Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta50304.12.20183

13582-2018 (10 02 03)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet, Itäharjun liittymä (22/2018)

Tiivistelmä: -

Kylk § 503

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Katja Tyni-Kylliö 27.11.2018:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos Itäharjun kaupunginosan kortteliin 37 sekä liittyville katu- ja suojaviheralueille osoitteissa Teollisuuskatu 36, 38 ja 40, Ilmarisenkatu 3 ja 9, Sammontakojankatu 2 ja 4 sekä Karjakatu 46 ja 48. Työnimeltään kaavanmuutos on Itäharjun liittymä. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Katja Tyni-Kylliö.

Suunnittelualue sisältyy Turun Tiedepuisto -kärkihankkeen alueelle, joka on koko kaupunkiseudun merkittävin osaamisen ja korkean teknologian työpaikkojen kasvukeskus. Kärkihankkeessa tuotettu Turun Tiedepuiston Masterplan 2050 esiteltiin joulukuussa 2017. Uudenlaista kunnianhimoista kaupunkikehittämistä edustava Masterplan antaa suunnan alueen kokonaisvaltaiselle kehittämiselle pitkälle tulevaisuuteen. Kehittämisen kärkiteemat ovat: rohkean kokeileva innovaatio- ja osaamiskeskittymä, logistisesti vetovoimainen fiksun liikkumisen keskus, 24/7/365 elävä kohtaamisten keidas, ja kestävästi kasvava kaupunginosa. 

Kaavan tavoitteet

Helsinginkadulta mahdollistetaan liittymän rakentaminen Itäharjulle alueen toimivien liikenneratkaisujen luomiseksi. Liittymä parantaa erityisesti osana erillistä Tiedepuiston kansi -hanketta Karjakadun ja Kalevanrampin välille suunniteltavan alueen pysäköintilaitosten saavutettavuutta. Kyseiselle alueelle suunnitellaan tehokasta toimisto-, toimitila- ja monikäyttöistä hybridirakentamista. 

Alueelle tavoitellaan monipuolisia toimintoja kuten opetustoimintaa, tutkimuslaitoksia, yritystoimintaa, terveys- ja hyvinvointipalveluja ja muuta innovaatiokeskittymään oleellisesti kuuluvaa toimintaa. Tavoitteena on hyvän kaupunkikuvan ja viihtyisän ympäristön muodostumisen edistäminen. Suunnittelualue tulee kytkeä osaksi kaupunkirakennetta kehittämällä sujuvat kävely-, pyöräily- ja joukkoliikenneyhteydet keskustan palveluihin ja lähivirkistysalueisiin.

Suunnittelualueeseen sisältyvien kortteleiden maankäyttöä tarkastellaan Turun Tiedepuisto -kärkihankkeen alla valmistellun Masterplanin ohjaamana. Käynnissä olevalla yleiskaavakierroksella Turun tiedepuisto -kärkihanke ohjaa yleiskaavoitusta. Valmisteilla olevan Yleiskaava 2029:n alueelle asettamia kehitystavoitteita on esitetty osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa kohdassa kaavatilanne.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Itäharjun liittymä

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Itäharjun liittymä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin asian käsittelyn jatkamisen ja Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemän seuraavansisältöisen palautusehdotuksen välillä:

"Asemakaavanmuutoksen tavoitteet, Itäharjun liittymä (22/2018) palautetaan valmisteluun kunnes yleiskaava 2029 on hyväksytty."

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä asian käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Peltonen, Lintunen, Anttila, Muurinen, Forsell, van Ooik, Lindell, Euro, Palmunen, Manni ja Ilvessalo.

Sandelinin palautusehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen Lähteenmäki.

Asian käsittelyä jatkettiin äänin 11-2.

Sandelinin palautusehdotuksen perustelut:

"Kaavoitusta ja maankäyttöä tulee ohjata riittävän tarkalla ajanmukaisella maankäyttö- ja rakennuslain mukaisella yleiskaavalla."

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus