Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta51204.12.20181

13982-2018 (02 08 02)

Katedralskolanin liikuntasalirakennuksen peruskorjaushankkeen käynnistäminen ja rakennusurakoitsijan valintakriteerit (kansallisen kynnysarvon ylittävä hankintakokonaisuus)

Tiivistelmä:

Katedralskolanin liikuntasali -hankkeen tarjouspyynnöt on tavoitteena lähettää kyselyyn vielä vuoden 2018 aikana. Hankintamenettelynä esitetään käytettäväksi jaettua urakkaa ja urakoitsijoiden valintaperusteena vähimmäisvaatimukset täyttäneiden urakoitsijoiden antamaa halvinta hintaa. Urakoitsijalle asetetaan minimivaatimuksia ja edellytetään yhteiskuntavelvoitteiden täyttämistä.

Kylk § 512

Kaupunkirakentaminen, toimitilojen rakennuttaminen, rakennuttajainsinööri Jouni Anttila 19.11.2018:

Katedralskolanin liikuntasali -hanke on kaupunkiympäristötoimialan investointiohjelmassa vuosilla 2017–2019. Hankkeen kustannusarvio on tarveselvityksen mukaisesti 2.405.000 euroa. Liikuntasalin peruskorjauksen on tarkoitus valmistua loppuvuodesta 2019.

Katedralskolanin liikuntasalin tarveselvitys on valmistunut 16.6.2016. Tarveselvitysvaiheessa tehtiin päätös perustusten vahvistuksesta, koska rakennus painuu. Perustusten vahvistusta varten tuli tehdä arkeologiset kaivuut ko. alueella, jossa on Muinaismuistolain suojelema kulttuurikerros. Arkeologisia kaivuita varten rakennuksen lattia purettiin syys-lokakuussa 2017 ja tämän jälkeen on tehty arkeologiset kaivuut, joiden kenttävaihe valmistui kesäkuussa 2018.

Kesällä 2018 on rakennuksessa ollut ns. pop-up museo, jonka jälkeen on löytyneet keskiaikaiset 1400–1500-luvun rauniot ja katu peitetty arkeologien ohjeiden mukaisesti Muuritutkimus Ky:n toimesta.

Museoviraston lausunto 13.6.2018 (yhdessä Turun museokeskuksen kanssa):

Liikuntasalin perustuksista noin 70 % on rakennettu muinaisjäännöksen eli keskiaikaisten kivitalojen seinärakenteiden päälle. Suunniteltu paalutus tulisi tuhoamaan merkittävän osan muinaisjäännöksistä. Museoviranomaisten näkemys on, että paalutusta ei tule toteuttaa.

Kaupunkiympäristötoimiala on päätynyt noudattamaan annettua lausuntoa ja todennut, että perustuksia ei voida kaivuiden jälkeen tarkentuneessa tilanteessa vahvistaa koska rakennus on rakennettu muinaismuistolain suojelemien raunioiden päälle.

Kyseessä on asemakaavamerkinnällä suojeltu rakennus, jonka suunnitteli vuonna 1902 arkkitehti Carl Armfelt. Rakennus edustaa arkkitehtuuriltaan myöhäisjugendin ja klassisen tyylin sekoitusta. Rakennuksella on suuri kulttuurihistoriallinen merkitys sekä sijaintipaikkansa että edelleen jatkuvan alkuperäisen käyttötarkoituksensa vuoksi.

Urakan toteutus on teknisesti haastava ja siihen tulee saada urakoitsija, jolla on riittävät edellytykset työn suorittamiselle.

Urakoitsijan valinnassa käytetään avointa menettelyä ja valintaperusteena halvinta hintaa.

Kohteesta on pyydetty Yrva-lausunto 26.11.2018 mennessä.

Urakkamuoto

Urakkamuotona on jaettu urakka, jossa rakennusurakoitsija toimii pääurakoitsijana päätoteuttajan velvoittein ja jolle alistetaan putki-, ilmanvaihto-, sähkö- ja automaatiotöiden sivu-urakoitsijat.

Rakentamisessa noudatetaan hankekohtaista kosteudenhallintasuunnitelmaa.

Urakoitsijan valintakriteerit

Päästäkseen mukaan hintavertailuun tarjoajien tulee täyttää seuraavat minimivalintakriteerit:

Valittavalla rakennus-/pääurakoitsijalla tulee olla omaan henkilökuntaan kuuluva täysipäiväinen vastaava työnjohtaja hankkeessa. Vastaavalla työnjohtajalla tulee olla vähintään 5 vuoden työkokemus työnjohtotehtävistä.

Työnjohtajalla tulee olla sijainen loma-aikoina ja mahdollisen sairasloman aikana.

Rakennusurakoitsijan tai konsernin johon urakoitsija kuuluu, toteutuneen kokonaisliikevaihdon tulee olla vähintään 3,5 miljoonaa euroa kolmen viimeisen vuoden keskiarvona.

Tarjoajien ja niiden taustakonsernien luottokelpoisuusluokituksen tulee olla Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa -suosituksen mukaan vähintään A tai vastaavan luottotietolaitoksen (ei pankin) lausunnon mukaan vähintään tätä vastaava.

Tarjoukseen on liitettävä Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa-yritysraportti tai muu luottotietolaitoksen (ei pankin) lausunto.

Pääurakoitsijalla tulee olla kokemusta suojellun rakennuksen peruskorjauksesta.

Tarjoajalla (pääurakoitsijalla) tulee olla referenssinä vähintään 400 brm2 kokoisen suojellun rakennuksen peruskorjauksen rakennusurakka. Referenssi saa olla korkeintaan 10 vuotta vanha laskettuna urakan valmistumisesta. Referenssistä tulee olla tilaajan todistus/suositus onnistuneesta suorituksesta.

Hankkeen kieli on suomi ja urakoitsijan tulee käyttää suomen kieltä rakennuttajan kanssa.

Hankinnasta tullaan ilmoittamaan julkisten hankintojen ilmoituskanavassa Hilmassa kansallisen kynnysarvon ylittävänä.

Tarjoajalla tulee olla voimassa oleva toiminnan vastuuvakuutus joka on riittävä hankinnan laajuuteen ja riskeihin nähden, kuitenkin vähintään 500.000 euroa/ vahinko, ja joka kattaa tilaajalle, tämän omaisuudelle ja kolmannelle osapuolelle aiheutuneet vahingot. Tarjoukseen on liitettävä vakuutusyhtiön todistus toiminnan vastuuvakuutuksen olemassaolosta ja maksetuista vakuutusmaksuista.

Tarjouksen yhteydessä tulee toimittaa todistus tilaajavastuulain 1233/2006 mukaisten yhteiskuntavelvoitteiden täyttämisestä sekä todistus työterveyshuollon järjestämisestä.

Tarjous jätetään hyväksymättä, jos se ei ole tarjouspyynnön mukainen.

Edellä esitettyjen todistusten ja selvitysten lisäksi on urakoitsijan toimitettava myös:

- selvitys tai riittävä vakuutus siitä, ettei urakoitsijaa työmaalla edusta tai sen johto- ja hallintotehtävissä muutoin toimi liiketoimintakiellossa oleva henkilö

- selvitys siitä miten urakoitsija on huomioinut  viimeksi kuluneen vuoden osalta seuraavien ryhmien työllistämisen: pitkäaikaistyöttömät, nuoret työttömät, vammaiset, maahanmuuttajat, kesätyöntekijät, oppisopimuskoulutettavat, harjoittelijat.

Tarjoajan tulee sitoutua sopimuskauden aikana selvittämään yhteistyössä Turun kaupungin Työllistämispalveluyksikön kanssa mahdollisuutta työllistää em. ryhmiin kuuluvia henkilöitä.

Tarjoukset tulee toimittaa määräaikaan mennessä tarjousasiakirjojen mukaisesti.

Liite 1Tarjouspyyntöluonnos

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää:

- hyväksyä liitteenä 1 olevan tarjouspyyntöluonnoksen,

- oikeuttaa toimitilojen rakennuttaminen -yksikön käynnistämään hankinnan, ja

- valtuuttaa kaupunkirakentamisjohtajan allekirjoittamaan tarjouspyynnön ja tekemään tarjouspyyntöön tarvittaessa teknisluonteisia muutoksia ja lisäyksiä.

Samalla kaupunkiympäristölautakunta päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala, toimitilojen rakennuttaminen


Liitteet:

Kylk § 512
Liite 1:Tarjouspyyntöluonnos