Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta51004.12.20183

3109-2018 (10 03 00)

Poikkeamispäätös; Lomarakennuksen uudisrakentaminen rantavyöhykkeellä, Isosaari 39, Mäenpää (P 2017-1254)

Tiivistelmä:

Poikkeamista haetaan uuden lomarakennuksen ja uuden saunarakennuksen rakentamiseksi, sekä olevan lomarakennuksen käyttötarkoituksen muuttamiseksi. Yksi naapuri on tehnyt muistutuksen.

Kylk § 510

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Ville Erkkola 30.11.2018:

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Mäenpään kylä (476), Kerttula-niminen tila, rek.nro 1:230, pinta-ala 6044 m2.

Osoite: Isosaari 39

Hakija

Liisa Lindberg

Rakennushanke

- uusi lomarakennus, 125 k-m2

- uusi saunarakennus 25 k-m2

- olevan lomarakennuksen, 73 k-m2, käyttötarkoituksen muutos talousrakennukseksi

- vesialueen täyttö ja laiturin, 20 m2, rakentaminen

- vanhan saunarakennuksen purkaminen.

Kaavoitustilanne ja Turun kaupungin rakennusjärjestys

MAAKUNTAKAAVA

Turun kaupunkiseudun maakuntakaava on ympäristöministeriön 23.8.2004 vahvistama.

Kiinteistö sijaitsee alueella, jota koskee kaavanmääräys M: maa- ja metsätalousvaltainen alue. Maa- ja metsätalouskäyttöön tarkoitetut alueet, joita voidaan käyttää myös haja-asutusluonteiseen pysyvään tai loma-asutukseen sekä jokamiehen oikeuden mukaiseen ulkoiluun ja retkeilyyn.

Suunnittelumääräys: Suunniteltaessa loma-asutusta meren tai vesistön MRL 72 §:n mukaiselle ranta-alueelle tulee rakentamatonta varata mahdollisimman yhtenäisinä kokonaisuuksina vähintään 40 % suunniteltavan alueen kokonaisrantaviivasta. Olemassa olevien alueiden täydennykseksi ja laajennukseksi voidaan kuntakaavoituksella vähäisessä määrin osoittaa myös uutta pysyvää asumista ja muita toimintoja, jotka eivät aiheuta ympäristöhaittoja.

RAKENNUSJÄRJESTYS

Rantaan rajoittuvalla rakennuspaikalla ympärivuotiseen asumiseen osoitetun asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 300 k-m² ja loma-asunnon enintään 200 k-m². Rakennuspaikalle saa lisäksi rakentaa enintään kolme sen käyttötarkoitukseen liittyvää yksikerroksista talousrakennusta, joiden yhteenlaskettu kokonaisala saa olla enintään 150 m².

OSAYLEISKAAVA

Alueella on valmisteilla Satava-Kakskerran osayleiskaava. Vireillä olevassa osayleiskaavassa alue on suunniteltu osoitettavan merkinnällä RA-1: Loma-asuntoalue, joka varataan pääasiassa vapaa-ajan asumista varten. Rakentamisen ja muun maankäytön tulee sopia rantamaisemaan muuhun ympäristöön.

Olemassa olevalle rantaan rajoittuvalle rakennetulle rakennuspaikalle saa rakentaa yhden yksiasuntoisen asuinrakennuksen, jonka kerrosala saa olla enintään 150 k-m². Alle 2 000 m²:n rakennuspaikoilla asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 100 k-m². Yli 5000 m²:n rakennuspaikoilla asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 200 k-m². Lisäksi rakennuspaikalle saa rakentaa saunarakennuksen enintään 25 k-m², vierasmajan enintään 20 k-m² ja muita talousrakennuksia enintään 50 k-m². Vierasmajan tulee sijoittua samaan pihapiiriin päärakennuksen kanssa eikä sillä saa olla itsenäisen vapaa-ajan asunnon tunnusmerkkejä. Rakennuspaikalla saa sijaita enintään kolme talousrakennusta. Loma-asunnon käyttötarkoituksen muuttaminen ympärivuotiseksi edellyttää, että

- teiden rakentaminen, vedensaanti ja viemäröinti on järjestettävä pysyvän asumisen mukaiselle tasolle aiheuttamatta kaupungille erityisiä kustannuksia

- hälytysajoneuvoilla pääsee rakennuspaikalle tieverkkoa pitkin myös talviolosuhteissa.

Uusia rakennuspaikkoja ei saa muodostaa, ellei kantatilaselvityksellä voida osoittaa rakennusoikeutta olevan jäljellä.

Poikkeukset

- Rakennuksen rakentaminen rantavyöhykkeelle ilman asemakaavaa tai sellaista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty sen käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena (MRL 72.1 §).

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakija on kuullut naapurit itse (5 kpl). Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Muistutuksia ei tehty. Poikkeamisluvasta kuulemisen jälkeen yksi naapuri, 407-1-161 on tehnyt suullisen muistutuksen rakennusvalvontaan rakennusluvasta kuulemisen yhteydessä. Naapurin mielestä heitä ei kuultu poikkeamislupavaiheessa rakennuksen nykyisestä asennosta, joten he vastustavat hanketta.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Viranomaisluvat ja lausunnot

Ympäristönsuojelu (jätevedet): Jätevesijärjestelmä täyttää ympäristönsuojelumääräysten ja hajavesiasetuksen vaatimukset. Ympäristönsuojelulla ei ole asiassa muuta huomautettavaa.

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee rantavyöhykkeellä Isosaaren saaren pohjoisrannalla. Kyseessä on olemassa oleva lomarakennuspaikka. Nykyisen lomarakennuksen käyttötarkoitus muutetaan talousrakennukseksi uuden loma-asunnon (125 k- m2) uudisrakentamisen yhteydessä. Vanha sauna puretaan uuden loma-asunnon tieltä. Hanke ei muuta olemassa olevaa maankäyttöä eikä lisää lomarakennuspaikkojen määrää. Hakijan mukaan olemassa olevat rakennukset eivät täytä tämän päivän vaatimuksia teknisesti ja toiminnallisesti. Hakija on muuttanut päärakennuksen asemaa ohjeistuksen jälkeen siten, että rakennus mereltä katsottuna sopeutuu rantamaisemaan. Rakennuksen sijainti ei olennaisesti muuttunut, vaan rakennuksen massoittelua muutettiin rantamaisemaan sopivammaksi. Vesialueen täyttö suoritetaan rannan ruoppauksesta tulevalla aineksella ja kuivauksen jälkeen pintakerrokset multaamalla. Täytettävä vesivalkama on 200-250 m², jolloin täyttömäärä ruoppausaineksella on 300-400 m³. Naapurit ovat antaneet suostumuksensa rantarakentamiselle, joten vesilain mukaista lupaa ei tarvita. Täyttöasia tulee ELY-keskuksessa vireille ruoppausilmoituksen yhteydessä.  

Hakijan esittämän suunnitelman mukaan rakennusten kaikki jätevedet tullaan johtamaan umpitankkiin. Jätevesien käsittelyä haja-asutusalueella säätelevät Turun kaupungin alueella etenkin kaupungin omat ympäristönsuojelumääräykset sekä hajajätevesiasetus. Kiinteistö sijaitsee ympäristönsuojelumääräysten mukaisella rantavyöhykkeellä (< 100 m rantaviivasta), mutta ei pohjavesialueella. Hakijan esittämän talousjätevesiselvityksen ja asemapiirustuksen perusteella tarkasteltuna jätevesijärjestelmä täyttää kaupungin ympäristönsuojelumääräysten mukaiset vaatimukset ja sillä on mahdollista saavuttaa hajajätevesiasetuksen mukainen tiukemman puhdistustehovaatimuksen taso.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).

Liite 1Asemapiirros 23.11.2017

Oheismateriaali 1Sijaintikartta

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää myöntää hakemuksen ja 23.11.2017 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset.

Samalla lautakunta päättää, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 900 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/ Ympäristö ja luonnonvarat
aoLindberg Liisa
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tpvHeinonen Riitta
tpvKoskela Ljudmila


Liitteet:

Kylk § 510
Liite 1:Asemapiirros 23.11.2017