Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta6412.02.20195

8541-2014 (613, 627)

Vastine muistutuksiin asemakaavanmuutosehdotuksesta Vilkkilänmäki, (V) 005 kaupunginosa (os. Stålarminkatu, Tapulikatu, Tervahovinkatu ym.) (14/2015)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutoksella muodostetaan uusi päiväkotitontti Vilkkilänmäen puistoalueen reunalle ja ajanmukaistetaan ympäröivien kortteleiden ja katualueiden asemakaavoja. Kulttuurihistoriallisesti merkittävien asuinrakennusten kokonaisuudet osoitetaan suojelukohteiksi. Osoitteessa Tervahovinkatu 7 sijaitsevalla tontilla (tontti 853-5-9-2) mahdollistetaan seitsemänkerroksisen asuinkerrostalon rakentaminen ja tontin rakennusoikeutta lisätään. Kerrostalon rakennusoikeus on 1800 k-m2 ja arvioitu asukasmäärä 36 henkeä.

Kylk § 64

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Satu Tiainen 29.1.2019:

V kaupunginosaan on laadittu 5.2.2018 päivätty, 25.5.2018 lausuntojen perusteella muutettu ja 6.11.2018 (KYLK § 452) muutettu asemakaavanmuutosehdotus, jonka kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi 6.11.2018 § 452. Asemakaavanmuutos on laadittu V kaupunginosan kortteleihin 9, 13 ja 14, Vilkkilänmäen (osa) ja Vilkkilänpuiston puistoalueille sekä Ilkanrinteen (osa), Illenkadun, Tapulikadun (osa), Stålarminkadun (osa) ja Vilhonkadun (osa) katualueille.

Kaavaehdotus on ollut julkisesti nähtävillä 12.11.–11.12.2018. Nähtävilläoloaikana jätettiin viisi muistutusta, joiden tiivistelmät ja niihin laadittu yhteinen vastine ovat ohessa.

Muistutus 1: Tervahovinkatu 10:n asukas, 5.12.2018

Muistutuksen lähettäjä vastustaa kaavaehdotuksen mukaisen päiväkodin rakentamista alueelle. Päiväkoti heikentäisi alueen ulkoilu- ja virkistysmahdollisuuksia: alueen asukkaat menettäisivät pelikentän ja leikkipaikan ja kaupunkiviljelijät harrastuspaikkansa. Vaikutus kohdistuisi myös alueella nykyisin sijaitseviin päiväkoteihin. Kunnallistekniikan siirto uuden päiväkodin tieltä olisi hankalaa, ehkä jopa mahdotonta, ja siirtokustannukset olisivat luultavasti oletettua suuremmat. Päiväkodin saattoliikenne aiheuttaisi ruuhkaa. Huoltoliikenneajoneuvot joutuisivat peruuttamaan ja heikentäisivät liikenneturvallisuutta. Päiväkotitontin itäosan ajoliikenne häiritsisi vireisen kerrostalon asukkaita. Lisäksi päiväkoti peittäisi heidän puistonäkymänsä ja alentaisi asuntojen arvoa.                      

Muistuttaja hyväksyy pitkin hampain uuden kerrostalon osoitteessa Tervahovinkatu 7. Hän kuitenkin edellyttää, että kerrostalon rakennusoikeus ei ylitä voimassa olevaan kaavaan merkittyä rakennusoikeutta ja että talo sopii yhteen ympäröivien rakennusten kanssa. Rakennuksen tulisi olla selkeästi viereistä kerrostaloa matalampi, jotta rakennusten korkeus nousisi harmonisesti joen suunnalta katsottuna.

Jos kerrostalo toteutetaan, on huomioitava, että Asunto-osakeyhtiö Poutunmaan (Tervahovinkatu 9) asukkaat pystyvät rakentamisen aikana liikkumaan turvallisesti porttikäytävässä ja omalla pihallaan. Rakennustyömaa ei saa ulottua Poutunmaan tontille.

Muistutus 2: Tervahovinkatu 9:n kaksi asukasta, 8.12.2018

Suunnitellut muutokset aiheuttavat muistutuksen lähettäjien mukaan kohtuutonta haittaa kaupunkikuvalle, lähiympäristön asukkaille sekä Vilkkilänmäen kaupunkiluonnolle ja puistoalueelle. Kerrostalo tukkii maiseman ja rikkoo kattojen rytmin peittämällä viereisen kerrostalon päätykolmion. Talon tulisi joko mukautua nykyiseen kattorytmiin tai olla niin matala, ettei se peitä naapuritaloa. Suunnittelualueelle tyypillinen harjakattoteema tulisi huomioida. Muistuttajat kysyvät, miksi kerrostalon korkeutta ei rajoiteta viiteen kerrokseen voimassa olevan kaavan mukaisesti.

Uusi rakennus varjostaisi pahasti Tervahovinkatu 9:n kerrostalojen asuntoja ja pihaa. Pihan puoleiseen asuinkerrostaloon pääsee vain porttikäytävästä, joka jäisi rakennustyömaan jalkoihin uutta taloa toteutettaessa. Se haittaisi talossa asuvia iäkkäitä ihmisiä, jotka tarvitsevat kuljetuksia ja apua liikkumiseen.

Kaavanmuutos heikentää Tervahovinkatu 9:n asuntojen viihtyisyyttä ja loukkaa asukkaiden oikeutta viihtyisään, tuttuun asuinympäristöönsä, yksityisyyteen, maisemaansa ja hyvään vanhuuteen omassa kodissaan. Asunnot muuttuvat pimeämmiksi ja menettävät puistonäkymänsä sekä näkymän osoitteessa Tervahovinkatu 7 sijaitsevan talon vehreälle pihalle, jonka puut katoavat uuden kerrostalon tieltä.

Suunnitelma lisää liikennettä ja heikentää siten asukkaiden liikkumismahdollisuuksia. Liikennemelu ja liikenne lisääntyvät koko Stålarminkadun ja jokirannan välisellä alueella.

Uudisrakentamisen myötä poistuu osa Vilkkilänmäen luonnosta ja puistoalueesta: pallokenttä, leikkipuisto, asukkaiden kasvimaat sekä osoitteessa Tervahovinkatu 7 kasvavat pihapuut. Puuston väheneminen ja palvelurakennus huonontavat Tervahovinkatu 9:n asunnoista avautuvia näkymiä. Osassa asunnoista uhkaavat puut kadota kokonaan maisemasta.

Suunnitellut muutokset heikentävät muistuttajien mukaan heidän elinympäristöään ja vaarantavat heidän toimeentuloaan haittaamalla työntekoa suunnittelualueella. Alueella toimii myös muita itsensätyöllistäjiä, joille koituvat samat haitat.

Muistutus 3: Asunto-Osakeyhtiö Vilkkilä Bostadsaktiebolag, 9.12.2018

Asunto-osakeyhtiö toivoo, että uuden kerrostalon massoittelu sopisi yhteen nykyisten rakennusten kanssa, että kerrostalo olisi enintään viisikerroksinen ja että sen kerrosala ei ylittäisi voimassa olevan kaavan mukaista rakennusoikeutta eli 1540 k-m2:ä.

Muistutus 4: Asunto-osakeyhtiö Poutunmaa, 10.12.2018

Asunto-osakeyhtiö Poutunmaa (Tervahovinkatu 9) vaatii, että kaavanmuutoksesta poistetaan päiväkodin aluevaraus. Jos päiväkoti rakennettaisiin, lähialueen asukkaat menettäisivät merkittävän osan ulkoilualueestaan eikä kotien lähellä enää olisi turvallista ja riittävää tilaa pallopeleille ja pyörällä ajamisen harjoittelulle.

Kun osoitteessa Tapulikatu 9 aloitti ruotsinkielinen päiväkoti nimeltä Verkanappulat/Knatteskär, Turun sivistystoimiala antoi Lounais-Suomen aluehallintovirastolle lausunnon, jossa todetaan: ”Koska päiväkodin yhteydessä ei ole leikkipihaa, mutta turvallisen ja lyhyen kävelymatkan päässä on yleinen leikkipuisto, on sovittu, että ulkoilu tapahtuu kyseisessä puistossa. – – Turun kaupunki on varautunut tarvittaessa vuokraamaan tonttia, jossa on aikaisemmin ollut leikkipuisto. Tämä puisto sijaitsee turvallisen ja lyhyen kävelymatkan päässä.” Tapulikadun varrella sijaitseva leikkipuisto tulisi osaksi uuden päiväkodin tonttia Vilkkilänmäki-asemakaavanmuutoksen seurauksena eikä enää olisi Verkanappulat päiväkodin käytettävissä. Asunto-osakeyhtiö Poutunmaa pitää sitä yhdenvertaisuusperiaatteen vastaisena, koska tuolloin uusi päiväkoti saisi kohtuutonta etua Vilkkilänmäen nykyisten päiväkotien kustannuksella.

Asunto-osakeyhtiön mukaan uusi päiväkoti lisäisi liikennettä katastrofaalisin seurauksin. Liikenteen lisääntyminen aiheuttaisi ruuhkia, heikentäisi liikenneturvallisuutta ja lisäisi pulaa pysäköintipaikoista.

Asunto-osakeyhtiö Poutunmaa arvelee, että ei olisi helppoa eikä halpaa siirtää leikkipuiston ja hiekkakentän alla olevaa kunnallistekniikkaa pois uuden päiväkodin tieltä. Asunto-osakeyhtiö epäilee, että siirtokustannukset ovat arvioitua suuremmat ja että kunnallistekniikan siirtäminen saattaa olla mahdotonta.

Päiväkoti varjostaisi noin 30 asuntoa Poutunmaan tontilla. Se vaikuttaisi asumisviihtyvyyteen ja asunto-osakkeiden arvoon.

Poutunmaa vaatii, että osoitteesta Tervahovinkatu 9 poistetaan kaavamerkintä, joka mahdollistaa maanalaisen pysäköintitilan rakentamisen. Asunto-osakeyhtiö ei aio rakentaa kyseistä tilaa. Poutunmaa ei suostu yhteisalueiden järjestämiseen tai yhteiseen ylläpitoon osoitteessa Tervahovinkatu 7 sijaitsevan tontin kanssa.

Asunto-osakeyhtiö Poutunmaa toivoo, että uusi kerrostalo sopisi yhteen ympäröivien rakennusten kanssa ja olisi enintään 5 kerrosta korkea. Rakennusoikeutta tulisi osoittaa voimassa olevan kaavan mukaisesti vain 1540 m2. Kerrostalon rakentaminen ei saa haitata Poutunmaan asukkaiden liikkumista eikä Poutunmaan pihaa saa käyttää rakentamisaikana esimerkiksi varastointiin.                                                                           

Poutunmaa vaatii, että kaavaehdotuksesta poistetaan Tervahovinkatu 9:n rakennuksia koskevat suojelumerkinnät (sr-1). Rakennukset eivät ole enää alkuperäisessä asussa. Purkamiskielto on aiheeton, koska asunto-osakeyhtiö on investoinut mittavasti rakennusten saneeraukseen.

Muistutus 5: Tervahovinkatu 9:n asukas, 11.12.2018

Muistutuksen lähettäjä vastustaa puistoalueen muuttamista päiväkotitontiksi. Hänen mukaansa kyseisellä alueella on paljon käyttäjiä: koiranulkoiluttajat, talvisin mäkeä laskevat lapset ja pallon potkijat. On väitetty, että alueella olevaa hiekkakenttää käytettäisiin pysäköintipaikkana. Se ei pidä paikkaansa lukuun ottamatta tilapäisiä tapauksia.

Uusi päiväkoti peittäisi viereisten kerrostaloasuntojen puistonäkymiä. Sen rakentaminen ei ole tarpeen, koska alueella on jo kaksi päiväkotia. Päiväkoti hankaloittaisi lähialueen liikennejärjestelyjä. Mihin alueen asukkaat pysäköivät autonsa, kun päiväkotilasten kuljetus ruuhkauttaa kadut? Monia asukkaita huolettavat liikenteen sujuvuus ja parkkipaikkojen vähyys.

Muistutuksen lähettäjä toivoo, että osoitteeseen Tervahovinkatu 7 suunnitteilla olevan kerrostalon suunnittelussa huomioitaisiin naapuritonttien rakennukset. Seitsemänkerroksinen talo olisi liian suuri pienellä tontilla. Se ei sovi yhteen ympäristönsä kanssa, ellei sitä pienennetä. Rakennus on erisuuntainen kuin muut saman kadun talot. Uusi kerrostalo vaikuttaa pihanäkymiin ja kutistaa Asunto-osakeyhtiö Poutunmaan (Tervahovinkatu 9) pihaa huomattavasti.

Kaavoituksen vastine

Uuden palvelurakennuksen tarpeellisuus

On tarkoitus, että uusi palvelurakennus toimisi päiväkotina. Uutta päiväkotia tarvitaan, koska Turun keskustassa on puutetta päiväkotipaikoista. Päiväkoti ei siis palvelisi ainoastaan lähimpien kortteleiden asukkaita vaan laajempaa aluetta.

Viher- ja virkistysalueet

Vaikka uusi palvelurakennus pienentäisi Vilkkilänmäen puistoaluetta, suurin osa puistosta säilyisi ja mäen laella sijaitseva Muumi-leikkipuisto olisi edelleen yleisessä käytössä. Palvelurakennuksen tieltä poistuvan pallokentän sijaan Vilkkilänmäen asukkaat voivat käyttää Fleminginpuiston kenttää, joka sijaitsee alle puolen kilometrin päässä nykyisestä kentästä.

Verkanappulat/Knatteskär-päiväkodin ulkoilualue

Asunto-osakeyhtiö Poutunmaan mielipiteessä viitataan lausuntoon, jonka Turun sivistystoimiala antoi Lounais-Suomen aluehallintovirastolle Verkanappulat-nimisen pienpäiväkodin perustamista osoitteeseen Tapulikatu 9. Lausunnossa todetaan, että päiväkodin ulkoilu tapahtuisi yleisessä leikkipuistossa Vilkkilänmäellä ja että kaupunki on varautunut tarvittaessa vuokraamaan tonttia, jossa on aikaisemmin ollut leikkipuisto. Kyse ei ole päätöksestä tai lupauksesta. Olosuhteiden muuttuessa ulkoilu voidaan järjestää myös toisella tavalla kuin lausunnossa on esitetty.

Sivistystoimialan tietojen mukaan Verkanappulat-päiväkodin lapset ovat ulkoilleet Muumi-leikkipuistossa, joka säilyy Vilkkilänmäellä. Päiväkoti on tammikuussa 2019 kertonut käyttävänsä edelleen Muumi-leikkipuistoa. Verkanappulat ulkoilee melko paljon myös alueella, joka muutetaan palvelurakennustontiksi.

Sivistystoimiala arvioi, että Muumi-leikkipuisto riittää jatkossa Verkanappulat-päiväkodin ulkoilualueeksi. Tarvittaessa päiväkoti voi neuvotella samalla tontilla sijaitsevan asunto-osakeyhtiön pihan käyttämisestä tai muiden Tapulikadun päiväkotipihojen yhteiskäytöstä.

Liikenne

Uusi palvelurakennus ja asukasmäärän kasvu lisäävät liikennettä kaavanmuutosalueella, etenkin Tapulikadulla. Kaupunkiympäristötoimialan liikennesuunnittelu on arvioinut, että liikennemäärän kasvu nostaa vuorokauden keskimääräistä melutasoa Tapulikadulla noin 2,5 desibeliä. Melutason ohjearvo ei kuitenkaan tuolloin ylittyisi kadun reunalla. Vuorokauden keskimääräinen melutaso kasvaa Tervahovinkadulla alle yhden desibelin. Kaavanmuutos ei siis vaikuta merkittävästi Tervahovinkadun melutasoon.

Palvelurakennusta on tarkoitus käyttää päiväkotina. Päiväkodin saattoliikenteen ruuhkauttavaa vaikutusta voidaan vähentää siten, että rajoitetaan pysäköintiaikaa päiväkodin edustalla aamuisin ja iltapäivisin. Pysäköintiaikaa rajoitetaan vain niinä aikoina, kun lapsia viedään päiväkotiin ja haetaan sieltä pois. Kaikkia kadunvarsipysäköintipaikkoja ei muuteta aikarajoitteisiksi, vaan osaa niistä voidaan käyttää pitkäaikaiseen asukaspysäköintiin myös päiväkodin rakentamisen jälkeen.

Uudisrakentaminen lisää kadunvarsipysäköintipaikkojen tarvetta. Lisääntynyt pysäköintipaikkatarve kuitenkin kohdistuu lähinnä niihin aikoihin, jolloin lapsia tuodaan päiväkotiin aamulla ja haetaan sieltä illalla. Alueella nykyisin vallitsevaa pysäköintipaikkapuutetta pyritään helpottamaan mahdollistamalla maanalaisten pysäköintitilojen rakentaminen tontille Tervahovinkatu 9.

Tapulikadun lisääntyvä liikenne saattaa heikentää liikenneturvallisuutta. Ajonopeudet kuitenkin todennäköisesti säilyvät hitaina sen vuoksi, että kadun laidoilla on pysäköintipaikkoja ja autopaikkojen väliin jäävä katutila on suhteellisen kapea.

Palvelurakennustontin itäosaa käytettäisiin todennäköisesti henkilökunnan pysäköintiin ja rakennuksen huoltoajoreittinä. Yksi mielipiteen lähettäjistä toteaa, että se häiritsisi viereisen kerrostalotontin asukkaita. Liikenne ei kuitenkaan olisi jatkuvaa vaan rajoittuisi tiettyihin vuorokauden hetkiin. Tontille mahtuu vain vähän pysäköintipaikkoja, joten niistä aiheutuva häiriö on vähäinen. Kaavaehdotuksen havainnekuvassa niitä on esitetty kuusi kappaletta. Palvelurakennustontti erotetaan naapuritontista matalalla pensasaidalla, joka rajaa näkymiä tontilta toiselle. Liikenneväylänä käytettävä alue ei tulisi välittömästi naapuritalon ikkunoiden viereen vaan vähintään noin seitsemän metrin päähän naapurirakennuksesta.

Kunnallistekniikka

Palvelurakennustontilla on Turku Energia Lämpö Oy:n kaukolämpöjohtoja. Arvio johtojen siirtämiskustannuksista on saatu Turku Energialta. Hintaa ei pystytä tässä vaiheessa arvioimaan täysin tarkasti, mutta kustannusten suuruusluokka on todennäköisesti totuudenmukainen.

Palvelurakennuksen vaikutus asumisviihtyvyyteen

Palvelurakennus rajaa viereisten asuntojen näkymiä, mutta rakennusala on muotoiltu siten, etteivät asuntojen puistonäkymät peity kokonaan. Palvelurakennuksen vaikutus naapurikerrostalon asuntojen valoisuuteen on vähäinen, koska rakennus olisi lähimmilläänkin vähintään noin 13 metrin päässä viereisistä asunnoista. Kaavassa määrätään, että rakennus tulee suunnitella matalana erityisesti osoitteessa Tervahovinkatu 9 sijaitsevan naapurikerrostalon suuntaan.

Uuden asuinkerrostalon vaikutus kaupunkikuvaan, maisemaan ja asumisviihtyvyyteen

Asemakaavamerkinnöillä pyritään varmistamaan, että osoitteeseen Tervahovinkatu 7 kaavoitettava uusi asuinrakennus toteutettaisiin ympäristöönsä sopivalla tavalla. Kaavassa määrätään, että rakennuksessa tulee olla kaksilappeinen satulakatto eli harjakatto, jonka kaltevuus on suunnilleen sama kuin viereisessä kerrostalossa. Rakennusalan muodosta johtuen katon harja on tosin erisuuntainen kuin viereisen kerrostalon harja. Rakennus ei saa olla viereistä kerrostaloa korkeampi. Rakennuksen massoittelun, värien, materiaalien ja julkisivusommittelun tulee sopia yhteen naapurirakennusten kanssa. Uusi kerrostalo ei muuta maisemaa merkittävästi, koska se rakennetaan toisen, yhtä korkean talon jatkoksi.

Uuden kerrostalon korkeutta ei rajoiteta viiteen kerrokseen, koska se voidaan toteuttaa seitsemänkerroksisena ilman, että se aiheuttaisi merkittävästi suurempaa haittaa maisemalle, kaupunkikuvalle tai naapureille kuin viisikerroksinen uudisrakennus. Maanalaisen pysäköintitilan toteuttaminen ei välttämättä olisi kannattavaa, jos rakennuksen korkeutta madallettaisiin tai sen rakennusoikeutta pienennettäisiin paljon.

Uusi kerrostalo vaikuttaa osoitteessa Tervahovinkatu 9 sijaitsevan tontin valoisuuteen ja näkymiin. Vaikutus on kuitenkin suhteellisen vähäinen, sillä uudisrakennuksen pohjapinta-ala on melko pieni ja rakennus sijaitsee pihapiirin pohjoisosassa.

Pihanäkymien vehreys toki vähenee, koska osoitteessa Tervahovinkatu 7 kasvavat puut joudutaan kaatamaan uuden kerrostalon tieltä. Asunto-osakeyhtiö Poutunmaan tontilla (osoitteessa Tervahovinkatu 9) kasvavat puut säilyvät ja tilaa on myös uusien puiden istuttamiselle. Kaavassa määrätään, että uuden kerrostalon pihalla on istutettava sekä kalustettava leikkiä ja oleskelua varten ne alueet, joita ei käytetä liikennöintiin.

Piha saattaa tuntua hieman ahtaammalta, vaikka Asunto-osakeyhtiö Poutunmaan käytössä oleva piha-alue säilyy nykyisen laajuisena. Pihan koko on kuitenkin kohtalaisen suuri sitä ympäröivien rakennusten korkeuteen nähden. Naapurien yksityisyyttä suojataan määräämällä, että uuden kerrostalon parvekekaiteiden tulee rajata näkymää parvekkeelta naapurien pihoihin.

Uuden kerrostalon toteuttaminen

Koska uusi asuinkerrostalo toteutetaan kiinni naapuritontin rajaan, rakennustyöt ulottuvat väistämättä hieman naapuritontin puolelle. Siitä sovitaan naapuritonttien omistajien kanssa, ja rakennushankkeeseen ryhtyvä voi mahdollisesti maksaa naapureille korvauksia. Rakennusvalvonta voi hakemuksesta myöntää luvan siihen, että rakennustyöt ulottuvat tilapäisesti naapurin tontille, jos siitä aiheutuu enintään vähäistä haittaa tai häiriötä (Maankäyttö- ja rakennuslaki 149 a §). Rakennustyön aikana tulee noudattaa turvallisuusohjeita ja -vaatimuksia, jotka annetaan muun muassa lainsäädännössä ja rakennusjärjestyksessä.

Rakennushankkeeseen ryhtyvän ja rakentajan tulee huolehtia, ettei työmaasta aiheudu kohtuutonta haittaa naapureille. Työmaan ympäristövaikutusten huomioimisesta määrätään muun muassa lainsäädännössä ja rakennusjärjestyksessä. Turun kaupungin rakennusjärjestyksen 43 §:n mukaan työmaan rakennusmateriaalit on säilytettävä rakennushankkeeseen ryhtyvän hallitsemalla alueella. Niitä ei siis saa varastoida naapuritontille ilman lupaa.

Asunto-osakeyhtiö Poutunmaan tontti (Tervahovinkatu 9)

Vaikka asemakaavaan merkitään maanalainen pysäköintitila Asunto-osakeyhtiö Poutunmaan tontille, kaava ei velvoita rakentamaan sitä vaan ainoastaan mahdollistaa maanalaisten pysäköintipaikkojen rakentamisen. Kaavat on tarkoitettu mahdollistamaan toimiminen muuttuvissa olosuhteissa pitkällä aikavälillä. Vaikka asunto-osakeyhtiö ei tällä hetkellä pidä maanalaisten pysäköintipaikkojen rakentamista tarpeellisena, niille saattaa tulla tarvetta myöhemmin, etenkin, kun alueella on jo tällä hetkellä pulaa pysäköintipaikoista.

Kaavaehdotuksessa edellytetään pelastustietä, jätehuoltoon liittyvää ajoliikennettä ja autopaikkojen järjestämistä koskevan yhteisjärjestelyn sallimista vain osoitteessa Tervahovinkatu 7 eli AK-1-korttelialueella. Asunto-osakeyhtiöt voivat sopia Poutunmaan tontille sijoitettavista yhteisistä jätehuolto- ja leikkialueista keskenään, mutta niiden toteuttamista ei vaadita asemakaavassa. Tervahovinkatu 7:ää koskevat yhteisjärjestelyt on tarkoitettu Asunto-osakeyhtiö Poutunmaan hyödyksi. Poutunmaan ei ole kuitenkaan pakko sopia yhteisjärjestelyistä, jos se ei niitä tarvitse.

Osoitteessa Tervahovinkatu 9 sijaitsevat kerrostalot osoitetaan suojeltaviksi sillä perusteella, että niiden muodostama kokonaisuus on erittäin sopusuhtainen, hyvin maaston korkeussuhteisiin sovitettu ja hyvää aikansa asuntosuunnittelua. Se, että rakennusten yksityiskohtia on muutettu, ei poista rakennuskokonaisuuteen liittyviä kulttuurihistoriallisia ja kaupunkikuvallisia arvoja. Vaikka rakennuksia on saneerattu, se ei takaa, ettei niiden purkamista harkita tulevaisuudessa, jos asemakaava ei sitä kiellä.

Liite 1Kartta Vilkkilänmäki

Oheismateriaali 1Selostus Vilkkilänmäki, täydennetty 29.1.2019

Oheismateriaali 2Tilastolomake Vilkkilänmäki

Oheismateriaali 3Vuorovaikutusraportti, täydennetty 29.1.2019

Oheismateriaali 4Tervahovinkatu 10:n asukkaan muistutus 5.12.2018

Oheismateriaali 5Tervahovinkatu 9:n asukkaiden muistutus 8.12.2018

Oheismateriaali 6Asunto-Osakeyhtiö Vilkkilän muistutus 9.12.2018

Oheismateriaali 7Asunto-osakeyhtiö Poutunmaan muistutus 10.12.2018

Oheismateriaali 8Tervahovinkatu 9:n asukkaan muistutus 11.12.2018

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää, että 5.2.2018 päivättyä, 25.5.2018 lausuntojen perusteella muutettua ja 6.11.2018 (KYLK § 452) muutettua asemakaavanmuutosehdotusta Vilkkilänmäki vastaan tehdyt muistutukset eivät anna aihetta ehdotuksen muuttamiseen ja että se esitetään edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin

Päätös asiassa tehtiin äänin 8-3, 2 tyhjää.

Päätös asiassa tehtiin kahden äänestyksen jälkeen.

1. äänestys

Ennen päätöksentekoa äänestettiin Van Ooikin ja Sandelinin muutosehdotuksista.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä Van Ooikin Laukkasen kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Anttila, Muurinen, Kevo, Wirén, Euro, Palmunen ja Manni.

Sandelinin muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lähteenmäki.

Peltonen ja Lintunen äänestivät tyhjää.

Van Ooikin muutosehdotus tuli tässä vaiheessa päätökseksi äänin 9-2, 2 tyhjää.

2. äänestys

Toisessa äänestyksessä äänestettiin päätösehdotuksen ja van Ooikin muutosehdotuksen välillä.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätösehdotuksen puolesta äänestivät Peltonen, Lintunen, Anttila, Muurinen, Wirén, Euro, Palmunen ja Manni.

Van Ooikin Laukkasen kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Kevo.

Sandelin ja Lähteenmäki äänestivät tyhjää.

Muutosehdotukset

Van Ooikin muutosehdotus:

Kaupunkiympäristölautakunta päättää, että asemakaavanmuutosehdotusta Vilkkilänmäki vastaan tehtyjen muistutusten johdosta on syytä muuttaa ehdotusta. Muistutuksissa pidetään mm. uudisrakennusta osoitteessa Tervahovinkatu 7 liian suurena, eikä sitä pidetä sopivana muihin rakennuksiin nähden. Kaupunkiympäristölautakunta päättää muuttaa asemakaavamuutosehdotusta siten, että Tervahovinkatu 7 lisärakennusmassa toteutetaan kiinni naapurirakennukseen (Tervahovinkatu 9) ja jatkuu runkosyvyydeltään saman levyisenä kuin naapurirakennus. Rakennuksessa tulee olla harjakatto, jonka kaltevuus on sama kuin viereisessä kerrostalossa ja katon tulee kulkea samassa kulmassa kuin naapurirakennuksenkin. Katon harja ei saa ylittää tontilla sijaitsevan naapurirakennuksen harjakorkeutta. Rakennusoikeus on 1150 kerros-alaneliömetriä ja kerrosluku 7. Lisäksi Stålarminkadun kuusi kerrostaloa tulee suojella kaavassa lisäämällä niihin sr-1 merkinnät.

Van Ooikin muutosehdotuksen perustelut:

Uudisrakennuksen toteuttaminen samaan katulinjaan ja saman levyisenä kuin Tervahovinkatu 9:n kerrostalo soveltuu paremmin alueen kaupunkikuvan ja kunnioittaa ympäröivää suojeltavaa rakennuskantaa. Stålarminkadun rakennusten suojeleminen on tärkeää rakennusten kulttuurihistoriallisten arvojen ja kaupunkikuvan kannalta.

Sandelinin muutosehdotus:

Kaupunkiympäristölautakunta päättää, että 5.2.2018 päivättyä, 25.5.2018 lausuntojen perusteella muutettua ja 6.11.2018 (KYLK § 452) muutettua asemakaavanmuutosehdotusta Vilkkilänmäki vastaan tehdyt muistutukset antavat aihetta ehdotuksen muuttamiseen, jonka perusteella asemakaavanmuutosehdotusta muutetaan seuraavalla tavalla: - Vilkkilän kentälle sijoitettua päiväkotia pienennetään noin 50-60 paikkaiseksi ja rakennus suunnitellaan kaava-alueelle siten, että se huomioi olemassa olevan asutuksen ja virkistysalueet mahdollisimman hyvin. - Tervahovinkatu 7 osalta kaava saatetaan vastaamaan nykyistä rakennettua tilannetta. Lisäksi kaupunkiympäristölautakunta toteaa, että mikäli Vilkkilänmäen kentälle rakennetaan uusi päiväkoti, on yhdyskuntarakenteen kannalta perusteltua, että se on kunnallinen.

Sandelinin muutosehdotuksen perustelut:

Päiväkotirakennusta pienentämällä saadaan aikaiseksi kaavallisesti parempi kokonaisuus, joka huomioi ehdotusta paremmin nykyisen asutuksen, virkistysalueet ja liikenteelliset haasteet. Kaavaehdotuksen mukaista päiväkotia pienempi päiväkoti voisi toimia osana olemassa olevaa Stålarminkadun päivähoitoyksikköä. Uusi päiväkoti voidaan toiminnallisesti yhdistää vanhan kanssa, mikäli myös uusi päiväkoti on kunnallinen.

Tervahovinkatu 7:n puutalo on osa Martin historiallista puutalomiljöötä, joka ilmentää alueen kerroksellista sodanjälkeistä jälleenrakentamista. Rakennuksen purkamisen myötä kaupunkikuvasta poistuisi osa historiallista kerrostumaa, joka tekee alueesta arvokkaan.

 

 

Jakelu

tiedAsunto-osakeyhtiö Poutunmaa
tiedAsunto-Osakeyhtiö Vilkkilä Bostadsaktiebolag
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
lausKaupunginhallitus


Liitteet:

Kylk § 64
Liite 1:Kartta Vilkkilänmäki