Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta32814.08.20188

3417-2018 (08 00 00)

Läntisen Rantakadun liikennesuunnitelma välillä Wechterinkuja - Veistämönkuja

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että liikenneturvallisuuden parantamiseksi ajoneuvoliikenne Läntisellä Rantakadulla muutetaan yksisuuntaiseksi yhden korttelin matkalta.

Kylk § 328

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikennesuunnittelu, liikennesuunnitteluinsinööri Maija Norava, 2.8.2018:

Kaupunkiympäristötoimialalla on laadittu Läntisen Rantakadun liikennesuunnitelma välille Wechterinkuja - Veistämönkuja.

Vierasvenesataman paviljonki -asemakaava on tullut voimaan 6.8.2016. Asemakaavoitusvaiheessa tutkittiin Läntisen Rantakadun erilaisia rauhoittamistoimenpiteitä ja vaihtoehtoja. Selvityksien tuloksena asemakaavan katualueet merkittiin asemakaavaan pihakatu -merkinnällä.

Kesäkautena Aurajokirannassa on paljon kulkijoita. Aurajoen rannoilla on työmatkaliikennettä, vapaa-ajan liikkumista ja oleskelua sekä paljon erilaisia palveluja. Läntinen Rantakatu kapenee keskustan suunnasta tultaessa Förin kohdalla.

Läntisellä Rantakadulla välillä Wechterinkuja - Veistämönkuja ajoradan leveys on 6,5 metriä. Ajoradan toisessa reunassa on pysäköintiä, joten kaksisuuntaiselle pyöräily- ja moottoriajoneuvoliikenteelle jää tilaa vain noin 4,5 m. Ajoradan leveys ei ole riittävä nykyiselle liikenteelle ja katuosuuden liikenneturvallisuus on koettu heikoksi.

Kadun rauhoittamiseksi ja turvallisuuden parantamiseksi on tutkittu kolmea vaihtoehtoa. Vaihtoehtoina olivat ajoneuvoliikenteen yksisuuntaistaminen kohti keskustaa, yksisuuntaistaminen kohti satamaa sekä läpiajon kieltäminen kokonaan Wechterinkujan ja Veistämonkujan välillä. Kaikilla vaihtoehdoilla todettiin olevan sekä hyviä että huonoja puolia. Vertailun perusteella päädyttiin kuitenkin moottoriajoneuvoliikenne yksisuuntaistamisen satamaa kohti. Vaihtoehdon hyvinä puolina on ympäristön selkeys ja olemassa olevien ratkaisujen jatkuvuus. Pysäköintipaikat säilyvät nykyisellä sijainnillaan korttelin puolella ja ovat linjassa naapurikorttelien pysäköintirivien kanssa. Pysäköintipaikkojen säilyttämisellä turvataan alueen asiointipysäköinti. Moottoriajoneuvoliikenteen yksisuuntaistaminen tuo katupoikkileikkaukseen jääville toiminnoille enemmän tilaa. Läntisen Rantakadun pyöräilyreitit säilyvät nykyisellään.

Naapureille on annettu mahdollisuus esittää mielipiteensä suunnitelmasta. Määräaikaan mennessä tuli yksi kannanotto, jossa todetaan valitun vaihtoehdon olevan paras. Asiointipysäköinnin säilyminen on asiakkaiden ja toimijoiden kannalta tärkeää. Kannanotossa ehdotettiin pyöräilyn erottamista omalle kaistalleen.

Vastaus kannanottoon:

Kapean ajoradan vuoksi pyöräkaistan merkitseminen on epätarkoituksenmukaista. Ilman kaistaviivaa katutilaa on mahdollista käyttää joustavammin. Kaistamerkintöjen sijasta keskustan suuntaan ajavien pyöräilijöiden paikkaa ajoradalla korostetaan polkupyöräsymboleilla ja ajokaistanuolilla.

Liite 1Liikennesuunnitelma L 5989 067, 25.4.2018

Oheismateriaali 1Kannanotto, 29.3.2018

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Läntisen Rantakadun liikennesuunnitelman välillä Wechterinkuja - Veistämönkuja piirustuksen L 5989 067, 25.4.2018 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristötoimiala, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 328
Liite 1:Liikennesuunnitelma L 5989 067, 25.4.2018