Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta18907.05.201910
Kaupunkiympäristölautakunta20421.05.20197

14329-2018 (10 03 00)

Poikkeamispäätös; Paritalot ja talousrakennus, os. Valerinkuja 6, Haarla/ Hirvensalo (P 2018-1603)

Tiivistelmä:

Poikkeamista haetaan paritalojen ja talousrakennuksen rakentamiseksi asemakaavassa osoitetuista rakennusaloista ja kerrosluvusta poiketen. Hakemusta ehdotetaan hyväksyttäväksi.

Kylk § 189

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Nina Mattila 2.5.2019: 

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Haarlan (54) kaupunginosan korttelin 71 tonttijaon mukainen tontti 4

(määräalat tiloista 853-426-1-116, 853-426-1-115 ja 853-426-1-119).

Osoite: Valerinkuja 6

Hakija

Hirvensalon Talonrakennus Oy

Rakennushanke

- Paritalo A, 174 k-m2, I krs, 2 asuntoa.

- Paritalo B, 174 k-m2, I krs, 2 asuntoa.

- Paritalo C, 174 k-m2, I krs, 2 asuntoa.

- Autokatos/Var/Tekn/Jäte. 133 k-m2, 0 asuntoa.

Kaavoitustilanne

ASEMAKAAVA

Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 8.8.2009. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset:

AP 7: Erillisten asuinpientalojen korttelialue. Autopaikat tulee pääosin sijoittaa auton säilytystä varten varatulle rakennusalalle. Asuinrakennuksen rakennettavasta kerrosalasta tulee sijoittaa vähintään 40 % toiseen kerrokseen.

Tontille saa sijoittaa enintään 3 asuinhuoneistoa.

Rakentaminen on sovitettava alueen oleviin pinnanmuotoihin. Louhinta on sallittu vain välttämättömin osin rakennusten ja maanalaisten johtojen kohdalta. Olemassa olevaa puustoa tulee säilyttää mahdollisimman paljon. Autopaikkoja on varattava AP-korttelialueilla 1,5 autopaikkaa/asunto.

Rakennukset tulee rakentaa korttelialueittain yhtenäisesti. Muualla, paitsi metsäisillä kallioalueilla, tontit tulee aidata pensasaidoin. Lisäksi ne tontin osat, joita ei käytetä rakentamiseen, kulkuväyliksi, leikkialueiksi tai muuksi sellaiseksi, tulee istuttaa ja pitää ne istutettuina alueina. Rakennukset tulee rakentaa korttelialueittain yhtenäisesti. Muualla, paitsi metsäisillä kallioalueilla, tontit tulee aidata pensasaidoin. Lisäksi ne tontin osat, joita ei käytetä rakentamiseen, kulkuväyliksi, leikkialueiksi tai muuksi sellaiseksi, tulee istuttaa ja pitää ne istutettuina alueina. Kattamattomat autopaikat tulee rajata pensasaidoin.

Katemateriaalin väri tulee olla musta tai tumman harmaa. Korttelialueen rakennuksissa tulee olla kattomuotona satula-, pulpetti- tai tasakatto. Kattokulman tulee olla 1:6 tai loivempi.

Poikkeukset

- rakennetaan I-kerroksisina, asemakaava edellyttää sijoittamaan vähintään 40 %:a kerrosalasta toiseen kerrokseen

- rakennusmassojen sijoittelu poikkeaa asemakaavan harjasuunnasta ja rakennusalasta

- asuntomäärän ylitys, sallittu 3, rakennetaan 6

- auton säilytyspaikan rakennusalakohtainen rakennusoikeus ylitetään, sallittu 90 k-m2, rakennetaan 133 k-m2. Autopaikkoja toteutetaan 2/asunto

- tonttia ei ole merkitty kiinteistörekisteriin.

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Hirvensalon Haarlassa. Hanke koskee kolmen paritalon ja talousrakennuksen rakentamista. Hakija on ensin hakenut poikkeusta myös omakotitalon rakentamiseksi rakennusalan ulkopuolelle. Naapurit ovat muistuttaneet hankkeesta ja ilmoittaneet vastustavansa etenkin suunnitelmissa olleen omakotitalon rakentamista. Hakija on poistanut omakotitalon suunnitelmista naapurin muistutuksen johdosta ja kaupunkisuunnittelun pyynnöstä. Hakija on neuvotellut naapureiden kanssa ja naapurit ovat peruuttaneet muistutuksensa kokonaan 30.4.2019. Viimeisimmässä asemapiirroksen versiossa tontin eteläosassa sijaitseva avokallio on osoitettu osittain säilytettäväksi ja rajattu tukimuurilla.

Naapuritontille 853-54-70-2 on myönnetty vastaava poikkeamispäätös koskien kerroslukua ja asuntomäärää. Alueella on poikettu usealla tontilla rakennusalojen rajoista ja kerrosluvusta. Hakijan perustelujen mukaan esitetty ratkaisu monipuolistaa alueen asuntotarjontaa ja on esteettömyyden toteutumisen kannalta parempi vaihtoehto. Rakennukset soveltuvat alueelle toteutuneeseen rakennuskantaan ja muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden jo rakennettujen ja rakenteilla olevien rakennusten kanssa. Rakennukset toteutetaan niin lähelle olevia maastonmuotoja kuin perustamisolosuhteet huomioiden on mahdollista. Hakemuksen mukainen rakennusten sijoittelu mahdollistaa hakijan mukaan paremmin asukkaiden yksityisyyden kuin asemakaavan piha-alueet avoimiksi jättävä sijoittelu. Kolmen asunnon lisääminen tontille rakennusaloista ja kerrosluvusta poiketen ei ole poikkeuksena niin merkittävä, että asia pitäisi ratkaista asemakaavanmuutoksella. Tontin kokonaisrakennusoikeus ei ylity. 

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).

Liite 1Asemapiirros 17.4.2019

Oheismateriaali 1Sijaintikartta

Oheismateriaali 2Muistutuksen peruutus 30.4.2019

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää myöntää hakemuksen ja 17.4.2019 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset.

Samalla lautakunta päättää, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 900 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö, yhteensä 1320 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kylk § 204

Pöydältä 7.5.2019 § 189.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa syntyi äänin 8-5.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin esittelijän ehdotuksen ja Sandelinin van Ooikin kannattamana tekemän hylkäysehdotuksen välillä.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Sinervo, Lintunen, Anttila, Muurinen, Wirén, Euro, Palmunen ja Manni.

Sandelinin hylkäysehdotuksen puolesta äänestivät hänen ja häntä kannattaneen van Ooikin lisäksi Lähteenmäki, Laukkanen ja Kevo.

Esittelijän ehdotus tuli päätökseksi äänin 8-5.

Sandelinin hylkäysehdotuksen perustelut:

"Hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen ei ole erityistä syytä. Esitetyn mukainen poikkeaminen kaavanmukaisesta rakennusalasta ja kerrosluvusta johtaa tontin ahtaasti rakentamiseen ja tarpeettomaan kallion räjäyttämiseen."

Asian esitteli maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi.

Jakelu

aoHirvensalon Talonrakennus Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedXXXXX
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tpvKoskela Ljudmila
tpvVesterholm Teija


Liitteet:

Kylk § 189
Liite 1:Asemapiirros 17.4.2019

Kylk § 204
Liite 1:Asemapiirros 17.4.2019