Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta18507.05.20195

39-2019 (02 02 02)

Kaupunkiympäristötoimialan vuoden 2019 talouden 1. osavuosikatsaus

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristötoimiala tuo tiedoksi vuoden 2019 talouden kehittymisen tammi-maaliskuussa sekä kuluvan vuoden toteutumisennusteen. Kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle esitetään hyväksyttäväksi korotusta kaupunkiympäristölautakunnan käyttötalouteen toimintakuluihin 1,0 milj. euroa, tuloerään 1,0 milj. euroa, ja 0,5 milj. euron valmistus omaan käyttöön -erään. Lisäksi kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle esitetään kaupunkiympäristön rakennuttamisen investointisuunnitelmaan siirtyville hankkeille 5,4 milj. euron määrärahan lisäystä ja kiinteän omaisuuden hankintoihin 3,4 milj. euron lisämääräraha.

Kylk § 185

Talous ja rahoitus, kiinteistötalouspäällikkö Timo Sankari 18.4.2019:

 

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2019 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Ensimmäinen osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1.–31.3.2019. Osavuosikatsaus sisältää talouden katsauksen sekä ennusteen taloudellisten ja henkilöstötavoitteiden toteutumisesta vuonna 2019. Lisäksi raportoidaan investointiohjelmien toteutuminen kohdekohtaisesti.

 

Raportointi

 

Toimielinten tulee jatkuvasti arvioida oman toimialansa talouden ja toiminnan toteutumista ja esittää kaupunginhallitukselle niiden pohjalta välittömästi tai osavuosikatsausten yhteydessä toimenpiteet talousarviossa pysymiseksi.

 

Toimialajohtajat raportoivat toiminnan ja talouden kehittymisestä kuukausiraportein omalle lautakunnalleen. Raportoitavat tavoitteet sisältyvät toimialan operatiivisiin sopimuksiin.

 

Toimialajohtajan tulee huolehtia siitä, että kaupunginjohtajalla on valvontaa varten riittävät tiedot toimialan toiminnasta.

 

Kaupunkiympäristötoimialan tulee raportoida kuukausittain lautakunnalle toiminnan ja talouden kehittymisestä. Kuukausiraportointi pitää sisällään talousarvion seurantaraportin (toteutuma), olennaiset toiminnalliset ja talouden muutokset, selvityksen talousarvion toteutumisesta, työvoiman käytön mittarit sekä investointien ennusteen (huom. investointien ennustetta ei laadita helmikuun ja huhtikuun tilanteesta).

Kuukausiraporttien lisäksi lautakunnan kautta viedään eteenpäin osavuosikatsaukset. Strategisten sopimusten noudattamista ja täytäntöönpanoa koskevien määräysten (kh 17.12.2018 § 510) mukaan mukaan kaupunginhallitukselle annettava ensimmäinen ja kolmas osavuosikatsaus sisältää talouden katsauksen sekä henkilöstötavoitteiden toteutumisen.

 

Ensimmäisen ja kolmannen osavuosikatsauksen yhteydessä raportoidaan keskeiset tapahtumat ja toimintaympäristön muutokset sekä arvio niiden euromääräisistä vaikutuksista toimintakatteeseen (verrattuna edellisen vuoden tilinpäätökseen), selvitys olennaisista talousarviopoikkeamista ja niiden syistä sekä mahdollisista toimenpiteistä, mihin on ryhdytty tai ryhdytään talousarviossa pysymiseksi.

 

Kaupunginvaltuuston vuodelle 2019 sitoviksi hyväksymien tavoitteiden toteutumisesta sekä toimenpiteistä talousarviossa pysymiseksi tulee raportoida kaksi kertaa vuodessa toiminnan ja talouden seurantaraportilla. Toinen osavuosikatsaus laaditaan samassa yhteydessä kuin kesäkuun lopun toiminnallisten tavoitteiden seurantaraportti. Neljäs raportti eli tilikauden 1.1. - 31.12.2019 lopullinen toiminnan ja talouden toteutuma raportoidaan tilinpäätöksen yhteydessä.

 

Käyttötalouden ennuste

 

Helmikuun kuukausiraportissa kaupunkiympäristötoimialan ennustettiin

ylittävän sille asetetun suunnitteluluvun (TAM -27,7 milj. euroa) ennusteen ollessa -31,2 milj. euroa.

