Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta31207.08.20189

13003-2017 (615)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle / Poikkeamispäätös, Kiinteistö Oy Turun Matintalo (P 2017-1632)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunta on hyväksynyt poikkeamispäätöksen koskien liikerakennuksen korvaamisen asuin-, liike- ja toimistorakennuksella. Naapurikiinteistön omistaja on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen, joka on pyytänyt lautakunnan lausuntoa asiassa. Lautakunnalle esitetään annettavaksi lausunto, jonka mukaan valitus tulee hylätä.

Kylk § 312

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Ville Erkkola 25.7.2018:

Kaupunkiympäristölautakunta on 17.4.2018 § 191 myöntänyt Kiinteistö Oy Matintalolle poikkeamisluvan liikerakennuksen korvaamiseksi uudella asuin-, liike- ja toimistorakennuksella keskusta-alueella osoitteessa Aninkaistenkatu 8a.

Asunto Oy Eerikinkatu 5 on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt lautakunnalta lausuntoa asiassa 4.7.2018 mennessä. Lausunnon antamiselle on myönnetty lisäaikaa 31.8.2018 saakka.

Asunto Oy Eerikinkatu 5 on valituksessaan esittänyt, että uudisrakennuksen kahdeksankerroksisen osan rakentaminen asemakaavassa merkitylle yksikerroksiselle rakennusalalle olisi ilman kaavamuutosta vastoin maanomistajien yhdenvertaisen kohtelun vaatimusta. Kerroslukua ja rakennusalaa koskeva muutos tulisi ratkaista asemakaavalla. Sisäpihalle ulottuva kahdeksankerroksinen rakennus tulisi peittämään As Oy Eerikinkatu 5: n A, E ja F-portaiden asukkaiden näkymää ja estämään asuinhuoneistoihin tulevan luonnonvalon määrää.  

Lausuntoehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta palauttaa viitelähetteet asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Sovellettavat säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 135.1 §: n 1-kohdan mukaan rakennusluvan myöntämisen edellytyksenä muun ohella on, että rakennushanke on voimassa olevan asemakaavan mukainen. MRL 171 § 1 momentin mukaan kunta voi erityisestä syystä myöntää määräyksestä poikkeuksen. Poikkeaminen ei MRL 172 §:n mukaan saa aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Poikkeusta ei myöskään saa myöntää, jos se johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Rakennushanke- ja paikka

Kyseessä on tyhjillään oleva toimistorakennus, jossa on viimeksi toiminut verovirasto ja joka on tarkoitus purkaa ja rakentaa tilalle uusi 8-kerroksinen asuinkerrostalo. Rakennus on tyhjennetty työntekijöistä vakavien kosteusongelmien vuoksi.

Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 10.4.1976. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset: AL liikerakennusten korttelialue. Korttelialueelle saa rakentaa enintään kolme asuntoa kiinteistön hoitohenkilökunnalle. Korttelialueella on varattava yksi autopaikka kutakin kokonaiskerrosalan 100 m² kohti. Korttelialueen rakennusoikeus on 7400 k-m². Kerrosluku on määritelty merkinnällä VII ¾ ja I.

Edellytykset poikkeamisen myöntämiseen

Asumisen sijoittaminen rakennuspaikalle tukee keskustan tiivistämisen tavoitetta, lisäksi asuminen voi tukeutua olemassa olevaan infrastruktuuriin ja palveluihin. Kaavoituksen näkökulmasta ei näin ollen ole estettä sille, että kyseiselle rakennuspaikalle sijoitetaan asumista.

Nykyisessä rakennuksessa ei ole käytetty kokonaan kiinteistölle asemakaavassa osoitettua rakennusoikeutta, joten käyttötarkoituksen muutos johtaa tämän vuoksi siihen, että hakemuksen mukaisen uudisrakennuksen tilavuus kasvaa olemassa olevaan rakennukseen verrattuna. Korttelin sisällä on jo kaksi korkeaa rakennusta, jotka poikkeavat perinteisestä ruutukaavakorttelista, jossa korttelin keskellä ei korkeita asuinrakennuksia perinteisesti ole ollut. Poikkeamisen mukainen rakentaminen täydentää ja tasapainottaa olemassa olevaa tilannetta eikä tuo olennaista muutosta korttelin tilanteeseen. Sisäpihalle ulottuva osa ei varjosta sanottavasti valituksen tehneen asunto-osakeyhtiön asuntoja, koska uudisrakennus sijoittuu valittajan tontin pohjoispuolelle.

Kiinteistö Oy Turun Matintalon tontin pinta-ala on 2559 m² ja rakennusoikeus 7400 m², tehokkuusluvuksi tulee tällöin e = 2,89. Valittajan, naapurikiinteistö Asunto Oy Eerikinkatu 5: n tontin pinta-ala on 4075 m² ja rakennetut asuinneliöt 13100 m², tehokkuusluku on tällöin e = 3,2. (Rakennusoikeuden ylitys 1374 m²). Poikkeamisen mukainen rakentaminen ei lisää rakennusoikeutta ja kerrosalan suhde tontin pinta-alaan jää pienemmäksi kuin valittajan. Hakemuksen mukainen tonttitehokkuus ei muutoinkaan ole poikkeuksellisen suuri keskusta-alueella.

Poikkeamishakemuksen mukainen rakentaminen ei näin ollen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Poikkeus ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoinkaan aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia

Edellä esitetyn perusteella ja viitaten päätöksen perusteluihin kaupunkiympäristölautakunta katsoo, että valitus tulee hylätä. Lisätietoja antaa tarvittaessa ympäristölakimies Ville Erkkola, puh 040 356 5634., s-posti ville.erkkola(at)turku.fi, osoite PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valituskirjelmä 24.5.2018

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin äänin 11-2.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin esittelijän ehdotuksen ja Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemän muutosehdotuksen välillä.

Sandelinin muutosesitys:

"Kaupunkiympäristölautakunta palauttaa viitelähetteet asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Kaupunkiympäristölautakunta yhtyy valituskirjelmän näkemykseen siitä, että kaavasta poikkeamisella ei ole maankäyttö- ja rakennuslain 171 § mukaista erityistä syytä. Rakentamista tulee ohjata asemakaavoituksella. Lautakunnan päätös tulee kumota."

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Sinervo, Lintunen, Anttila, Helin, Laukkanen, van Ooik, Wirén, Euro, Palmunen, Manni ja Ilvessalo. Sandelinin tekemän muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lähteenmäki.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus