Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta44030.10.20185

13198-2009 (613, 627)

Asemakaavoituksen Honkamäenpuisto (31/2009) keskeyttäminen

Tiivistelmä:

Honkamäenpuiston kaava-alueen asemakaavoitus esitetään keskeytettäväksi vierei-sen Virvoituksentien kaavamuutoksen valmistelun mahdollistamiseksi.

Kylk § 440

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Päivi Siponen 23.10.2018:

Honkamäenpuisto-niminen kaava (31/2009), sisältäen osia Honkamäen- ja Takamaanpuistoista sekä Kuntoutuskeskus Petrean tontin, on ollut vireillä vuodesta 2009. Kaavan laadinta perustui Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan 26.11.2008 § 772 myöntämään suunnitteluvaraukseen YIT Rakennus Oy:lle.

Honkamäenpuistoon oli tuolloin alustavasti kaavailtu neljää seitsemänkerroksista asuinkerrostaloa ja Petrean kuntoutuskeskuksen tontille kahta samanlaista rakennusta autopaikkoineen. Liikenne alueelle ohjattaisiin Ruiskadun kautta haarautuvaa uutta katua pitkin.

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on 3.4.2012 § 132 merkinnyt osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi. OAS-vaiheessa Honkamäenpuistoon rakentamista vastustavia mielipiteitä tuli ympäristön asukkailta ja taloyhtiöiltä 14 kpl, sekä mm. Kuntoutuskeskus Petrealta ja Kansaneläkelaitokselta. Kelan ja Kuntoutuskeskus Petrean mielipiteissä pelätään Honkamäenpuiston kerrostalojen heikentävän olosuhteita oleellisesti kuntoutustoiminnan kannalta, sekä heikentävän alueen viihtyisyyttä.

Honkamäenpuiston kaavahanke on näin ollen ollut pitkään pysähdyksissä. Honkamäenpuistossa on tärkeitä virkistysreittejä, ja puistot ovat lähikoulujen ja -päiväkotien ahkerassa käytössä. Myös yleiskaavaluonnoksen 2029 / Viherympäristö ja maisemakartan mukaan ko. puisto on tärkeää virkistysaluetta (V), jossa sijaitsee ulkoilureitti. Yleiskaavaluonnos 2029 (pvm 24.8.2018) on hyväksytty kaupunkiympäristölautakunnassa 25.9.2018 § 387. Kaupunginhallitus käsittelee yleiskaavaluonnosta 5.11.2018 ja Honkamäenpuistoon aiemmin suunnitellut kerrostalot ovat yleiskaavaluonnoksen vastaisia.

Kaupunki on käynnistämässä Honkamäenpuiston viereen Virvoituksentie -nimistä kaavamuutosta. Asemakaavanmuutoksella tutkitaan länsiosalle tonttia (entinen Luolavuoren vanhainkoti, nykyinen vaihto-opiskelija-asuntola Retrodorm) erilaisia maankäyttövaihtoehtoja, kuten täydennysrakentamista, uudisrakentamista ja käyttötarkoituksen muutosta. Nykyisen toiminnan loppumisen jälkeen vuonna 2020 on tarkoituksenmukaista muuttaa alueen kaavallinen käyttötarkoitus vastaamaan paremmin kasvavan kaupungin tarpeita. Turun kaupunki tulee etsimään avoimelle kaksivaiheisella kilpailullisella menettelyllä kehittämiskumppania / -kumppaneita ko. tontin osalle alkuvuodesta 2019.

Honkamäenpuiston kaavahankkeen valmistelun keskeyttäminen mahdollistaa Virvoituksentien kaavahankkeen valmistelun sujuvamman etenemisen.

Kaupunginhallitus johtaa kaupungin kaavoitusta ja maankäyttöä, ja päättää asemakaavoituksen keskeyttämisestä koskien merkittäviä kaupunginvaltuuston hyväksymiskäsittelyn edellyttämiä asemakaavoja. Näin ollen esitetään, että asemakaavanmuutoksen ”Honkamäenpuisto” (31/2009) valmistelu Luolavuoren kaupunginosaan, Honkamäenpuistoon, Takamaanpuistoon ja Kuntoutuskeskus Petrean tontille keskeytetään. Suunnitteluvarauksen saaja (YIT) ja maanomistaja Kansaneläkelaitos ovat tietoisia asiasta, eivätkä vastusta asiaa.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma, pvm 16.5.2012, www.turku.fi/kaavahaku

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että asemakaavanmuutoksen Honkamäenpuisto (31/2009) valmistelu keskeytetään.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus