Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta25904.06.20191

5618-2019 (10 03 02)

Lausunto Turun kaupungin päihdehuollon tilatarveselvityksestä

Tiivistelmä:

Tilapalvelukeskus pyytää kaupunkiympäristölautakunnalta lausuntoa Turun kaupungin päihdehuollon tilatarveselvityksestä. Tarveselvityksessä esitetään toimintojen keskittämistä Mäntymäen sairaala-alueelle joko uudisrakennukseen tai nykyisellään Sirkkalan päiväkeskuksen käytössä olevaan Mäntykotiin (rakennus 25) peruskorjauksen jälkeen.

Kylk § 259

Toimitilojen rakennuttamispäällikkö Anne Antola 28.5.2019:

Konsernihallinnon Tilapalvelukeskus pyytää kaupunkiympäristölautakunnalta lausuntoa Turun kaupungin päihdehuollon tilatarveselvityksestä.

Turun kaupungin päihdehuollon tilatarveselvitys (liite 1), joka on laadittu yhteistyössä hyvinvointitoimialan kanssa, käsittää Sillankorvan (Konsankuja 12) sekä Sirkkalan päiväkeskuksen (Mäntymäen sairaalarakennus 25, Mäntykoti). Tilatarveselvitys on valmistunut 16.4.2019.

Kaupunginvaltuuston 12.11.2018 § 212 hyväksymässä vuoden 2019 talousarviossa on kirjaus, että tehdään Sillankorvan korvaavien tilojen tarveselvitys ja hankesuunnitelma.

Sillankorva on nykysijainnillaan poikkeusluvalla, joka päättyy vuoden 2023 lopussa. Tavoitteena on poikkeusluvan päättymisen jälkeen yhdistää Sillankorva ja Sirkkalan päiväkeskus saman katon alle. Toimintojen yhdistäminen tuo synergiaetuja sekä tilojen ja henkilöstön käytössä.

Päihdehuollon tilatarveselvitys on tehty Turun tarpeita silmällä pitäen. Muiden kuntien tarpeet on huomioitu akuutin yöpymisen osalta. Kokonaisuus käsittää tilapäismajoituksen ja asumiskokeilun (Sillankorvan nykyiset toiminnot) sekä Sirkkalan päiväkeskuksen nykyiset toiminnot. Uusina toimintoina on esitetty asumispäivystys sekä tuettu asuminen, jolloin tilahankkeen kautta muodostuisi päihdehuollon monipalvelukeskus.

Päihdehuollon tilatarveselvitysvaiheen aikana on tunnistettu kolme eri ratkaisuvaihtoehtoa, joissa lähtökohtana on ollut Sillankorvan ja Sirkkalan päiväkeskuksen toimintojen yhdistäminen samoihin tiloihin:

1. Päihdehuollon monipalvelukeskus, uudisrakennus

2. Päihdehuollon monipalvelukeskus Mäntykodissa, peruskorjaus

3. Sillankorvan ja Sirkkalan päiväkeskuksen nykyisten toimintojen korvaavat tilat, uudisrakennus

Päihdehuollon uuden yksikön tulee olla helposti saavutettavissa ja sijaita hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrella noin 2 km kauppatorista. Lisäksi asiakaskunta huomioiden on hyvä, ettei samassa pihapiirissä ole asutusta. Näistä syistä päihdehuollon tilatarveselvityksessä ei ole tutkittu muita sijoituspaikkoja kuin Mäntymäen sairaala-aluetta, joka mahdollistaa kaikki esitetyt vaihtoehdot.

Kaupunkiympäristötoimialan alustavan selvityksen mukaan Mäntymäen sairaala-alueella uudisrakennusvaihtoehto olisi mahdollisesti toteutettavissa vanhan lämpökeskusrakennuksen tilalle, mikäli rakennus voidaan tehdä kahteen kerrokseen.

Mäntykodin vieressä olevassa rakennuksessa toimii yksityinen päiväkoti. Tilapalvelukeskuksen mukaan ei mitään erityisiä yhteydenottoja ole tullut Sirkkalan päiväkeskuksen toiminnasta rakennuksessa 25.

Toiminnan näkökulmasta päivätoiminnan asiakasmääriä ei ole syytä kasvattaa nykyisestä (60–70 asiakasta). Tilapäismajoituksen ja asumiskokeilun paikkamääriä on tavoitteena nostaa nykyisestä 32:sta yhteensä 48:een paikkaan, koska nykyiset paikkamäärät eivät vastaa tarvetta.

Päihdehuollon monipalvelukeskus

Uudisrakennuksena toteutettavaan päihdehuollon monipalvelukeskukseen sijoittuisi Sillankorvan (tilapäismajoitus ja asumiskokeilu) ja Sirkkalan päiväkeskuksen toimintojen lisäksi uusina toimintoina esitettävät asumispäivystys sekä tuettu asuminen.

Asumispäivystyksessä kyse on kriisimajoituksesta. Asumispäivystys tarjoaa majoituksen määräajaksi, jonka aikana selvitetään mm. tarvittava asumismuoto ja mahdolliset asiakkaan tarvitsemat palvelut. Asumispäivystyksen paikkoja olisi yhteensä 5. Tuettu asuminen on tarkoitettu pääosin kuntoutuville asiakkaille. Tukiasunnossa harjoitellaan ja ylläpidetään arjessa tarvittavia taitoja esim. ruuanlaitto ja pyykinpesu. Tuetussa asumisessa olisi 20 paikkaa.