 

Nyt käsiteltävänä olevassa vuoden 2019 ensimmäisessä osavuosikatsauksessa talouden toteutumiseen ennustetut muutokset ovat seuraavat:

 

Tulot

hulevesitulot ylittävät talousarvion 1,0 milj. euroa (TA 2 milj. euroa)

valmistus omaan käyttöön ylittyy 0,5 milj. euroa (TA 1,11 milj. euroa)

joukkoliikenteen lipputulojen ennustettu alitus (työsuhdematkalipun käyttöönoton viivästyminen) 0,6 milj. euroa

 

Menot

mm. pima-kustannuksista ja rasitesopimuksista johtuva ylitys 0,8 milj. euroa

lumen kuormaus ja kuljetus 1,0 milj. euroa

infran kunnossapidon kustannusten lisäys 0,9 milj. euroa (infrastruktuurin ylläpitomenoista tehtiin 0,9 milj. euron vähennys vuoden 2019 talousarvioon vuonna 2018 käytössä olleisiin määrärahoihin nähden)

joukkoliikenteen kustannustenjakomallin siirtyminen 0,1 milj. euroa

 

Kaupunkiympäristötoimiala tulee tämänhetkisen ennusteen mukaan ylittämään sille asetetun suunnitteluluvun 2,0 milj. eurolla (TAM -27,7 milj. euroa) ennusteen ollessa -29,7 milj. euroa.

 

Talouden ja toiminnan toteutuminen on esitetty liitteessä 1.

 

Talousarviomuutosesitykset

 

Kaupunkirakentaminen -palvelualueen talousarvioon esitetään lisärahoitusta 1,0 milj. euroa infran kunnossapitopalvelujen ostoihin runsaslumisen alkuvuoden aiheuttamista lumien kuormauksesta ja kuljetuksesta aiheutuneista kustannuksista johtuen (TA 2019 22,6 milj. euroa). Vuoden 2019 talousarviossa lumenkäsittelyyn on varattu noin 50.000 euroa, toteutuneet alkuvuoden kustannukset ovat 0,8 milj. euroa.

 

Hulevesimaksutulojen osalta esitetään 1,0 milj. euron lisäystä maksutuottoihin (TA 2 milj. euroa).

 

Valmistus omaan käyttöön erästä esitetään 0,5 milj. euron talousarviomuutosta (TA 2019 1,1 milj. euroa), koska kaupunkiympäristön toteutussuunnittelun osuus ei sisälly talousarviolukuun. Vuoden 2019 ennuste valmistus omaan käyttöön toteumalle on 1,6 milj. euroa.

 

Kaupunkiympäristölautakunnan käyttötalouden talousarviomuutosesitykset ovat yhteensä +0,5 milj. euroa.

 

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on 17.4.2019 § 50 esittänyt kaupunginhallitukselle, että Turun osalta lipputulovaatimusta vähennetään 625.000 eurolla (työsuhdematkalipun virheellinen kirjaus), mikä näkyy myyntituottojen vähenemisenä. Lisäksi palvelujen ostoihin esitetään 100.000 euroa lisämäärärahaa liikennöintikustannuksiin (seutuclearingin virheellinen kirjaus).

 

Investoinnit

 

Infrainvestoinnit

 

Kaupunginhallitukseen nähden sitovia ovat investointiohjelman päätasot,

koontinimikkeet ja erillisellä päätöksellä nimetyt investointihankkeet ja niiden

vuositason rahoitus.

 

Investointiohjelman päätasot ovat strategiset maankäytön hankkeet, tuloa

tuottavat, toimintoja tukevat, korjausvelkaa alentavat, liikenteen toimivuus ja

turvallisuus sekä asukasviihtyvyyttä parantavat. Päätasojen lisäksi sitovia

ovat strategisten maankäytön hankkeiden alla olevat koontinimikkeet ja erikseen sidottavat yksittäisten nimikkeet ja niiden vuosittainen rahoitus.

 

Mikäli päätason tai koontinimikkeen vuositason rahoitus ylittyy, edellyttää se

kaupunginhallituksen hyväksynnän. Jos nimettyjen investointihankkeiden vuositason rahoitus ylittyy 20 prosenttia, edellyttää muutos aina kaupunginhallituksen hyväksymisen. Mikäli kohdekohtainen kustannusarvio uhkaa ylittyä, saatetaan hankesuunnitelma tai hankekuvaus uudelleen sen hyväksyneen viranhaltijan tai toimielimen käsiteltäväksi infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeessa (kv 26.2.2018 § 36) määritetyn mukaisesti.

 

Hallintosäännön 52a §:n mukaan kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtajan erityisessä toimivallassa on hyväksyä kustannusarvioltaan alle miljoonan euron arvoisen infrainvestoinnin investointisuunnitelma.

 

Kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtajan päätöksellä voidaan lisätä tai poistaa alle miljoonan euron infrainvestointihankkeita tai tarkistaa niiden kustannusarvioita, jos kaupunginhallitukseen nähden sitovat päätasojen ja koontinimikkeiden kokonaissumma ei ylity.

 

Tarvittavat hankkeiden kustannusarvio- ja aikataulumuutokset sekä vaikutukset vuositason rahoitukseen raportoidaan ja tuodaan kaupunginhallitukselle osavuosikatsausten ja tilinpäätöksen yhteydessä. Osavuosikatsausten yhteydessä tuodaan tiedoksi investointiohjelmaan lisätyt tai poistetut alle miljoonan euron investointihankkeet.

 

Toimitilainvestoinnit

 

Kaupunginhallitukseen nähden sitovia ovat nimetyt investointihankkeet ja niiden vuositason rahoitus. Lisäksi sitova on koontinimikkeen ”Pienet hankkeet” kokonaissumma.

 

Jos nimettyjen investointihankkeiden vuositason rahoitus ylittyy 20 prosenttia, edellyttää muutos aina kaupunginhallituksen hyväksymisen. Mikäli kohdekohtainen kustannusarvio uhkaa ylittyä tilahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeessa (kv 26.2.2018 § 37) määritetyn mukaisesti indeksikorjaukset huomioon ottamisen jälkeen 5 %, saatetaan hankesuunnitelma tai hankekuvaus uudelleen sen hyväksyneen viranhaltijan tai toimielimen käsiteltäväksi.

 

Mikäli koontinimikkeen ”Pienet hankkeet” vuositason rahoitus ylittyy, edellyttää se kaupunginhallituksen hyväksynnän.

 

Hallintosäännön 44a §:n mukaan tilapalvelujohtajan erityisessä toimivallassa on hyväksyä kustannusarvioltaan alle miljoonan euron arvoisen tilainvestointien investointisuunnitelman.

 

Tilapalvelujohtajan päätöksellä voidaan lisätä tai poistaa alle miljoonan euron tilainvestointiohjelman hankkeita tai tarkistaa niiden kustannusarvioita, jos kaupunginhallitukseen nähden sitova koontinimikkeen ”Pienet investoinnit” kokonaissumma ei ylity.

 

Investointien raportointi

   

Hankkeiden kustannusarvio- ja aikataulumuutokset sekä vaikutukset vuositason rahoitukseen raportoidaan ja tuodaan kaupunginhallitukselle osavuosikatsausten ja tilinpäätöksen yhteydessä. Osavuosikatsausten yhteydessä

tuodaan tiedoksi infrainvestointiohjelmaan lisätyt tai poistetut alle miljoonan

euron investointihankkeet ja tilapalvelujohtajan toimivallassa olevan alle miljoonan euron arvoisten tilainvestointien investointisuunnitelman tilanne.

 

Mikäli suunniteltujen investointihankkeiden toteuttaminen siirtyy aikataulultaan seuraavalle vuodelle ja investointihankkeiden seuraavalle vuodelle siirtyvä rahoitustarve on selvinnyt seuraavan vuoden talousarvioehdotuksen käsittelyn jälkeen, toimiala voi tehdä määrärahan ylitysesityksen seuraavalle vuodelle. Perusteena on vastaavan suuruinen määrärahasäästö kuluvan vuoden aikana.

 

Investoinnit, maanhankinnat, myynnit ja maankäyttösopimuskorvaukset

 

Kaupunkiympäristötoimialan investointien ennustetaan toteutuvan talousarvion mukaisesti (TA 1,5 milj. euroa).

Kaupunginhallituksen omaisuusyksikköön sisältyvien kaupunkiympäristön rakennuttamisen, toimitilojen rakennuttamisen sekä kiinteän omaisuuden hankintojen investointimäärärahojen (TA 80,5 milj. euroa) ennustetaan toteutuvan noin 4,1 milj. euroa talousarviota suurempana.

Tämänhetkisen ennusteen mukaan infrainvestoinnit ylittävät talousarvioon varatun rahoituksen 4,8 milj. eurolla (TA 45 milj. euroa). Infrainvestointien osalta esitetään 5,4 milj. euron suuruista määrärahalisäystä vuodelle 2019 niiden hankkeiden osalta, joiden toteutus on siirtynyt vuodelta 2018 vuodelle 2019 ja joiden kuluvalle vuodelle siirtyvä rahoitustarve on selvinnyt vasta talousarvioehdotuksen käsittelyn jälkeen. Infrainvestointien ennusteen siirtyvillä määrärahoilla oikaistu poikkeama alittaa talousarvion 0,6 milj. eurolla.

 

Kaupunginhallituksen omaisuusyksikön investointeihin esitetään myös 3,4 milj. euron lisämäärärahaa hankintaan, jossa Turun kaupunki osti 26.2.2019 toteutuneella kaupalla Kurjenmäen sairaala-alueelta Kurjenmäkikodit I ja II. Myyjänä kaupassa oli Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy. Summa ei vielä tässä vaiheessa ilmene investointiennusteesta.

 

Liitteissä 2 ja 4 esitetään infra- ja toimitilainvestointien talousarvioluvut, toteutumisennuste vuodelle 2019 sekä ennusteiden poikkeamat talousarvioon.

 

Liitteessä 3 raportoidaan kaupunginhallitukselle kaupunkiympäristön rakennuttamisen hankkeiden kustannusarvio-, aikataulu- sekä vuosittaisen rahankäytön muutokset sekä tuodaan tiedoksi kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtajan päättämät hankelisäykset. Liitteessä 5 raportoidaan kaupunginhallitukselle toimitilainvestointien kustannusarvio- aikataulu- sekä vuosittaisen rahankäytön muutokset. Tilapalvelujohtajan toimivallassa olevan alle miljoonan euron arvoisten tilainvestointien investointisuunnitelman tilanne raportoidaan kaupunginhallitukselle liitteessä 4.

 

Vuoden 2019 kiinteän omaisuuden myyntiennuste on tällä hetkellä talousarvion mukainen 23,7 milj. euroa ja kiinteän omaisuuden myyntivoittoja arvioidaan kertyvän talousarvion mukaisesti 19,2 milj. euroa.

 

Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy kanssa toteutuneet kaupat sisältyvät nyt annettuun ennusteeseen, mutta talousarvion 2019 laadinnassa käytetyistä kaupoista ennustetaan jäävän toteutumatta n. 10 milj. euroa.

 

Maankäyttösopimustuloja toteutuu n. 3 milj. euroa (TA 2,0 milj. euroa). Ennusteeseen sisältyy yht. 2,2 milj. euroa ennakoitua aiemmin maksettua korvausta sekä edelliseltä vuodelta siirtynyttä korvausta. Kuluvaan vuoteen suunnitelluista korvauksista ennustetaan toteutuvan 0,8 milj. euroa.

 

Yhteenveto

 

Kaupunkiympäristötoimiala jää tämänhetkisen ennusteen perusteella sille asetetusta sitovasta tulostavoitteesta noin 2,0 milj. euroa ilman esitettyjä talousarviomuutoksia.

 

Liite 1                                  Kaupunkiympäristötoimiala 03 2019

Liite 2                                  Kaupunkiympäristön rakennuttaminen investointiennuste 03 2019

Liite 3                                  Kaupunkiympäristön rakennuttaminen investointien kohdekohtaiset perustelut 03 2019

Liite 4                                  Toimitilojen rakennuttaminen investointiennuste 03 2019

Liite 5                                  Toimitilojen rakennuttaminen investointien kohdekohtaiset perustelut 03 2019

Oheismateriaali 1               Tavoitteelliset tunnusluvut 03 2019

 

 

Toimialajohtaja Christina Hovi:

 

Ehdotus        Kaupunkiympäristölautakunta päättää:

 

- merkitä tiedokseen kaupunkiympäristötoimialan vuoden 2019 menojen ja tulojen 1. toteutumisennusteen 1.1. - 31.12.2019,

- esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi 1,0 miljoonan euron määrärahan lisäystä lumenkuormauksista- ja kuljetuksista aiheutuneisiin kustannuksiin kaupunkirakentaminen –palvelualueelle (infran kunnossapito, kustannuspaikka 49207, tilastollinen tilaus 407943),

- esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi määrärahan lisäystä 1,0 miljoonalla eurolla hulevesimaksutulohin (infran kunnossapito, kustannuspaikka 49207, tilastollinen tilaus 407954, pääkirjatili 329400),

- esittää kaupunginhallitukselle 0,5 miljoonan euron määrärahan lisäystä ja edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi valmistus omaan käyttöön -erään (kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, kustannuspaikka 49224, pääkirjatili 370001),

- esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäksi siirtyvien määrärahojen 5,4 milj. euron lisäyksen kaupunkiympäristön rakennuttamisen investointisuunnitelmaan (liite 2),

- esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle kh-omaisuusyksikön investointeihin hyväksyttäväksi lisämäärärahaa 3,4 milj. euroa Kurjenmäkikodit I ja II hankintaan (Kh yhteiset, kustannuspaikka 51001),

- esittää kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi liitteiden 3 ja 5 mukaiset kustannusarvio-, aikataulu- sekä vuosittaisen rahankäytön muutokset

- esittää kaupunginhallitukselle tiedoksi tilapalvelujohtajan toimivallassa olevan alle miljoonan euron arvoisten tilainvestointien investointisuunnitelman tilanne (liite 4) ja

- lähettää osavuosikatsauksen edelleen kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus


Liitteet:

Kylk § 185
Liite 1:Kaupunkiympäristötoimiala 03 2019
Liite 2:Kaupunkiympäristön rakennuttaminen investointiennuste 03 2019
Liite 3:Kaupunkiympäristön rakennuttaminen investointien kohdekohtaiset perustelut 03 2019
Liite 4:Toimitilojen rakennuttaminen investointiennuste 03 2019
Liite 5:Toimitilojen rakennuttaminen investointien kohdekohtaiset perustelut 03 2019