Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta46406.11.20181

12738-2018 (02 05 00)

Pysäköinnin maksullisuusajan ja pysäköintitaksan määräaikainen muutos ydinkeskustassa

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään, että ydinkeskustan pysäköintimaksuvyöhykkeellä 1 pysäköinti on maksutonta 1.-31.12.2018 maanantaista perjantaihin klo 14-18 sekä lauantaisin. Kampanjan käynnistämisestä päättää kaupunginhallitus. Kampanja toteutetaan, mikäli kaupunginhallitus päättää kattaa kaupunkiympäristötoimialalle kokeilusta menetettävät pysäköintitulot.

Kylk § 464

Kaupunkiympäristötoimiala, valvontajohtaja Leena Salmelainen 1.11.2018:

Keskustan yrittäjät ovat lähestyneet Turun kaupunkia huolenaan, että keskustan väliaikaiset liikennejärjestelyt ovat vähentäneet kauppojen asiakasmääriä Turun keskustasta. Huolena on, että asiakkaat välttelevät Turun keskustaa rakennustöiden ja muuttuneiden liikennejärjestelyjen vuoksi. 5.11.2018 kokoontuvalle kaupunginhallitukselle esitetään, että tilanteen parantamiseksi käynnistetään joulukuun ajaksi kampanja pysäköinnin osittaisesta maksuttomuudesta pysäköintimaksuvyöhykkeelle 1. Kyseinen maksuvyöhyke kattaa käytännössä koko ydinkeskusta-alueen. Pysäköinti olisi esityksen mukaan maksutonta 1.-31.12.2018 arkisin maanantaista perjantaihin klo 14 alkaen sekä lauantaisin ja sunnuntaisin. Voimassa olevan pysäköintitaksan mukaan pysäköinti on maksullista arkisin maanantaista perjantaihin klo 9-18 sekä lauantaisin klo 9-15.

Keskustan tilapäiset liikennejärjestelyt ovat olleet voimassa 24.9.2018 alkaen eli noin kuukauden. Tänä aikana maksullisten pysäköintipaikkojen käyttöaste ei silmämääräisesti tarkasteltuna ole juuri muuttunut. Lokakuun pysäköintimaksujen kertymästä ei ole vielä saatavilla tarkkaa raporttia. Pysäköintipaikat ovat hyvin käytössä, joten yleisesti ottaen voidaan kuitenkin todeta, että autoilijat eivät ole kokeneet pysäköintipaikkojen maksullisuutta suureksi ongelmaksi. Kampanjalla pyritäänkin vahvistamaan positiivista mielikuvaa keskustassa asioimisesta ja korostamaan sitä tosiasiaa, että keskustaan voi ja saa edelleen tulla myös autolla liikennejärjestelyistä ja rakennustöistä huolimatta. 

Kampanjan taloudelliset vaikutukset

Turku on jaettu alueellisesti pysäköinnin maksuvyöhykkeisiin siten, että keskusta kokonaisuudessaan on 1-maksuvyöhykkeellä. Pysäköinninvalvonnan yksikön pysäköintimaksutuloista suuri osa muodostuu ykkösvyöhykkeen pysäköintimaksuista. 1-maksuvyöhykkeen pysäköintimaksu on 3 euroa/ tunti, kun maksu muualla Turussa on maksullisilla paikoilla 1,5 euroa/ tunti. Pysäköinti on keskustassa mahdollista maksaa pysäköintiautomaatteihin käteisellä tai pankkikortilla sekä mobiilimaksuna kännykällä.

Vuoden 2016 joulukuussa pysäköintimaksutulot vyöhykkeellä 1 ovat olleet noin 268.000 euroa ja vuoden 2017 joulukuussa 229.000 euroa. Lisäksi pysäköinnin maksamattomuuden perusteella määrättyjen pysäköintivirhemaksujen tulot ovat olleet joulukuussa 2017 noin 20.000 euroa. Virhemaksuja määrätään tämän lisäksi myös tieliikennelain vastaisesta pysäköinnistä. 1-vyöhykkeellä virheet painottuvat tyypillisesti maksamattomaan pysäköintiin.

Voimassa olevan taksan mukaan päivittäinen maksullinen pysäköintiaika on arkisin 9 tuntia (klo 9-18) ja lauantaisin 6 tuntia (klo 9-15) eli viikossa yhteensä 51 tuntia. Maksuttomuuskampanjan ajan maksullinen aika olisi arkisin 5 tuntia (klo 9-14) eli viikossa yhteensä 25 tuntia. Maksullinen aika vähenee siis noin 50 %. Yleisesti ottaen 1-vyöhykkeen pysäköintipaikkojen käyttöaste kasvaa iltapäivää ja iltaa kohti eli taloudellisesta näkökulmasta maksuttomuuskampanja ajoittuu päivässä tuottoisimpaan ajankohtaan. Toisaalta kauppatorin työmaa on vähentänyt keskustan pysäköintipaikkoja noin 50 paikan verran, joten tämän vuoden joulukuun pysäköintitulot vähenisivät työmaan johdosta todennäköisesti joka tapauksessa vähäisessä määrin viime vuoteen verrattuna. Bussien tilapäisten ajoreitin ja pysäkkien järjestelyt eivät vaikuttaneet pysäköintipaikkojen kokonaismäärään, vaan ainoastaan pysäköintipaikkojen sijoittumiseen keskustassa. Keskustan liikennejärjestelyjen tarkempaa vaikutusta pysäköinninvalvonnan tulonmuodostumiseen on vielä liian aikaista arvioida, koska liikennejärjestelyt ovat olleet voimassa vasta kuukauden. Maksullisen ajan väheneminen vähentää myös keskustan pysäköintiautomaattien tyhjennystarpeen karkeasti arvioiden puoleen nykyisestä. Automaattien tyhjentäminen ostetaan palveluna Loomis Oy:ltä, joten tyhjennystarpeen puolittumisesta muodostuu säästöä vähäisessä määrin.

Maksullisen pysäköintiajan vähentäminen ja maksuttomuuden ajoittuminen tulojen kannalta tuottoisimpaan ajankohtaan päivässä sekä pysäköintipaikkojen tilapäinen vähentyminen huomioon ottaen on todennäköistä, että kokonaisuutena pysäköintimaksutulot vähenevät kampanjan myötä joulukuussa 2018 noin 115.000 euroa eli noin 50 % joulukuun 2017 pysäköintimaksutuloista. Tämän lisäksi menetetään noin 50 % pysäköintivirhemaksutuloista eli noin 10.000 euroa (joulukuun 2017 tilanteesta laskettuna). Yhteensä pysäköinninvalvonnan tulot tulevat vähenemään maksuttomuuskampanjan johdosta joulukuussa 2018 arvioilta 125.000 euroa. Kaupunginhallitukselle esitetään, että menetetyt pysäköintimaksutulot korvataan kaupunkiympäristötoimialalle vuonna 2019.

Kampanjasta aiheutuu kuluja myös käytännön järjestelyjen myötä. Kulut muodostuvat liikennemerkkien, pysäköintiautomaattien ja erilaisten pysäköintijärjestelmien muutoksista sekä henkilökunnan työtunneista. Käytännön järjestelyjen aiheuttamat kulut ovat arviolta 10.000 euroa.

Toiminnalliset vaikutukset

Keskustapysäköinnin maksuttomuus vapauttaa pysäköinnintarkastajien resurssia jossain määrin muiden alueiden valvontaan. Keskustaa ei kuitenkaan voi jättää kokonaan valvomatta edes maksuttoman pysäköinnin ajaksi, koska liikenteen ja sen joukossa kulkevien henkilöiden turvallisuus sekä liikenteen sujuvuus pitää joka tapauksessa varmistaa. Valvonta on erityisen tärkeää ruuhka-aikoina. Pysäköinninvalvonnalla on kuitenkin valtuudet puuttua ainoastaan lainvastaiseen pysäköintiin. Muilta osin liikenteen valvonta on poliisin vastuulla.

Pysäköinnin maksuttomuuskampanja antaa positiivisen viestin asiakkaille siitä, että keskustaan voi edelleen saapua myös autolla. Kampanja houkuttelee keskustaan jossain määrin myös uusia asiakkaita, jotka tavallisesti välttävät keskustaan tuloa juuri pysäköintimaksujen vuoksi. Lisääntyvä pysäköinnin kysyntä voi johtaa myös siihen, että pysäköintipaikkaa on tavallista vaikeampi löytää. Kampanjasta saatavaa palautetta on tärkeää seurata, jotta nähdään miten maksuttomuus kaiken kaikkiaan vaikuttaa asiakkaiden kokemukseen keskustan saavutettavuudesta.

Päätöksenteko

Pysäköintikampanjan käynnistämisestä päättää kaupunginhallitus.

Pysäköinnin maksullisuusajan ja pysäköintitaksan muutoksesta päättää kaupunkiympäristölautakunta.

Maksuttomuuskokeilu toteutetaan, mikäli kaupunginhallitus päättää kattaa kaupunkiympäristötoimialalle kokeilusta menetettävät pysäköintitulot.

Liite 1Kartta pysäköintimaksuvyöhykkeestä 1

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää että:

- liitteen mukaisella pysäköintimaksuvyöhykkeellä 1 on 1.-31.12.2018 voimassa pysäköintitaksan mukainen pysäköintimaksu maanantaista perjantaihin klo 9-14. Muina aikoina pysäköinti on maksutonta. Kampanja toteutetaan, mikäli kaupunginhallitus päättää kattaa kaupunkiympäristötoimialalle kokeilusta menetettävät pysäköintitulot, sekä

- tämä päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala, luvat ja valvonta
tpvKaupunkiympäristötoimiala, pysäköinninvalvonta


Liitteet:

Kylk § 464
Liite 1:Kartta pysäköintimaksuvyöhykkeestä 1