Palveluprosessien uudistaminen edellyttää tilojen sijoittamista kolmeen toimintakokonaisuuteen. Perusideana on matala kynnys siirtyä ensimmäisen toimintakokonaisuuden päihtyneiden palveluista päivätoiminnan kautta toisen toimintakokonaisuuden asumiskokeiluun ja lopulta kolmanteen toimintakokonaisuuteen, eli tuettuun asumiseen.

Ensimmäinen toimintakokonaisuus vastaa nykyisen Sirkkalan päiväkeskuksen palveluja ja Sillankorvan päihtyneiden tilapäismajoitusta. Toinen toimintakokonaisuus asumiskokeilu vastaa Sillankorvan päihteettömien osastoa, ja kolmas toimintakokonaisuus koostuu asumispäivystyksen huonetiloista ja tuetun asumisen asuntokokonaisuudesta.

Monipalvelukeskus Mäntykodissa

Peruskorjaus Mäntykotiin mahdollistaisi monipalvelukeskuksen perusidean toteutumisen, mutta mm. tilapäismajoitusta ei pystytä toteuttamaan tavoitellun (28 paikkaa) mukaisesti (toteutuisi 21 paikkaa). Myöskään asumiskokeilupaikkoja ei pystytä toteuttamaan tavoitellun (20 paikkaa) mukaisesti (toteutuisi 7). Tilat mahdollistavat päiväkeskuksen sijoittumisen kokonaisuudessaan. Mäntykotiin pystytään toteuttamaan asumispäivystyksen ja tuetun asumisen toiminnot lähes tavoitellun tilaohjelman mukaisesti.

Mäntykodin peruskorjauksen yhteydessä pitää uusia mm. ilmanvaihto-, lämpö-, vesi, automaatio- ja sähkötekniikka. Suurin yksittäinen kustannus tulee muodostumaan alapohjan, välipohjien ja ulkoseinien bitumikorkin ja asfalttipien poistosta. Rakennus on suojeltu.

Mäntykoti ei ole kaupungin omistama kiinteistö, vaan hanke olisi kaupungin näkökulmasta vuokrahanke.

Henkilöstön lisäystarve on sama kuin monipalvelukeskus -vaihtoehdossa. Vaikka paikkamääriä eri palvelukokonaisuuksissa on vähemmän, tilojen haasteelllisuus aiheuttaa suhteessa suuremman henkilöstötarpeen.

Sillankorvan ja Sirkkalan korvaavat tilat

Sillankorvan ja Sirkkalan päiväkeskuksen toimintoja ei ole tarkoituksenmukaista yhdistää nykyvolyymillä, vaan tarve toiminnan laajentamiseen on mm. tilapäismajoituksen paikkamäärien osalta. Pääpiirteissään Sillankorvan ja Sirkkalan päiväkeskuksen yhdistäminen tilojen näkökulmasta noudattaa monipalvelukeskuksen ensimmäisen (päivätoiminta ja tilapäismajoitus) ja toisen (asumiskokeilu) toimintakokonaisuuden sisältöä. Tällöin saadaan nykyaikaiset tilat, jotka tukevat toimintaa ja vastaavat sen nykyvaatimuksiin. Asumispäivystys ja tuettu asuminen eivät ole tässä vaihtoehdossa mukana.

Kustannusvaikutukset

Kaikki edellä mainitut kustannukset ja vuokrat tarkentuvat hankesuunnittelun myötä.

Monipalvelukeskus Mäntykodissa -vaihtoehdossa kustannusarviossa on huomioitu investointikustannuksen lisäksi rakennuksen markkina-arvo.

Hyvinvointitoimialan nykyiset sisäiset vuokrat Sillankorvassa ovat noin 77.200 euroa vuodessa ja Sirkkalan päiväkeskuksen sisäinen vuokra Mäntykodissa on noin 108.000 euroa vuodessa.

Sosiaali- ja terveyslautakunta on kokouksessaan 15.5.2019 § 167 todennut lausuntonaan, että päihdehuoltoa koskevan tilanhankkeen hankesuunnitelma tulee laatia päihdehuollon monipalvelukeskus-vaihtoehdon mukaisesti.

Liite 1Turun kaupungin päihdehuollon tilatarveselvitys

Kaupunkiympäristötoimialalla ei ole huomautettavaa tarveselvitykseen.

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää todeta lausuntonaan, että sillä ei ole huomautettavaa Turun kaupungin päihdehuollon tilatarveselvitykseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 8-2, 3 tyhjää.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin esittelijän ehdotuksen ja Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen välillä:

"Kaupunkiympäristölautakunta toteaa lausuntonaan, että se puoltaa tilatarveselvityksessä esitetyn vaihtoehto 1:n (Päihdehuollon monipalvelukeskus uudisrakennushankkeena) toteuttamista. Monipalvelukeskus uudisrakennushankkeena mahdollistaa (toisin kuin vaihtoehdot 2 ja 3) kaikki keskeiset palvelut saman katon alle ja vastaa parhaiten palveluiden ja tilojen nykyvaatimuksiin (esteettömyys, turvallisuus, toimivuus)."

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Sinervo, Lintunen, Anttila, Muurinen, Wirén, Euro, Mustonen ja Manni.

Sandelinin muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lähteenmäki.

Laukkanen, van Ooik ja Ilvessalo äänestivät tyhjää.

Jakelu

lausTilapalvelukeskus


Liitteet:

Kylk § 259
Liite 1:Turun kaupungin päihdehuollon tilatarveselvitys