Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta19207.05.201913

13003-2017 (615)

Turun hallinto-oikeuden päätös 29.4.2019 koskien valitusta poikkeamispäätöksestä / Turun kaupungin VI kaupunginosan korttelin 7 tontti 2004

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunta on Kiinteistö Oy Turun Matintalon hakemuksesta myöntänyt poikkeamisluvan kahdeksankerroksisen asuinkerrostalon rakentamiseksi asemakaavassa liikerakennuksille osoitetulle tontille kaavan rakennusala ja kerrosluku ylittäen. Hallinto-oikeus kumoaa kaupunkiympäristölautakunnan päätöksen ja hylkää Kiinteistö Oy Turun Matintalon hakemuksen.

Kylk § 192

Ympäristölakimies Ville Erkkola 2.5.2019:

Turun hallinto-oikeuden ratkaisu

Hallinto-oikeus kumoaa kaupunkiympäristölautakunnan päätöksen ja hylkää Kiinteistö Oy Turun Matintalon hakemuksen.

Sovellettavat oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 g 1 mom sekä 171 g 1 mom ja 2 mom 1 kohta

Hankkeessa on kysymys poikkeamisluvan myöntämisestä asuin- ja liikerakennuksen rakentamiseksi asemakaavan rakennusalasta ja käyttötarkoituksesta poiketen.

Hallinto-oikeuden oikeudellinen arviointi voimassa olevan asemakaavan vaikutuksista poikkeamisen edellytyksiin:

Rakennuspaikan voimassa oleva asemakaava on laadittu vain tätä rakennuspaikkaa ja tontilla olevaa toimistorakennusta koskevana asemakaavan muutoksena. Kaavalla on osoitettu yksityiskohtaisesti tontin rakentaminen ja sen liittyminen viereisten tonttien rakentamiseen, mukaan lukien rakennusten sijainti ja massoittelu sekä pihajärjestely. Voimassa olevassa asemakaavassa korkeat rakennusmassat on osoitettu Aninkaistenkadun varteen viereisten tonttien rakentamiseen liittyvänä ja sisäpihalle on osoitettu vain yksikerroksista rakentamista tai autopaikkarakentamista. Rakennuspaikka on asemakaavassa osoitettu rakentamiseen kattavasti myös miltei koko piha-alueen osalta. Hakemuksen mukainen poikkeaminen merkitsee olennaista muutosta kaavaratkaisusta rakennusten massoittelun osalta. Nyt kysymyksessä olevassa hankkeessa rakennettaisiin pitkälle sisäpihalle ulottuva seitsenkerroksinen rakennusosa asemakaavassa yksikerroksiseen rakentamiseen osoitetulle rakennusalalle ja tämäkin rakennusala ylittäen. Myös voimassa olevan kaavan autosäilytyspaikan rakennusalan osalta hakemuksen mukainen hanke eroaa asemakaavan mukaisesta ratkaisusta, kun asiakirjojen mukaan tarkoitus on sijoittaa tälle alueelle kaksikerroksista rakentamista ja myös asuntoja. Hallinto-oikeus on todennut yhteenvetona, että vaikka kortteli muilta osiltaan on asemakaavassa osoitettu pääasiassa liike- ja asuinrakentamiseen, hankkeen mukainen käyttötarkoitus poikkeaa kokonaan rakennuspaikalla voimassa olevasta asemakaavan mukaisesta käyttötarkoituksesta.

Hallinto-oikeus on todennut päätöksessään, että rakennuspaikan käsittävä kortteli sijaitsee keskusta-alueella ja koska sen rakentamistehokkuus on suuri, rakentamisen ohjaukselle ja yhteensovittamiselle asemakaavoituksessa on korostunut tarve. Erityisesti tähän nähden hankkeen sisältämät poikkeamiset kokonaisuutena arvioiden aiheuttavat haittaa kaavan toteuttamiselle ja kaavoitukselle. Poikkeamisen edellytykset eivät siten täyty. Koska valituksenalainen päätös on tällä perusteella kumottava, lausuminen muista valitusperusteista raukeaa.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 29.4.2019

Toimialajohtaja Christina Hovi

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.