Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta708.01.20197

5011-2018 (10 02 05, 10 02 03)

Turun hallinto-oikeuden päätös valitukseen Runosmäen lämpökeskuksen tontin asemakaavan ajanmukaisuudesta

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on hylännyt Runosmäen Lämpö Oy:n valituksen, joka koski Runosmäessä, osoitteessa Munterinkatu 8 (tontti 11-5) olevan asemakaavan ajanmukaisuutta. Hallinto-oikeuden päätös ei ollut yksimielinen.

Kylk § 7

Konsernihallinto, kaupunkisuunnittelu, johtava asiantuntija Satu Lehto 28.12.2018:

Kaupunginhallitus on 30.4.2018 § päättänyt, että Runosmäen (85.) kaupunginosan korttelin 11 tontti 5 määrätään rakennuskieltoon maankäyttö- ja rakennuslain 53 §:n mukaisesti 30.4.2020 saakka. Lisäksi kaupunginhallitus on päättänyt, että kyseistä tonttia koskeva asemakaava katsotaan maankäyttö- ja rakennuslain 60 §:n mukaisesti vanhentuneeksi.

Runosmäen Lämpö Oy on valittanut kaupunginhallituksen päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen, joka on 18.12.2018 antamallaan päätöksellä hylännyt valituksen.

Hallinto-oikeuden perustelujen mukaan huoltorakennusten korttelialue ei toiminnallisesti tai muutoinkaan ainakaan välittömästi kytkeydy viereisiin alueisiin siten, että asemakaavan toteutuneisuuden ja ajanmukaisuuden arviointi olisi välttämättä tullut suorittaa kysymyksessä olevaa tonttia laajemmalla alueella. Tontin rakennusoikeudesta on käytetty alle puolet (698-758 k-m2) ja siitä jää jäljelle vain 357 k-m2 suuruinen nykyinen toimistorakennus. Rakennuslupahakemuksen, jonka vuoksi asemakaavan ajanmukaisuuden arviointiin on ryhdytty, mukaan suuri osa tontin kaavanmukaisesta 1944 k-m2 rakennusoikeudesta käytetään uuteen lämpövoimalahankkeeseen. Näissä oloissa tontin asemakaavan mukaista rakentamista ei voida katsoa merkittävältä osalta jo toteutetuksi, vaan asemakaavaan perustuva rakentaminen toteutuisi merkittävältä osaltaan vasta hakemuksen mukaisella hankkeella. Kun vielä otetaan huomioon lämpövoimalaitoksen käyttötarkoitus ja varsinkin laitoksen korkeus, rakennushankkeella on alueiden käytön ja ympäristökuvan kannalta olennaista merkitystä. Näin ollen kaupunginhallituksen päätöstä ei ole syytä muuttaa.

Vähemmistöön jääneen tuomarin äänestyslausunnon mukaan kyseistä alle 4000 neliömetrin suuruista tonttia ei voida pitää kaavan ajantasaisuuden arvioinnin kannalta tarkoituksenmukaisena kokonaisuutena.

Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 18.12.2018

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.