Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta32614.08.20186

507-2018 (10 03 00)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle / Poikkeamispäätös, Asunto-osakeyhtiö Linnanrinne (P 2017-1173)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunta on hyväksynyt poikkeamispäätöksen koskien toimistorakennuksen muuttamisen asuinrakennukseksi. Naapurikiinteistön omistaja on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen, joka on pyytänyt lautakunnan lausuntoa asiassa. Lautakunnalle esitetään annettavaksi lausunto, jonka mukaan valitus tulee hylätä.

Kylk § 326

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Ville Erkkola 25.7.2018:

Kaupunkiympäristölautakunta on 24.4.2018 § 196 myöntänyt Asunto-osakeyhtiö Linnanrinteelle poikkeamisluvan toimistorakennuksen muuttamiseksi asuinrakennukseksi keskusta-alueella osoitteessa Linnankatu 55.

Myönnetyt poikkeukset ovat:

Poikkeaminen on myönnetty seuraavin ehdoin:

Asunto-osakeyhtiö Turun Tornitalo on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt lautakunnalta lausuntoa asiassa 4.7.2018 mennessä. Lausunnon antamiselle on myönnetty lisäaikaa 31.8.2018 saakka.

Valituskirjelmän mukaan myönnetyt poikkeukset asemakaavasta pitäisi ratkaista asemakaavalla ja päätös tulee kumota. Valittaja toteaa, että ei sinänsä vastusta käyttötarkoituksen muutosta, mutta poikkeukset asemakaavasta kuten autopaikkojen rakentamatta jättäminen, rakennusoikeuden ylittäminen, tontin ulkopuolelle rakentaminen, leikkipaikkojen rakentamatta jättäminen ja puiden kaato ovat niin huomattavia, että ne täytyy ratkaista asemakaavalla.

Lausuntoehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta palauttaa viitelähetteet asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Kunta voi erityisestä syystä hakemuksesta myöntää poikkeamisen asemakaavamääräyksistä. Poikkeamista ei kuitenkaan saa myöntää, jos se aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle, vaikeuttaa luonnonsuojelun tai rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista taikka johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia. (Maankäyttö- ja rakennuslaki 171 §.)

Kyseessä on tyhjillään oleva toimistorakennus, jonka käyttötarkoitus halutaan muuttaa asumiseksi, sillä toimistorakennus on kärsinyt kosteusvaurioista. Maanalaisen kellarikerroksen saneerauksen yhteydessä joudutaan Linnankadun puolella pihamaata kaivamaan auki n. 3,5 metrin syvyyteen nykyisestä maanpinnasta. Lisäksi parveke- ja piharakenteet tuetaan porapaaluilla. Tehtävien töiden takia puita ei pystytä säilyttämään eikä yhtä kookkaita puita istuttamaan.

Tontin sallittu rakennusoikeus on 25800 k-m² ja siitä on käytetty 29520 k-m² joten rakennusoikeuden ylitystä on 3720 k-m². Rakennusoikeuden lisäylitys 1000 k-m². Kaikki muutokset tapahtuvat rakennuksen vaipan sisällä, sillä käyttötarkoituksen muutoksen vuoksi kerrosalaan lasketaan tiloja, joita ei aiemmin ole kerrosalaan laskettu. Rakennusoikeuden lisäylitykset eivät ole kovin merkittäviä.

Toimistotalon tilat muutetaan 43 asunnoksi, jolloin asemakaavan mukainen autopaikkatarve on 43 kpl. Asunto Oy Linnanrinteen autopaikoista on toimistotalon välittömässä läheisyydessä 38 kpl ja ne tulevat rakennettavien asuntojen käyttöön. Rakennuspaikka sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien läheisyydessä. Turun kaupungin alustavan uusien keskustan kaava-alueiden autopaikkanormien mukaan keskustan kävelyvyöhykkeellä ja enimmillään 3 kilometrin päässä keskustasta tehokkaan joukkoliikenteen saavutettavissa autopaikkatarve on 1 autopaikka 2 asuntoa kohden. Poikkeamispäätöksen mukainen hanke ylittää tämän normin.

Asunto-osakeyhtiö Linnanrinteen omien leikkipaikkojen lisäksi on kiinteistöä vastapäätä jokirannassa, Barkerinpuistossa, hyväkuntoinen lasten leikkipaikka, joten tarvetta leikkitilojen laajentamiseen uusien asuntojen vuoksi ei ole.

Rakennuksen Linnankadun puoleiselle julkisivulle on tarkoitus rakentaa parvekkeet ja pihaterassit katualueelle. Hakija on 12.1.2018 lainvoimaisella sopimuksella vuokrannut katualueen Turun kaupungilta. Katualue tulee poikkeamispäätöksen jälkeen liittää asuin- ja liikerakennusten korttelialueeseen asemakaavamuutoksella.

Poikkeamispäätöksen valmistelun yhteydessä on kuultu osallisia ja annettu heille mahdollisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen siten kuin maankäyttö- ja rakennuslain 173 §:ssä edellytetään. Pienen asemakaavanmuutoksen yhteydessä tehtävä osallistaminen, josta säädetään lain 63 §:ssä, ei olennaisesti poikkea poikkeamispäätöksen yhteydessä toteutettavasta kuulemisesta, joten osallisuuden näkökulmasta asemakaavanmuutos ei anna asiaan olennaista lisäarvoa.

Kun otetaan huomioon lautakunnan päätökselle asettamat ehdot, ei perusteita päätöksen kumoamiselle ole. Valitus tulee hylätä.

Lisätietoja asiassa antaa ympäristölakimies Ville Erkkola, puh. 040 356 5634, s-posti ville.erkkola(at)turku.fi, osoite Turun kaupunki, kaupunkiympäristötoimiala, PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valituskirjelmä 31.5.2018

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin äänin 11-2.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin esittelijän ehdotuksen ja Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemän seuraavan sisältöisen muutosehdotuksen välillä:

Sandelinin muutosehdotus:

"Kaupunkiympäristölautakunta palauttaa viitelähetteet asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Lautakunta yhtyy valituskirjelmän vaatimukseen siitä, että myönnetyt poikkeukset kuten käyttötarkoituksenmuutos, rakennusoikeudenylitys ja rakentaminen katualueelle tulee ratkaista asemakaavanmuutoksella. Lautakunta katsoo, että myönnetty poikkeaminen tulee kumota."

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Sinervo, Lintunen, Anttila, Muurinen, Laukkanen, Ilmanen, Wirén, Rantanen, Palmunen, Manni ja Ilvessalo.

Sandelinin muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lähteenmäki.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus