Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta34228.08.20189

5500-2018 (10 03 01)

Varissuon keskuspuiston puistosuunnitelma; Varissuon kentät, Suurpäänpuisto, Karvataskun leikkipaikka, Annikan aukio (Varissuo 016)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle tuodaan hyväksyttäväksi puistosuunnitelma Varissuon keskuspuiston perusparantamiseksi Unelmien keskuspuisto -hankkeen asukasyhteistyön tulosten perusteella.

Kylk § 342

Kyto, kaupunkirakentamisen palvelualue, maisemasuunnittelija Johanna Salmela 16.8.2018:

Unelmien keskuspuisto

Varissuon Unelmien keskuspuisto -hanke käynnistettiin paikallisten koulujen sekä alueen muiden toimijoiden aloitteesta. Alueella oltiin huolissaan muun muassa tyttöjen harrastusmahdollisuuksista ja nuorten jengiytymisestä. Koska Varissuon viheralueiden ja leikki- ja liikuntapaikkojen infraomaisuuden kunto on vuosien saatossa heikentynyt, keskeisimpien viheralueiden peruskorjaustarve oli selkeä ja niiden kunnostus olisi aloitettu joka tapauksessa. Heti hankkeen alkuvaiheessa todettiin, että koko keskuspuiston alue vaatii yleissuunnitelmatasoisen puistosuunnitelman, jossa esitetään alueelle yhtenäinen ilme ja kokonaisratkaisut. Puistosuunnitelma helpottaa myös kohteiden kunnostuksen suunnittelua ja toteutusta vaiheittain.

Alueen keskellä sijaitsevan Turun normaalikoulun peruskorjaus edisti jo osaltaan alueen yleisilmettä ja harrastustarjontaa. Puistosuunnitelman lähtökohtana on ollut, että peruskorjatut viheralueet leikki-, oleskelu- ja liikuntapaikkoineen luovat alueen asukkaille yhteisiä tiloja ja yhdistävät alueen eri taustaisia asukkaita. Hanketta on viety eteenpäin laajassa vuorovaikutuksessa asukkaiden kanssa. Aloitusvaiheessa alueelta kerättiin pohjatietoa alueiden nykykäytöstä, ongelmakohdista ja toiveista, sekä ideoita siitä miten keskuspuistoa voidaan kehittää kaikille sopivaksi, viihtyisäksi ja toimivaksi arkiympäristöksi. Hankkeeseen ovat osallistuneet eri-ikäiset varissuolaiset. Osallisuutta on toteutettu monin erilaisin keinoin: koulut ovat tehneet koosteita ja esityksiä oppilaiden ideoista, varhaiskasvatuksen esikouluryhmä teki retken puistoon sekä tutustui luonnokseen työpajassa ja nuorisolle on tehty mm. kyselyitä erilaisissa tapahtumissa. Lisäksi alueella on järjestetty kävelyitä ja asukastilaisuuksia, sekä esitelty hanketta alueen muissa tapahtumissa. Hankkeen internetsivuilla on ollut kysely, leikkipaikkaa koskeva äänestys sekä luonnoksen ja havainnollistavien videoiden kommentointimahdollisuus. Varissuon keskuspuiston sivut täällä

Puistosuunnitelma

Keskuspuisto sijaitsee Varissuon kaupunginosassa, Suupäänkadun, Karvataskunkadun ja Littoistentien muodostaman hevosenkengän sisällä. Keskuspuisto koostuu useammasta erityyppisestä puistoalueesta (Urheilualue, leikkipaikka, puistometsä, katuaukio jne), jotka rajautuvat monilta osin asutukseen. Asemakaavallisesti keskuspuisto koostuu (P) puistoista, (VU) Urheilu- ja virkistyspalvelualueista sekä jalankululle varatuista katualueista.

Puistosuunnitelmassa Karvataskun leikkipaikka säilyy nykyisellä paikallaan, joskin hieman laajennettuna ja varustetasoltaan parannettuna. Leikkipaikan viereen rakennetaan oleskelualue, jossa on mm. penkkejä ja oleskeluryhmiä, trampoliini sekä suuri kiipeilyteline. Ympärivuotista kiinnostavuutta luodaan asfalttimaalauksella sekä gobo-valaistuksella. Puistokäytävän toiselle puolelle rakennetaan ulkokuntoilualue, jossa on painotettu etupäässä seniorien tarpeita, mutta josta löytyy tekemistä myös nuoremmillekin. Nykyinen kivituhkapintainen jalkapallokenttä säilyy sellaisenaan, koska alueella varaudutaan mahdollisen raitiotien / superbussin päätepysäkin rakentamiseen. Tenniskenttien paikalle rakennetaan uusi hiekkatekonurmipintainen jalkapallokenttä, joka aidataan. Nykyinen koripallokenttä peruskorjataan ja aidataan. Lisäksi kentän sivuille lisätään matalammat korit, sählymaalit ja tolpat verkkoa varten. Kenttien välissä kulkevalle puistokäytävälle maalataan juoksuradat.

Suurpäänpuiston kivituhkapintainen jalkapallokenttä peruskorjataan ja aidataan. Kentän lähistölle tulee myös uusia istutuksia sekä puutarhakeinu. Annikan aukion pinnoitteet, kasvillisuus ja kalustus uusitaan. Ympärivuotista kiinnostavuutta luodaan gobo-valaistuksella ja siirrettävillä harrastevälineillä esimerkiksi skate-kalusteilla. Keskuspuistoalueen vanhat penkit sekä roskakorit vaihdetaan ja valaistusta uusitaan. Penkkien ja roska-astioiden määrää alueella lisätään. Jyrkkien käytäväosuuksien varsille asennetaan uusia kaiteita.

Suunnitelmat olivat nähtävillä 11.6-26.6.2018. Lisäksi naapuriyhtiöille lähetettiin lausuntopyyntö suunnitelmaluonnoksesta. Nähtävänä oloaikana suunnitelmaan ei tullut muistutuksia.

Tarkemmassa rakennussuunnitteluvaiheessa on käynyt ilmi, että kiipeilytelinettä ei voida asentaa nähtävillä olleen puistosuunnitelman mukaisesti. Päivitetyssä puistosuunnitelmassa kiipeilytelinettä on siirretty oman leveytensä verran keskemmäs puistoa ja sen viereisiä kalusteryhmiä sekä kasvillisuusalueita muokattu uuden asettelun mukaiseksi.

Liite 1Puistosuunnitelma W 8132 026

Oheismateriaali 1Suunnitelmaselostus

Oheismateriaali 2Kokoelma osallistamisvaiheen havainnekuvista

Kaupunkiympäristötoimialan johtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Varissuon keskuspuiston puistosuunnitelman W8132026 MRA:n 46 §:n mukaisena suunnitelmana.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristötoimiala, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 342
Liite 1:Puistosuunnitelma W 8132 026