympäristötoimialan vuoden 2019 toisen osavuosikatsauksen ja operatiivisen sopimuksen raportin,

-lähettää osavuosikatsauksen edelleen kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi,

-kaupunginhallitukselle raportoidaan ja esitetään hyväksyttäväksi oheismateriaalin 3 ja 4 mukaiset vuoden 2019 toimitilainvestointien ja infrainvestointien kustannusarvio-, aikataulu- sekä vuosittaisen rahankäytön muutokset,

-esittää edelleen kaupunginhallitukselle, että investointiosan myyntitulotavoitetta alennetaan 6,7 milj. eurolla ja käyttötalousosan myyntivoittotavoitetta alennetaan 6,2 milj. eurolla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus


Liitteet:

Kylk § 340
Liite 1:Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta 2. osavuosikatsaus
Liite 2:Operatiivisen sopimuksen raportti 06 2019
Liite 3:Osavuosikatsaus 2 talousdiat kaupunkiympäristötoimiala