Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta21021.05.201913

10204-2018 (10 03 00)

Poikkeamispäätös; Loma-asunto, os. Lehtikuusitie 86, Kakskerta (P 2018-1211)

Tiivistelmä:

Poikkeusta haetaan loma-asunnon rakentamiseksi. Hakemuksesta on jätetty kaksi muistutusta. Hakija on korjannut suunnitelmiaan muistutusten johdosta. Poikkeamispäätöstä ehdotetaan hyväksyttäväksi ehdollisena.

Kylk § 210

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Nina Mattila 13.5.2019:

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Brinkalan kylän (407), Saunaranta-niminen tila, rek.nro. 1:237, pinta-ala 1400 m2.

Osoite: Lehtikuusitie 86

Hakija

Yks-Apu Ky

Rakennushanke

- Loma-asunto, 100 k-m2, kerrosluku I½k I.

- Olemassa oleva rakennus säilytetään saunana / korvataan uudella saunalla 25 m2.

Kaavoitustilanne

Alueella on vireillä osayleiskaavan laatiminen.

Osayleiskaavaehdotuksessa rakennuspaikkaa koskee merkintä RA-1: Loma-asuntoalue. Rakentamisen ja muun maankäytön tulee sopeutua rantamaisemaan ja muuhun ympäristöön. Maaston ja luonnon ominaispiirteet tulee ottaa huomioon.

Olemassa olevilla rantaan rajoittuvalle rakennetulle rakennuspaikalle saa rakentaa yhden yksiasuntoisen asuinrakennuksen, jonka kerrosala saa olla enintään 150 k-m2. Alle 2000 k-m2:n rakennuspaikoilla asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 100 k-m2. Yli 5000 k-m2:n rakennuspaikoilla asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 200 k-m2. Lisäksi rakennuspaikalle saa rakentaa saunarakennuksen enintään 25 k-m2, vierasmajan 20 k-m2 ja muita talousrakennuksia enintään 50 k-m2. Vierasmajan tulee sijoittua samaan pihapiiriin asuinrakennuksen kanssa eikä sillä saa olla itsenäisen vapaa-ajan asunnon tunnusmerkkejä. Rakennuspaikalla saa sijaita enintään kolme talousrakennusta.

Loma-asunnon käyttötarkoituksen muuttaminen ympärivuotiseksi asunnoksi edellyttää, että

- teiden rakentaminen, vedensaanti ja viemäröinti on järjestettävä pysyvän asumisen mukaiselle tasolle aiheuttamatta kaupungille erityisiä kustannuksia.

- hälytysajoneuvolla pääsee rakennuspaikalle tieverkkoa pitkin myös talviolosuhteissa.

Uusien rakennuspaikkojen muodostaminen edellyttää kantatilaselvitykseen perustuvaa jäljellä olevaa rakennusoikeutta.

MAAKUNTAKAAVA

Turun kaupunkiseudun maakuntakaava on ympäristöministeriön 23.8.2004 vahvistama.

M: Maa- ja metsätalousvaltainen alue

Maa- ja metsätalouskäyttöön tarkoitetut alueet, joita voidaan käyttää myös haja-asutusluonteiseen loma-asutukseen sekä jokamiehen oikeuden mukaiseen ulkoiluun.

SUUNNITTELUMÄÄRÄYS

Suunniteltaessa loma-asutusta meren tai vesistön MRL 72 §:n mukaiselle ranta-alueelle tulee rakentamatonta rantaviivaa varata mahdollisimman yhtenäisinä kokonaisuuksina vähintään 40 % suunniteltavan alueen kokonaisrantaviivasta.

Olemassa olevien alueiden täydennykseksi ja laajennukseksi voidaan kuntakaavoituksella vähäisessä määrin osoittaa myös uutta pysyvää asumista ja muita toimintoja, jotka eivät aiheuta ympäristöhaittoja.

Poikkeukset

- Rakennuksen rakentaminen rantavyöhykkeelle ilman asemakaavaa tai sellaista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty sen käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena (MRL 72.1 §).

- Rakennuspaikan koko on alle 2000 m2 (1400 m2) (MRL 116 §).

- Loma-asunto rakennetaan alle 50 metrin päähän ja sauna alle 15 metrin päähän keskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta (RJ 14 §).

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Muistutuksia tehtiin kaksi. Hakija korjasi suunnitelmiaan muistutusten johdosta.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Kakskerranjärven rannalla. Tilalla sijaitsee ennestään rakennusrekisteriin erilliseksi vapaa-ajan asunnoksi merkitty rakennus 101550751N, jonka käyttötarkoitus muutetaan saunaksi tai vaihtoehtoisesti korvataan uudella 25 m2 saunalla. Kyseessä on olemassa oleva rakennuspaikka eikä poikkeaminen lisää lomarakennuspaikkojen määrää. Rakentaminen on osayleiskaavaehdotuksen mukaista.

Hakija on muuttanut jätettyjen muistutusten johdosta suunnitelmiaan siten, että umpisäiliön paikka on siirretty kauemmas rajasta ja rakennuksen kerrosluvuksi on muutettu ½ k I. Alueella ei ole sellaista kaavaa, joka määräisi suurimman sallitun kerrosluvun, eikä vireillä oleva osayleiskaavaehdotuskaan edellytä tiettyä kerroslukua. Suhteessa maastonmuotoihin kerrosluku ½ k I on perusteltu.

Asemapiirroksen mukaan kiinteistön wc-jätevedet johdetaan umpisäiliöön ja harmaat vedet käsitellään harmaavesisuodattimella. Kiinteistön talousvesi otetaan porakaivosta. Ympäristönsuojelumääräysten mukaan umpisäiliön etäisyys talousvesikaivosta tulee lähtökohtaisesti olla vähintään 20 metriä. Viisi metriä kiinteistön rajasta ei ole riittävä etäisyys, jos naapurin talousvesikaivo sijaitsee rajan läheisyydessä. Rakennuslupavaiheessa tulee varmistua, että umpisäiliön etäisyys suhteessa naapurin talousvesikaivoon on riittävä. Hakijan suunnittelijan mukaan siirto on mahdollinen. Poikkeamispäätöstä ehdotetaan hyväksyttäväksi ehdollisena.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).

Liite 1Asemapiirros 7.5.2019

Oheismateriaali 1Sijaintikartta

Oheismateriaali 2Naapurin muistutus 6.4.2019

Oheismateriaali 3Naapurin muistutus 8.4.2019

Oheismateriaali 4Hakijan vastine 7.5.2019

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää seuraavalla ehdolla myöntää hakemuksen ja 7.5.2019 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset.

- Umpisäiliö tulee sijoittaa ympäristönsuojelumääräysten mukaisesti.

Samalla päätetään, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 900 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö (2 kpl), yhteensä 1040 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Mannin Lintusen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Asian esitteli maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi.


Liitteet:

Kylk § 210
Liite 1:Asemapiirros 7.5.2019