Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta29212.06.20181

4041-2018 (10 03 00)

Poikkeamispäätös; Uusi kirjasto- ja nuorisotalo, Opintie 1, Pahaniemi (P 2018-437)

Tiivistelmä:

Rakennuspaikka sijaitsee Pahaniemessä. Kyseessä on uuden kirjasto- ja nuorisotalon rakentaminen samalle tontille, jossa sijaitsevat Aunelan koulu ja Aunelan palloiluhalli. Poikkeukset: uuden kirjasto- ja nuorisotalon rakentaminen asemakaavassa määritellyn rakennusalan ulkopuolelle ja asemakaavasta poikkeava käyttötarkoitus. Kaksi naapuria on tehnyt muistutuksen. