Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta31407.08.201811

6959-2018 (10 03 01)

Lausunto Sofiankadun päiväkodin korvaavan uudishankkeen hankesuunnitelmasta

Tiivistelmä:

Konsernihallinnon tilapalvelukeskus pyytää kaupunkiympäristötoimialalta lausuntoa Sofiankadun päiväkodin korvaavan uudishankkeen hankesuunnitelmasta. Lausuntoa pyydetään 8.8.2018 mennessä. Uusi päiväkoti esitetään toteutettavaksi hankesuunnitelman V1 mukaisesti nykyisen päiväkodin tontille. Uuden päiväkodin rakennussuunnittelussa tulisi kuitenkin ottaa huomioon mahdollisuus myöhemmin laajentaa päiväkotitoimintaa myös naapuritontille 2003 tarpeen niin vaatiessa.

Kylk § 314

Toimitilojen rakennuttamispäällikkö Anne Antola 6.7.2018:

Konsernihallinnon tilapalvelukeskus on pyytänyt kaupunkiympäristötoimialalta lausuntoa 8.8.2018 mennessä Sofiankadun päiväkodin korvaavan uudishankkeen hankesuunnitelmasta. Uudisrakennuksen on tarkoitus korvata Koulukadun varrelta Ruusukorttelihankkeen yhteydessä poistuvista kahdesta päiväkodista toinen. Toinen korvataan ko. hankkeen yhteydessä rakennettavalla päiväkodilla. Purku- ja rakennusaikataulu Ruusukorttelissa on vielä avoin, sillä kaavanmuutoksesta on valitusprosessi käynnissä.

Sofiankadun uuden päiväkodin hankesuunnittelu on tehty tarveselvityksen hyväksymisen yhteydessä määritellyllä tavalla eli yhdessä TVT Asunnot Oy:n kanssa.

Hankesuunnittelutyöryhmän muodostivat edustajat TVT Asunnot Oy:stä, sivistystoimialalta, kaupunkiympäristötoimialalta ja Tilapalvelukeskuksesta. Lisäksi hankesuunnitteluun osallistuivat asiantuntijoina rakennuttajakonsultti ja arkkitehti.

Tarveselvityksessä oli esitetty, että Sofiankadulle tulisi toteuttaa niin suuri päiväkoti kuin mahdollista. Hankesuunnitelmassa tutkittiin kolme eri vaihtoehtoa, jotta voitiin varmistaa kaikkien mahdollisuuksien huomioiminen.

V1:

- 7-ryhmäinen päiväkoti nykyisen Sofiankadun päiväkodin paikalle

- hoitopaikkamäärä 134-158

- voidaan toteuttaa ilman kaavanmuutosta pienellä poikkeamalla

- hyötyala 1 533 m2, bruttoala 1 848 m2

- kustannusarvio 4.989.600 €

- vuosivuokra 459.549 € (ulos maksettava)

V2:

- 9-ryhmäinen päiväkoti nykyisen Sofiankadun päiväkodin paikalle ja laajennusosa naapuritontin peruskorjattavaan puutaloon

- hoitopaikkamäärä 154-177

- voitaneen toteuttaa ilman kaavanmuutosta, mutta tonttijako tulisi muuttaa.

- hyötyala 1 991 m2, bruttoala 2 388 m2

- kustannusarvio 6.925.200 €

- vuosivuokra 618.499 € (ulos maksettava)

V3:

- 10-ryhmäinen päiväkoti nykyisen Sofiankadun päiväkodin paikalle ja laajennusosa naapuritontin purettavan puutalon paikalle

- hoitopaikkamäärä 174-198

- edellyttää kaavanmuutosta.

- hyötyala 2 212 m2, bruttoala 2 649 m2

- kustannusarvio 7.284.750 €

- vuosivuokra 655.005 € (ulos maksettava)

Tutkituista vaihtoehdoista V1 sisältää vähiten riskejä, sillä siinä rakennetaan päiväkoti kaavallisesti valmiille nykyisen päiväkodin tontille. Vaihtoehtoon V2 sisältyy erityisesti kustannusriski, kun teknisesti vanhaa asuinrakennusta lähdettäisiin muuttamaan päiväkotikäyttöön. Vaihtoehtoon V3 sisältyy merkittävä aikatauluriski, sillä siinä pitäisi purkaa vanha asuinrakennus Portsan alueelta ja tehdä kaavanmuutos. Vaihtoehto V1:n kustannusarvio alittaa tarveselvityksessä lasketun kustannusarvion, joka oli 5.579.000 euroa. Kahden muun vaihtoehdon kustannusarviot ylittävät tarveselvityksen mukaisen hyväksytyn tavoitekustannuksen.

Hankesuunnitelma päätyy esittämään V1:n mukaisen 7-ryhmäisen päiväkodin toteutusta Sofiankadun nykyisen, purettavan päiväkodin paikalle. Sofiankadun tontti vapautuu käyttöön, kun Tallimäen uusi päiväkoti valmistuu kesään 2019 mennessä. Tavoitteena on, että Sofiankadun uusi päiväkoti valmistuu kevääseen 2021 mennessä, kuten jo tarveselvitysvaiheessa määriteltiin. Kaupunkiympäristötoimiala vastaa nykyisen päiväkodin purkamisesta ja TVT Asunnot Oy/Turun päiväkodit Oy uuden päiväkodin toteuttamisesta. Purkutöiden alustava kustannusarvio on noin 90.000 euroa.

Kaikissa vaihtoehdoissa kohteen vuokra-aika on 20 vuotta. Lisäksi tulevat käyttäjän kaluste- ja varustehankinnat, joiden alustava kustannusarvio on 190.000 euroa. Tämä on sivistystoimialan oma hankinta eikä sisälly hankkeen kustannusarvioon.

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätyi omassa lausunnossaan 13.6.2018 § 111 kannattamaan vaihtoehtoa 2 vaihtoehdon 1 sijaan.

Lausuntoehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta ilmoittaa lausuntonaan Sofiankadun päiväkodin korvaavan uudishankkeen hankesuunnitelmasta seuraavaa:

Kaupunkiympäristötoimialan näkemyksen mukaan uusi päiväkoti tulee toteuttaa hankesuunnitteluryhmän esittämään vaihtoehdon 1 mukaisesti nykyisen päiväkodin tontille. Se on kustannusarvioltaan edullisin ja sisältää vähiten aikataulu- ja kustannusriskejä. Uuden päiväkodin rakennussuunnittelussa tulisi kuitenkin ottaa huomioon mahdollisuus myöhemmin laajentaa päiväkotitoimintaa myös naapuritontille 2003 tarpeen niin vaatiessa.

Vaihtoehto 1 on aika lailla asemakaavan mukainen. Rakennusoikeus ylittyy noin 50 k-m2:llä ja rakennusalaa ylitetään noin 1–3 metrillä Sofiankadun puoleisella tontin rajalla, tontin rajaan jää kuitenkin noin 4 metriä. Rakennuksen ja katosten ulkonäköön ja ympäristöön soveltuvuuteen tulee kiinnittää huomiota.  Lisäksi olisi toivottavaa, että rakennukset mahdollistaisivat monipuolisen käytön (mm. kylätalo, iltakäyttö, pihan leikkikäyttö alueen yhteisenä leikkipuistona).

Liikenteen osalta jatkosuunnittelussa on huomioitava, että saatto/ noutopaikkoja tarvitaan 15–17 kappaletta. Tämä on enemmän kuin nykyisin ja vaatii muutoksia katujen pysäköintijärjestelyihin. Huoltoajo on osoitettu tontin reunaan ja tapahtuu osin peruuttamalla. Huoltoajolla tulee olla esteettömät näkemät tonttiliittymässä Sofiankadulle.

Vaihtoehdoissa 2 ja 3 tonttien käyttö on kaavan mukaista, myös asuinrakennuksen tontilla on päiväkotikäytön salliva kaavamerkintä (YS). Päiväkodin toteuttaminen osittain tontille 2003 edellyttää tonttijaon muuttamista. Saatto- ja noutopaikat sijaitsevat edelleen katualueella ja vaativat muutoksia katujen pysäköintijärjestelyihin. Huoltoajo sijoittuu Korkeavuorenkadun puolelle.

Vanhan asuinrakennuksen muuttaminen päiväkotikäyttöön (V2) sisältää erittäin paljon kustannusriskejä (korjaustöiden laajuus, sprinklaus), koska rakennuksista ei ole hankesuunnitelman mukaan olemassa minkäänlaista kuntotutkimustietoa ja vanhan asuinrakennuksen muuttaminen päiväkotikäyttöön vaatii muutoksia mm. esteettömyyteen. Muutostyöt on tehtävä yhteistyössä museoviranomaisen kanssa.

Vaihtoehto 3 sisältää merkittävän aikatauluriskin, sillä se edellyttää sekä vanhan asuinrakennuksen purkuluvan että asemakaavan muutoksen. Se on myös kustannusarvioltaan kallein.

Kaikissa vaihtoehdoissa vanha Sofiankadun päiväkoti puretaan ja sen purkukustannukset tulevat kaupunkiympäristötoimialan maksettavaksi ja ovat samat riippumatta valitusta vaihtoehdosta. Vanhat asuinrakennukset ovat TVT Asunnot Oy:n omistuksessa.

Oheismateriaali 1Sofiankadun uusi päiväkoti, hankesuunnitelma 5.6.2018

Oheismateriaali 2Lausuntopyyntö

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää antaa edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon Tilapalvelukeskukselle ja sitoutuu hankkeesta aiheutuviin vanhan päiväkotirakennuksen purkukustannuksiin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTilapalvelukeskus