Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala 
Toimialajohtaja430.01.2019 

8252-2018 (10 03 00)

Poikkeamispäätös: Kerrostalot, maanalainen autosuoja, talousrakennus ja liikerakennus Amiraalistonkatu 10, IX kaupunginosa, P 2018-1000

 

Kaupunkiympäristötoimiala/ ympäristölakimies Nina Mattila ja kaavoitusarkkitehti Katja Tyni-Kylliö 16.1.2019: 

Rakennuspaikka ja sen sijainti

IX kaupunginosan, korttelin 57 tontti 2

Osoite: Amiraalistonkatu 10

Hakija

Kiinteistö Oy Päivänsäde 3 

Rakennushanke

Kaavoitustilanne

ASEMAKAAVA

Tontti sijaitsee Turun Moderni puukaupunki -hankkeen Linnanfältti alueella. Tontin asemakaava on tullut voimaan 15.2.2014. Kaavassa tontti on osoitettu asuinrakennusten korttelialueeksi A-1. Asemakaavamääräysten mukaan rakentamisessa tulee noudattaa asemakaavan yhteydessä hyväksyttyjä rakentamistapamääräyksiä.

Poikkeukset

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille (4 kpl). Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Hakija on lisäksi suorittanut kolmen kiinteistön haltijan kuulemisen. Muistutuksia ei tehty.

Asianosaisten laajempi kuuleminen lehti-ilmoituksella ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Viranomaisluvat ja lausunnot

Kaupunkikuvatyöryhmä 21.11.2019:

Poikkeamishakemusta ja vireillä olevaa rakennuslupahakemusta käsiteltiin kaupunkikuvatyöryhmässä 21.11.2018. Kaupunkikuvatyöryhmä päätti lausuntonaan puoltaa hakemuksia tietyillä huomautuksilla. Jalankulkuyhteyksien järjestäminen rakennusten väleistä sivuavilta kujilta pihoille käsitellään poikkeamispäätöksen ehtona. Rakennussuunnittelijan mukaan Amiraalistonkadun puolella rakennusten välissä on lumitila, joten siitä ei järjestetä yhteyttä pihalle. Muut kaupunkikuvatyöryhmän huomautukset käsitellään rakennusluvan yhteydessä. 

Päätöksen perustelut

Kyseessä on asuinkerrostalojen, maanalaisen autosuojan, talousrakennuksen ja liikerakennuksen uudisrakentaminen. Rakennettava kerrosalamäärä määräytyy asemakaavamääräysten perusteella. Rakentamisen määrään vaikuttavat rakennusalan rajauksen ohella mm. kattomuodon vaikutus ylimmässä kerroksessa, sisäänvedettyjen parvekkeiden määrä ja koko, parvekkeiden lasituksen ominaisuudet sekä ulkoseinän paksuus. Hakemuksen mukainen rakentaminen ylittää asemakaavan valmisteluvaiheessa arvioidun rakentamisen määrän. Asemakaavan valmisteluvaiheen suunnitelma sisälsi kuitenkin vajaita kerroksia ja vaihtelevia kerroslukuja, joten aivan tarkkaa asemakaavan mahdollistamaa rakentamisen maksimimäärää ei sen perusteella voi määrittää.

Hakija on perustellut rakennusalan ylityksiä sillä, että rakennuksien runkosyvyyksiä on kasvatettu teknistaloudellisista syistä vastaaviksi korttelin 56 kanssa. Hakijan mukaan liikerakennus toteutetaan 1-2-kerroksisisena perustuen liiketilojen muuntojoustavuuteen, tavoitteena on toteuttaa mahdollisimman vähän haittaavia pilareita ja muita rakenteita. Liikerakennuksen rakennusalalle rakennetaan vähemmän kuin asemakaava mahdollistaa. Rakentamisen määrää on lisätty asuinkerrostaloissa. Raitiokujankin reunalla rakennus rakennetaan kerrosluvultaan tasakorkuisena rakennusryhmän yhtenäisyyden vuoksi. Talousrakennuksen rakennusoikeuden ylitystä perustellaan sillä, että talousrakennukseen sijoitetaan kaavan vaatimia yhteisiä monitoimitiloja ja jätesäilytystilat. Hakijan mukaan rakennusalan rajaan kiinni rakentamisesta poiketaan, jotta tontille muodostuu hulevesien imeytysalueita, kun pihakannen autohalli on laaja. Ajoluiskan vähäinen siirto istutuksineen avartaa Onnikkakujan liittymää Amiraalistonkadulle. Pihakannen päälle istutetaan isoksi kasvava jalopähkinä. Pitkittäissuuntaan kallistettu lapekatto taitekohtineen on hakijan perustelujen mukaan kaavan hengen mukainen, vaikkakin toteutuu kerrosluvultaan tasakorkuisissa kerrostaloissa.  

Kaupunkisuunnittelun näkemys on, että asemakaavan tavoitteiden mukaisesti umpikorttelimainen rakennusryhmä muodostaa massoittelullaan yhtenäisen kokonaisuuden, joka sopii korttelin 56 massoitteluun. Nelikerroksisen rakennuksen pääty Amiraalistonkadun reunalla saattaa kuitenkin jäädä ainoaksi nelikerroksiseksi korttelin 57 reunalla, joten sen sovittamiseen viereiseen kolmikerroksiseen rakennusmassaan tulee kiinnittää erityistä huomiota. Korttelin 57 rakentamattoman tontin nro 1 suunnittelussa täytyy jatkossa huolehtia kyseisen tontin nro 1 massoittelun sopimisesta sekä poikkeamishakemuksen kohteena olevaan suunnitelmaan että kortteliin 56.

Poikkeamishakemuksen perusteluissa ja liitteenä olevassa selvityksessä puun istutusperiaatteesta on esitetty leveälatvuksiseksi kasvava jalopähkinä, joka voi kasvaa 10-15 metriä korkeaksi.  Kohteessa halutaan kokeilla täyttääkö pihakannen päälle istutettava jalopähkinä maanvaraiselle jalopuulle asetetut tavoitteet isoksi kasvavasta puusta viihtyisyystekijänä keskeisellä pihalla.

Poikkeamishakemuksen mukaisessa suunnitelmassa pihalle ja sitä kautta asuntoihin on kulku mahdollistettu vain taloryhmän yhdeltä sivulta, Onnikkakujan puolelta. Aavevaununkujalta ja Raitiokujalta, jotka ovat tärkeämpiä jalankulkureittejä, ei ole suunnitelman mukaan mahdollista kulkea pihalle ja asuntoihin. Suljetun oloiset korttelin reunat antavat epämiellyttävän vaikutelman julkiseen kaupunkitilaan. Sisäpihalle edellytetään järjestettävän jalankulkuyhteys myös Aavevaununkujalta ja Raitiokujalta. Rakentamistapamääräykset sallivat mm. monikäyttöisiin tiloihin (mk -rakennusalat) liittyvien portaiden ja luiskien rakentamisen yhden metrin levyisenä rakennuksen suuntaisesti katu- tai torialueelle. Määräystä voidaan soveltaa myös kannen päältä tuleviin portaisiin Raitiokujan puolella. Aavevaununkuja tulee olemaan tärkeä yhteys myös polkupyöräilylle, joten Aavevaununkujan puolella portaat tulee suunnitella maanalaisen tilan päälle.

Linnanfältin alueella on toteutuksen aikana ilmennyt useassa kohdassa katusuunnitelmien muutostarpeita. Amiraalistonkadun ja Raitiokujan katusuunnitelmia tarkistetaan kaupungin toimesta ja niissä huomioidaan hakemuksen kohteena olevan tontin tonttiliittymän sijainnin muutos sekä suunnitelman edellyttämät muutokset Raitiokujan puolella.

Alueelle tehdyn hulevesisuunnitelman (SITO Oy 6.3.2014) mukaan alueella olisi tärkeää viivyttää hulevesiä, koska hulevesien purkuputken kapasiteetti ei riitä ja purkuputki sijaitsee joen vedenpinnan alapuolella. Tavoitteeksi esitettiin 0.5 m3/ 100 m2 vettä läpäisemätöntä pintaa kohden. Hulevesien viivyttämisen toteutuminen on huomioitu poikkeamispäätöksessä ehdolla.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen ehdollisena aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).

Liite 1            asemapiirros 4.9.2018, päivitetty 8.10.2018

Toimialajohtaja Christina Hovi:

PäätösPäätin seuraavilla ehdoilla myöntää hakemuksen ja 4.9.2018 päivätyn (päivitetty 8.10.2018) asemapiirroksen mukaiset poikkeukset:

Samalla päätän, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 900 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö (4 kpl), yhteensä 1180 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on 6.2.2019.

Christina Hovi
toimialajohtaja

Valitusosoitus liitteenä

Jakelu

aoKiinteistö Oy Päivänsäde 3
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat
tiedKaupunginhallitus
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedKoskela Ljudmila
tiedVesterholm Teija


Liitteet:

Kyto § 4
Liite 1:Asemapiirros 4.9.2018, päivitetty 8.10.2018