Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta3122.01.20196

3238-2015 (642)

Lausunto: Ruiskatu 8 hankekuvaus

Tiivistelmä:

Konsernihallinnon tilapalvelukeskus pyytää kaupunkiympäristötoimialalta lausuntoa Ruiskatu 8:n hankekuvauksesta. Rakennusta on tarkoitus korjata siten, että sitä voidaan käyttää väistötiloina Kellonsoittajankadun ammatti-instituutin toiminnoille sekä Sirkkalan koulun lisärakentamisen/korjaustöiden ajan.

Kylk § 31

Toimitilojen rakennuttamispäällikkö Anne Antola, rakennuttajainsinööri Iiro Tainio 15.1.2019:

Turun kaupunginvaltuusto käsitteli 28.5.2018 § 130 Ruiskatu 8 hankesuunnitelmaa ja siitä laadittua vaihtoehtosuunnitelmaa. Laadittu hankesuunnitelma selvitti erinäisten sivistystoimialan toimintojen sijoittamista Ruiskatu 8 tiloihin niiden tyhjennyttyä Turun AMK:n käytöstä. Kaupunginvaltuusto päätti, että Ruiskatu 8 hankesuunnitelma hylätään ja siirrytään ammatillisen koulutuksen palveluverkon osalta uuteen tarveselvitys- ja hankesuunnitteluprosessiin, jossa selvitetään ammatillisen koulutuksen uuden kampuksen toteuttamista. Hankkeelle vuonna 2018 varattu rahoitus investointiohjelmassa jäi siten käyttämättä.

Ammatti-instituutin sosiaali- ja terveysalan koulutusohjelmat toimivat Uudenmaantie 43:ssa. Lisäksi ammatti-instituutti käytti AMK:n hallinnassa olevia, samaan kiinteistömassaan kuuluvia, Ruiskatu 8:n puolella sijaitsevia tiloja. Turun ammattikorkeakoulun toiminta kiinteistössä loppui pääosin kesällä 2018 sen keskittäessä toimintojansa Kupittaan alueelle siellä jo sijaitsevien toimintojen läheisyyteen. AMK:n poissiirtymisen jälkeen Ruiskadun puoleiset tilat jäivät tyhjilleen muilta osin kuin ammatti-instituutin aiemmassa yhteiskäytössä olevien tilojen osalta.

Kaupunginvaltuuston 28.5.2018 § 130 päätöksen mukainen ammatillisen koulutuksen kampuksen tilaprosessi on käynnissä. Kyseisen prosessin valmistelun ajan AMK:lta tyhjentyneitä, Turun kaupungin omistamia Ruiskatu 8:n tiloja on tarkoituksenmukaista käyttää edelleen. Ruiskadun ylläpitokustannukset AMK:n poismuuton jälkeen ovat noin 500.000 euroa vuodessa, vaikka tilat olisivat tyhjät. Käytön mahdollistaminen edellyttää korjaustoimenpiteitä kohteen teknisestä kunnosta johtuen. Näistä tulevan käytön mahdollistavista toimenpiteistä on valmistunut hankekuvaus Tilapalvelukeskuksen ja kaupunkirakentamisen toimitilojen rakennuttamisen yhteistyönä.

Ruiskadulle esitetään sijoittuvaksi ammatti-instituutin Kellonsoittajankadun kiinteistössä sijaitsevat toiminnot. Kellonsoittajankadun rakennus on käyttöikänsä päässä ja esitetty purettavaksi. Kaupunki ei omista tonttia ja on rakennuksessa vuokralla. Näille toiminnoille tarvitaan väistötilat kunnes uusi kampusratkaisu on toteutettu.

Kellonsoittajankadun nykyinen vuokrasopimus päättyy 30.6.2019. Vuokrasopimusta esitetään tässä yhteydessä jatkettavaksi vuodella eteenpäin kesäkuun loppuun 2020, sillä Ruiskatu 8:aan suunnitellut korjaukset valmistuvat arviolta kesäkuussa 2020.

Ruiskatu 8:n tiloja esitetään lisäksi Sirkkalan koulun korjaus- ja uudisrakennushankkeen väistötiloiksi vuosille 2020–2022. Muuttoajankohta olisi kesällä 2020.

Kohteen väistötilojen suunnitteluttaminen voidaan aloittaa heti hankekuvauksen hyväksynnän jälkeen. Tarkemmat väistötilasuunnitelmat vuokravaikutuksineen viedään kasvatus- ja opetuslautakuntaan vielä erillisenä asiana lautakunnan 21.11.2018 § 190 päätöksen mukaisesti.

Ruiskatu 8 hankekuvaus perustuu kohteesta laadittuun kuntotutkimukseen ja sitä täydentäviin selvityksiin (mm. sisäilmastoselvitys). Hankekuvauksessa määritellyt korjaustoimenpiteet kattavat tutkimuksissa priorisoidut toimenpiteet, jotta rakennuksen suunniteltu jatkokäyttö on mahdollista.

Ruiskatu 8 -kiinteistön jatkokäytön suunnittelussa on lähdetty siitä, että kohdetta käytetään noin 10 vuotta. Kohteeseen toteutetaan sellaiset tekniset korjaus- ja muutostyöt, joilla kiinteistöä voidaan terveellisesti ja turvallisesti käyttää jatkossa. Lisäksi toteutetaan sellaiset toiminnalliset muutostyöt, jotka ovat välttämättömiä toiminnan järjestämisen kannalta.

Kaupungin investointiohjelmassa hankkeelle on varattu vuosille 2019–2020 4,0 M€. Teknisten muutostarpeiden mukaisten töiden kustannusarvio on noin 3,3 M€ (alv 0 %). Loppuosa hankkeen rahoituksesta varataan toiminnallisten muutosten toteuttamiseen sekä sisäilmaselvityksen edellyttämien rakenneavausten ja korjausten toteuttamiseen. Kustannukset näiden osalta tarkentuvat jatkosuunnittelun yhteydessä.

Kellonsoittajankadun toiminnot:

Kellonsoittajankadun nykykiinteistöstä voidaan luopua, vuokra n. 455.000 euroa vuodessa. Ruiskadulta vuokrattava pinta-ala on n. 5 600 m2 ja vuokrataso 10,84 €/m2. Vuokra-arvio on näin ollen n. 60.700 €/kk, eli vuositasolla 728.400 euroa + sähkö ja vesi.

Sirkkalan koulun väistötilat:

Sirkkalan koulun vuokra nykyisissä kiinteistöissä on n. 520.000 euroa. Ruiskadulta vuokrattava pinta-ala n. 4 400 m2 ja vuokrataso 10,84 €/m2. Vuokra-arvio on näin ollen n. 47.700 €/kk, eli vuositasolla 572.400 euroa + sähkö ja vesi.

Konsernihallinnon Tilapalvelukeskus pyytää kaupunkiympäristötoimialalta lausuntoa Ruiskatu 8 korjaustyön hankekuvauksesta.

Kaupunkiympäristötoimialan kaupunkirakentamisen palvelualueen toimitilojen rakennuttaminen on ollut mukana laatimassa hankekuvausta teknisen korjauksen osalta. Toimialalla ei ole huomautettavaa hankekuvaukseen.

Liite 1Ruiskatu 8 hankekuvaus

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta hyväksyy osaltaan Ruiskatu 8:n hankekuvauksen ja antaa Tilapalvelukeskukselle edellä esitetyn mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTilapalvelukeskus


Liitteet:

Kylk § 31
Liite 1:Ruiskatu 8 -hankekuvaus