Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta11019.03.20198

4431-2017 (742)

Turun ympäristön merialueen velvoitetarkkailututkimuksen vuosiraportti 2017

Tiivistelmä:

Tuodaan lautakunnalle tiedoksi Turun ympäristön merialueen velvoitetarkkailututkimuksen vuosiraportti vuodelta 2017

Kylk § 110

Luvat ja valvonta palvelualue, ympäristönsuojelun yksikkö, ympäristönsuojelusuunnittelija Liisa Vainio 4.3.2019:

Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy on toimittanut vuosiraportin Turun ympäristön merialueen velvoitetarkkailututkimuksesta vuodelta 2017. Yhteenveto raportista ja raportti koko laajuudessaan ovat oheismateriaalissa.

Raportin mukaan koko merialueen valuma-alueelta jäte-, joki- ja valumavesissä tullut kuormitus oli arviolta 129 tonnia fosforia ja 1 837 tonnia typpeä. Fosforikuormituksesta Aurajoen osuus oli noin puolet ja mereen johdettujen jätevesien osuus noin 4 %. Typpikuormituksen osalta Aurajoen osuus oli noin 45 % ja mereen johdettujen jätevesien osuus noin 18 %. Pintavesien ekologinen tila oli Suomen ympäristökeskuksen luokituksen mukaan Pitkäsalmessa lähinnä huono, Raisionlahdella huonon ja välttävän rajalla sekä Pohjoissalmessa ja Vapparin pohjoisosassa lähinnä välttävä. Merialueen hygieeninen tila oli avovesikauden laajoilla tarkkailukerroilla kesä–lokakuussa pääosassa tutkimusaluetta erinomainen tai hyvä. Keskiarvon perusteella hygieeninen tila oli välttävä Turun jätevedenpurkupaikalla sekä sen lähellä Latokarin edustalla ja Ruissalon sillan tietämillä. Muualla hygieeninen tila oli keskiarvon perusteella hyvä tai erinomainen.

Turun ympäristön merialueen yleinen käyttökelpoisuus avovesikautena 2017 oli ympäristöhallinnon soveltaman vesien yleisen käyttökelpoisuusluokituksen mukaan hyvä, tyydyttävä tai välttävä. Huonoksi luokiteltuja alueita ei ollut, ja välttäväksi luokitellut alueet olivat varsin suppeita. Suurin osa alueesta kuului tyydyttävään luokkaan ja vain avoimemmat alueet hyvään luokkaan.

Oheismateriaali 1Yhteenveto Turun ympäristön merialueen velvoitetarkkailututkimuksen vuosiraportista 2017

Oheismateriaali 2Turun ympäristön merialueen velvoitetarkkailututkimuksen vuosiraportti 2017

Toimialajohtaja Christina Hovi

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta merkitsee raportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli esittelemässä ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki.