Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta37318.09.20185

4683-2016 (613, 627)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet, Pukkila (19/2017)

Tiivistelmä:

Tavoitteena on nykyisen vajaakäytössä olevan teollisuusalueen muuttaminen asumiseen. Samalla alueelle suunnitellaan uusi katuverkko, aukiot ja puistoalueet, joista on luontevat yhteydet ympäröivään viher- ja virkistysverkostoon. Kaavanmuutosaluetta on laajennettu, koska kaupungilla on tarve selvittää läpiajoliikenteelle soveltuvan katuyhteyden toteuttamista Naantalin pikatien ja Satakunnantien väliselle osuudelle.

Kylk § 373

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Christiane Eskolin 12.9.2018:

Pitkämäen ja Kähärin kaupunginosiin on valmisteilla asemakaavan muuttaminen.

Kaavatyö on käynnistynyt kesällä 2017 kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan merkittyä kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) tiedoksi 6.6.2017 § 189.

Tavoitteena on nykyisen vajaakäytössä olevan teollisuusalueen muuttaminen pääasiassa asumiseen. Samalla alueelle suunnitellaan uusi katuverkko, aukiot ja puistoalueet, joista on luontevat yhteydet ympäröivään viher- ja virkistysverkostoon.

Tavoitteena on luoda uusi keskusta-alueeseen kiinnittyvä asuinalue vähintään 2000 asukkaalle. Samalla tutkitaan alueen soveltumista korkeaan rakentamiseen.

Kaupungin sisääntuloteiden kaupunkikuvaan ja jalankulku- ja polkupyöräyhteyksien muodostumiseen kiinnitetään erityistä huomiota.

Asemakaavanmuutoksen yhteydessä tutkitaan myös suunnitellusta maankäytöstä aiheutuvia muutoksia liikenneverkkoon, tavoitteena mm. liikenneratkaisujen toimivuus, liikenteen sujuvuus ja liikenneturvallisuus. Kaavanmuutoksella on myös edistävä vaikutus teollisuuden positiiviseen rakennemuutokseen.

Kesällä 2018 ilmeni tarve laajemmalti selvittää alueen liikenneverkon kehittämistarpeita ja erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja. Pukkilan asemakaavanmuutosaluetta on laajennettu, koska kaupungilla on tarve selvittää läpiajoliikenteelle soveltuvan katuyhteyden toteuttamista Naantalin pikatien ja Satakunnantien väliselle osuudelle. Tästä syystä kaavanmuutosalueeseen on sisällytetty Pitkämäenpuisto, Kylänalustanpuisto, Tommilanpuisto ja Satakunnantiehen rajautuva AM-kortteli.

Muutettu osallistumis- ja arviointisuunnitelma on tarkoitus postittaa osallisille syyskuussa 2018.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Pukkila, muutettu 12.9.2018

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Pukkilan asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi 7.6.2017 päivätyn ja 12.9.2018 muutetun osallistumis- ja arviointisuunnitelman.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 7-5, 1 poissa.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin esittelijän ehdotuksen ja Laukkasen Ilmasen kannattamana tekemän seuraavan sisältöisen muutosehdotuksen välillä:

"Kappale joka kuuluu "Kesällä 2018 ilmeni tarve laajemmalti selvittää alueen liikenneverkon kehittämistarpeita ja erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja. Pukkilan asemakaavanmuutosaluetta on laajennettu, koska kaupungilla on tarve selvittää läpiajoliikenteelle soveltuvan katuyhteyden toteuttamista Naantalin pikatien ja Satakunnantien väliselle osuudelle. Tästä syystä kaavanmuutosalueeseen on sisällytetty Pitkämäenpuisto, Kylänalustanpuisto, Tommilanpuisto ja Satakunnantiehen rajautuva AM-kortteli." korvataan seuraavalla:

"Kaavanmuutosalueeseen on sisällytetty Pitkämäenpuisto, Kylänalustanpuisto, Tommilanpuisto ja Satakunnantiehen rajautuva AM-kortteli. Tavoitteena on säilyttää kaavaan lisätyt alueet viheralueina. Alueen liikenneverkon kehittämistarpeita ja erilaisia vaihtoehtoja läpiajoliikenteelle soveltuvan katuyhteyden toteuttamista Naantalin pikatien ja Satakunnantien väliselle osuudelle mietitään ensisijaisesti jo olemassa olevia katuyhteyksiä hyödyntäen."

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Sinervo, Lintunen, Anttila, Muurinen, Lindell, Rantanen ja Palmunen.

Laukkasen Ilmasen kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Sandelin, Lähteenmäki ja Ilvessalo.

Manni oli poissa.

Muutosehdotuksen perustelut:

"Puistoalueet ovat kaupunkiluonnon kannalta tärkeitä ja niillä on virkistyskäyttöä alueen asukkaille. Puistoalueita voidaan tulevaisuudessa edelleen kehittää virkistyskäytön kannalta vieläkin tärkeämmäksi lähivirkistysalueeksi paitsi alueen nykyisille, myös tuleville asukkaille."

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus