Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta11419.03.20195

5227-2018 (10 03 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös koskien valitusta poikkeamispäätöksestä / Turun kaupungin IV kaupunginosassa sijaitseva asemakaavan mukainen katualue, kiinteistötunnukset 853-4-9902-0 ja 853-514-1-0

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunta on 12.6.2018 § 281 Kiinteistö Oy Burger-Talon hakemuksesta myöntänyt poikkeamisluvan drive-in ravintolarakennuksen rakentamiseksi rakennusoikeuden ylittäen sekä asemakaavasta poiketen katualueelle. As Oy Martinpuisto valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen ja vaati, että kaupunkiympäristölautakunnan päätös on kumottava ja lupahakemus hylättävä. Hallinto-oikeus kumoaa kaupunkiympäristölautakunnan päätöksen ja hylkää Kiinteistö Oy Burger-Talon hakemuksen.

Kylk § 114

Ympäristölakimies Ville Erkkola 12.3.2019:

Kaupunkiympäristölautakunta on 12.6.2018 § 281 Kiinteistö Oy Burger-Talon hakemuksesta myöntänyt poikkeamisluvan drive-in ravintolarakennuksen rakentamiseksi rakennusoikeuden ylittäen sekä asemakaavasta poiketen katualueelle. Asunto-osakeyhtiö Martinpuisto valitti päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen 17.7.2018.

Turun hallinto-oikeuden ratkaisu

Hallinto-oikeus kumoaa kaupunkiympäristölautakunnan päätöksen ja hylkää Kiinteistö Oy Burger-Talon hakemuksen.

Asunto-osakeyhtiö Martinpuiston valituksen mukaan lautakunnan päätös on kumottava ja lupahakemus hylättävä. Poikkeaminen ei perustu riittäviin selvityksiin. Se aiheuttaa haittaa kaavan toteuttamiselle ja alueiden käytön muulle järjestämiselle sekä vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista.

Sovellettavat oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momentin mukaan rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa (rakentamisrajoitus). Maankäyttö- ja rakennuslain 171 §:n 1 momentin mukaan kunta voi erityisestä syystä hakemuksesta myöntää poikkeamisen tässä laissa säädetystä tai sen nojalla annetusta rakentamista tai muuta toimenpidettä koskevasta säännöksestä, määräyksestä, kiellosta tai muusta rajoituksesta. Pykälän 2 momentin 1 kohdan mukaan poikkeamista ei kuitenkaan saa myöntää, jos se aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Momentin 3 kohdan mukaan poikkeamista ei saa myöntää, jos se vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista.

Hankkeessa on kysymys poikkeamisluvan myöntämisestä drive-in ravintolarakennuksen rakentamiseksi asemakaavan rakennusoikeudesta ja käyttötarkoituksesta poiketen. Yksikerroksisen ravintolarakennuksen kerrosala olisi 156 kerrosneliömetriä, josta puolet sijoittuisi rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen ja puolet kellarikerrokseen. Rakennuksen lisäksi alueelle on esitetty uusi ajokaista ja neljä parkkipaikkaa.

Ravintolarakennus sijaitsisi Temppelinkadun ja Martinkadun kulmassa. Rakennuspaikka rajoittuu Temppelinkadun puolella valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön (RKY) "Martinkirkko" aluekokonaisuuden rajaukseen. Rakennuspaikka sisältyy myös ympäristöministeriön päätöksellä 5.6.2013 perustettuun Turun kansalliseen kaupunkipuistoon. Turun kaupunginvaltuuston 7.3.2011 hyväksymässä Turun kansallisen kaupunkipuiston hoito- ja käyttösuunnitelmassa rakennuspaikka on merkitty kulttuurihistoriallisesti tai maisemallisesti arvokkaaksi kortteli- tai kyläalueeksi.

Turun museokeskus/Varsinais-Suomen maakuntamuseo on lausunnossaan todennut, että Drive-in -ravintola ei sovellu esitetyllä tavalla julkiselle aukiolle, sillä se vahvistaisi aukion liikenneympäristöluonnetta ja vaikuttaisi koko alueen liikennejärjestelyihin epäsuotuisalla tavalla. Aukion Temppelinkadun vastaiselle puolelle sijoitettu drive-in -ravintolarakennus heikentää myös Martinkirkon ja Temppelinkadun puukujanteen asemaa kaupunkikuvassa. Turun kaupunkikuvatyöryhmä on päättänyt olla puoltamatta hanketta ja katsonut, että aluetta tulisi kehittää katuaukiona ottaen huomioon myös Temppelinkadun vaatimukset.

Kun otetaan huomioon katuaukion suhteellisen vähäinen koko ja alueella jo oleva polttoaineen jakeluasema, estää hakemuksen mukainen rakentaminen osaltaan alueen käyttämistä katualueena tai katuaukiona ja aiheuttaa siten haittaa kysymyksessä olevan alueen kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle ja alueiden käytön muulle järjestämiselle. Kun lisäksi otetaan huomioon edellä selostetut rakennuspaikkaan ja sitä välittömästi ympäröivään rakennettuun ympäristöön liittyvät arvot, poikkeamisen myöntäminen vaikeuttaa myös rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Edellä sanotun perusteella hakemuksen mukainen hanke ei täytä poikkeamisen myöntämiselle säädettyjä edellytyksiä lautakunnan päätökseen liitetyistä ehdoista huolimatta. Mahdollisuudet rakentamiseen alueelle voidaan selvittää asemakaavan muuttamisesta säädetyssä järjestyksessä Koska poikkeamispäätös on edellä mainituilla perusteilla kumottava, lausuminen muista valitusperusteista raukeaa..

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden ratkaisu 8.3.2019

Toimialajohtaja Christina Hovi

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.