Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta51711.12.20185
Kaupunkiympäristölautakunta408.01.20194

7178-2016 (613, 627)

Asemakaavanmuutosluonnos; Impivaaran tenniskeskus, Kaerla (os. Kekkurintie 6) (10/2017)

Tiivistelmä:

Kaavamuutoksella mahdollistetaan tennis- ja sulkapallotoiminnan laajentaminen omalla tontilla sekä osoitetaan uusi pysäköintialue tenniskeskuksen läheisyydestä.

Kylk § 517

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Salla Leino 5.12.2018:

Kaupunkiympäristötoimialan kaavoitusyksikkö on laatinut 5.12.2018 päivätyn asemakaavanmuutosluonnoksen Kaerlan kaupunginosaan.

Nykytilanne

Kaava-alue sijaitsee Impivaaran liikunta- ja urheilualueella rajautuen Toukolantien ja Jukolantien pientalo- ja rivitalokortteleihin. Alue on Nunnavuoren ulkoilualueen välittömässä läheisyydessä ja kolmen kilometrin päässä Turun keskustasta.

Tampereen valtatien ja Pohjoiskaaren risteyksessä on päivittäistavarakauppa kilometrin päässä ja Markulantien eteläpuolella on Rieskalähteenkadun työpaikka-alue. Impivaaran tenniskeskus on valmistunut vuonna 1980: rakennusta uusittiin ja laajennettiin 2000-luvun alussa.

Aluetta ympäröivät lännessä ja pohjoisessa pähkinäpensaslehdot, lounaassa uimahallin alue ja muualla matalat omakotitalot ja rivitalot. Markulantie on alueen kokoojakatu, jossa on kävely- ja pyöräilytie, joukkoliikenteen reitti sekä linja-autopysäkit: kerran tunnissa kulkee linja-autoreitti uimahallille.

Alueen läpi kulkee yhdistetty kevyen liikenteen reitti pohjoiseen.

Suunnittelutilanne

Alue on maakuntakaavassa virkistysaluetta (V).

Turun Yleiskaava 2020:ssa suunnittelualue on osa laajaa virkistysaluetta (V), joka ulottuu Markulantieltä pohjoiseen Turun kehätielle asti. Luonnonsuojelulailla suojeltu Impivaaran pähkinäpensaslehto rajautuu tenniskeskuksen tonttiin lännessä. Koillisosa Jukolanpuistoa on osoitettu pientaloalueeksi.

Suunnittelualueella on voimassa useita eri asemakaavoja. Voimassa olevassa asemakaavassa 49/2004 Tennishalli, tullut voimaan 5.8.2006: pääosa alueesta on osoitettu urheilu- ja virkistyskäyttöön (VU) ja osa puistoksi (P) sekä urheilutoimintaan liittyvään rakentamiseen. Asemakaavassa osoitettu rakennusoikeus alueelle on yhteensä 9 500 k-m².

Suunnittelun vaiheet ja osallistuminen

Asemakaavan laadinta perustuu Impivaaran tenniskeskus Oy:n aloitteeseen.

Aloitteentekijä ja kaupunki ovat tehneet 26.3.2018 päivätyn kaavoitustaksaan perustuvan sopimuksen, jossa on määritelty sopijaosapuolten tehtävä- ja kustannusjako kaavoituksen valmistelussa.

Kaava on tullut vireille kaavoituskatsauksessa 2017 nimellä ”Impivaaran tenniskeskus”.

Alustavaa luonnosta esiteltiin yleisötilaisuudessa Takakirveen omakotiyhdistyksen sekä kevät- että syyskokouksen yhteydessä.

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi kaavan tavoitteet ja merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 8.5.2018 § 209. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saatiin 11 mielipidettä.

Yhteenveto osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saaduista mielipiteistä

Mielipiteitä saatiin lähialueen asukkailta.

Asukkaat vastustivat voimakkaasti ulkokenttien laajentamista Jukolanpuistoon: puistoa tulee kehittää kaikkien käyttöön. Laajentaminen omalla tontilla on kannatettavaa ja alueen kehittämistä pidettiin yleisesti hyvänä asiana. Puutalojen purkaminen uuden pysäköintialueen vuoksi herätti paheksuntaa. Lisääntyvä Impivaaran tenniskeskuksen käyttäjämäärä lisää nykyiselläänkin jo vaaralliseksi koettua liikennettä ja vaaratilanteita.

Kaupunkisuunnittelu:

Impivaaran tenniskeskus luopui ulkokenttien rakentamisesta Jukolanpuistoon. Liikenteen järjestämisestä on keskusteltu yhdessä liikennesuunnittelijan, uimahallin ja tenniskeskuksen edustajien kanssa. Tavoitteena on osoittaa kaavanmuutoksen yhteydessä selkeä ja turvallinen liikkumisympäristö jalankulkijoille, pyöräilijöille ja autoilijoille.

Asemakaavanmuutoksen tarkoitus

Tavoitteena on tennis- ja sulkapallotoiminnan säilyminen ja kehittäminen alueella. Impivaaran tenniskeskuksen tavoitteena on rakennuksen laajentaminen nykyisellä tontilla ja tontin laajentaminen siten, että uusi pysäköintialue voidaan sijoittaa Kekkurintien läheisyyteen. Kaavassa huomioidaan luonnonsuojelulailla suojeltu pähkinäpensaslehto ja kasvun edellytysten turvaaminen.

Asemakaavanmuutosluonnos

Luonnoksen pohjana on käytetty yksityisen maanomistajan palkkaaman arkkitehtitoimiston luonnoksia, saatua yleisöpalautetta sekä hakijoiden ja konsulttien kanssa pidettyjen suunnittelutapaamisten tuloksia.

Kaavamääräyksillä ohjataan rakennuksen sijoittelua, mitoitusta, kokonaiskorkeutta ja lähiympäristön huomioon ottavaa, tulevaa arkkitehtuuria.

Noin 1,5 ha:n kokoisella suunnittelualueella on rakennusoikeutta 15 000 k-m2 urheilutoimintaa palvelevia rakennuksia varten. Rakennusoikeus lisääntyy 5 500 k-m2. Rakentamistehokkuus on urheilurakennusten korttelialueella e = 1,0.

Nykyinen Impivaaran tenniskeskuksen autopaikkamäärä on 85 kpl. Nykyinen pysäköintialue osoitetaan laajennuksen rakentamiseen. Tenniskeskuksen käyttäjien tarvitsemat runsaat 120 autopaikkaa sijoittuvat uudelle pysäköintialueelle. Impivaaran tenniskeskuksen laajennus käsittää kahden tenniskentän ja monitoimitilojen rakentamisen.

Uusi pysäköintialue on Jukolantien päässä alueella, jossa nykyisin olevat kolme asuinrakennusta tullaan purkamaan. Pysäköintialueen rakentamisen ulkopuolelle jää suojeltu pähkinäpensaslehto.

Vaikutukset

Kaavan mahdollistama rakentaminen tuo tenniskeskuksen lähemmäksi uimahallin aluetta. Monipuolisemmat liikuntapalvelut lisäävät myös ympäristön asukkaiden hyvinvointia; alueen liikuntapalvelut paranevat ja ne ovat helposti tavoitettavissa.

Pientalot puretaan, koska paikalle rakennetaan tenniskeskuksen uusi pysäköintialue. Toimenpiteen tavoitteena on selkiyttää alueen liikennejärjestelyjä ja lisätä yleistä turvallisuutta.

Impivaaran tenniskeskuksen näkyvämpi asema edellyttää myös panostusta ulkoarkkitehtuuriin, mikä lisää alueen vetovoimaa ja viihtyisyyttä.

Seuraavat vaiheet

Luonnoksesta pyydetään lausunto ELY-keskuksen alueidenkäytön yksiköltä. Luonnoksen pohjalta valmistellaan kaavaehdotus arviolta keväällä 2018. Ehdotusvaiheessa tullaan vielä täsmentämään alueen rakennussuunnittelua ohjaavia määräyksiä, autopaikkamääräyksiä sekä määräyksiä rakennusten korkeudesta.

Liite 1Luonnoskartta Impivaaran tenniskeskus pvm 5.12.2018

Oheismateriaali 1OAS-vaiheen mielipiteet

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä 5.12.2018 päivätyn luonnoksen laadittavan asemakaavanmuutosehdotuksen Impivaaran tenniskeskus pohjaksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Mannin Palmusen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kylk § 4

Pöydältä 11.12.2018 § 517.

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi Mannin Ilvessalon kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Palautuksen perustelut:

"Asia palautetaan neuvottelujen käymiseksi hakijan kanssa."

Jakelu

palKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus


Liitteet:

Kylk § 517
Liite 1:Luonnoskartta Impivaaran tenniskeskus pvm 5.12.2018

Kylk § 4
Liite 1:Luonnoskartta Impivaaran tenniskeskus pvm 5.12.2018