Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta18607.05.20197
Kaupunkiympäristölautakunta20121.05.20194

7164-2018 (10 03 00)

Poikkeamispäätös; Lomarakennus ja sauna, Hinttinen 13, Kakskerta (P 2018-615)

Tiivistelmä:

Poikkeusta haetaan lomarakennuksen ja saunan rakentamiseksi rantavyöhykkeelle Hinttisten saareen. Hakemusta ehdotetaan hyväksyttäväksi, koska hakemuksen mukainen rakentaminen on valmisteilla olevan osayleiskaavaehdotuksen mukaista ja koska tilalla on jäljellä laskennallista rakennusoikeutta.

Kylk § 186

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Ville Erkkola 30.4.2019: 

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Hylklahden kylän (416), määräala, 11000 m², Krossinnokka-nimisestä tilasta, rek.nro. 3:27. Osoite: Hinttinen 13.

Hakija

XXXXX

Rakennushanke

- Uuden lomarakennuksen rakentaminen 1 krs, 125 k-m2.

- Sauna 25 m², 1 krs.

Kaavoitustilanne

YLEISKAAVA/OSAYLEISKAAVA

Alueella on vireillä osayleiskaavan laatiminen.

Kaupunginhallituksen 8.5.2017 hyväksymässä luonnoksessa rakennuspaikkaa koskee merkintä R: loma-asuntoalue.

Valmistellussa osayleiskaavaehdotuksessa rakennuspaikkaa koskee merkintä RA-1: Loma-asuntoalue. Rakentamisen ja muun maankäytön tulee sopeutua rantamaisemaan ja muuhun ympäristöön. Maaston ja luonnon ominaispiirteet tulee ottaa huomioon. Olemassa olevilla rantaan rajoittuvalle rakennetulle rakennuspaikalle saa rakentaa yhden yksiasuntoisen asuinrakennuksen, jonka kerrosala saa olla enintään 150 k-m2. Alle 2000 k-m2:n rakennuspaikoilla asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 100 k-m2. Yli 5000 k-m2:n rakennuspaikoilla asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 200 k-m2. Lisäksi rakennuspaikalle saa rakentaa saunarakennuksen enintään 25 k-m2, vierasmajan 20 k-m2 ja muita talousrakennuksia enintään 50 k-m2. Vierasmajan tulee sijoittua samaan pihapiiriin asuinrakennuksen kanssa eikä sillä saa olla itsenäisen vapaa-ajan asunnon tunnusmerkkejä. Rakennuspaikalla saa sijaita enintään kolme talousrakennusta.

Loma-asunnon käyttötarkoituksen muuttaminen ympärivuotiseksi asunnoksi edellyttää, että

- teiden rakentaminen, vedensaanti ja viemäröinti on järjestettävä pysyvän asumisen mukaiselle tasolle aiheuttamatta kaupungille erityisiä kustannuksia.

- hälytysajoneuvolla pääsee rakennuspaikalle tieverkkoa pitkin myös talviolosuhteissa.

Uusien rakennuspaikkojen muodostaminen edellyttää kantatilaselvitykseen perustuvaa jäljellä olevaa rakennusoikeutta.

MAAKUNTAKAAVA

Turun kaupunkiseudun maakuntakaava on ympäristöministeriön 23.8.2004 vahvistama.

M: Maa- ja metsätalousvaltainen alue

Maa- ja metsätalouskäyttöön tarkoitetut alueet, joita voidaan käyttää myös haja-asutusluonteiseen loma-asutukseen sekä jokamiehen oikeuden mukaiseen ulkoiluun.

SUUNNITTELUMÄÄRÄYS

Suunniteltaessa loma-asutusta meren tai vesistön MRL 72 §:n mukaiselle ranta-alueelle tulee rakentamatonta rantaviivaa varata mahdollisimman yhtenäisinä kokonaisuuksina vähintään 40 % suunniteltavan alueen kokonaisrantaviivasta.

Poikkeukset

- Rakennuksen rakentaminen rantavyöhykkeelle ilman asemakaavaa tai sellaista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty sen käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena (MRL 72.1 §).

- Lomarakennus rakennetaan alle 50 metrin päähän rantaviivasta (RJ 14 §).

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakija on toimittanut naapureiden puoltavat kannat hakemukseen. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Muistutuksia ei tehty.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Hinttisten saarella. Määräala on rakentamaton. Hakijan mukaan talousvesi tulee kannettuna vetenä ja käymälänä on kompostikäymälä. Jätevedet johdetaan Biojussin Mökki- ja sauna 650 pakettisuodattimiin. Esitetty jätevesiratkaisu täyttää hajajätevesiasetuksen (157/2017) mukaiset puhdistustehovaatimukset.

Ympäristöministeriö vahvisti Turun kaupunkiseudun maakuntakaavan 23.8.2004. Maakuntakaavassa alue on maa- ja metsätalousvaltaista aluetta (M).- Maa- ja metsätalouskäyttöön tarkoitetut alueet, joita voidaan käyttää myös loma-asutukseen ja haja-asutusluonteiseen pysyvään asumiseen sekä jokamiehenoikeuden mukaiseen ulkoiluun ja retkeilyyn. Maakuntakaavan suunnittelumääräyksen mukaan tulee rakentamatonta rantaa varata mahdollisimman yhtenäisinä kokonaisuuksina vähintään 40 % suunniteltavan alueen kokonaisrantaviivasta. Taajamien maankäytön, palveluiden ja liikenteen vaihemaakuntakaavassa (27.8.2018) alue kuuluu yhdyskuntarakenteen laajentumisen selvitysalueeseen.

Tila Krossinnokka (853-416-3-27) on rekisteröity 16.7.1953, ja se sijaitsee Hinttisten saaren luoteiskärjessä. Sen pinta-ala on 1,42 ha. Tilalla sijaitsee vuonna 1930 rakennettu 70 m2 suuruinen vapaa-ajan asunto, 1940 rakennettu sauna 20 m2 ja talousrakennus 15 m2. Tilan muunnettu rantaviiva on noin 400 m. Tila on rekisterivuoden ja rakentamisen perusteella ns. vanha itsenäinen kiinteistö, jolle voidaan myöntää uusi rakennuspaikka. Vapaata rantaa jää riittävästi.

Alueella on vireillä Satava-Kakskerran osayleiskaavan laatiminen. Yleiskaavatyön tarkoituksena on laatia saarten maankäyttöä ohjaava kokonaisvaltainen kaava, jolla ohjataan sekä pysyvän että loma-asutuksen sijoittumista ja mitoitusta, haja-asutusalueiden rakentamista, viherverkkoa ja virkistysalueita sekä suojelualueita ja -kohteita. Osayleiskaavaehdotusta ei ole vielä hyväksytty.

Koska hakemus on valmistellun osayleiskaavaehdotuksen mukainen, hakemusta ehdotetaan hyväksyttäväksi.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).

Liite 1Asemapiirros 18.9.2017

Oheismateriaali 1Sijaintikartta

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää myöntää hakemuksen ja 18.9.2017 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset.

Samalla lautakunta päättää, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 900 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Ilvessalon Mannin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kylk § 201

Pöydältä 7.5.2019 § 186.

PäätösAsia pantiin pöydälle Mannin Lintusen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Asian esitteli maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi.


Liitteet:

Kylk § 186
Liite 1:Asemapiirros 18.9.2017

Kylk § 201
Liite 1:Asemapiirros 18.9.2017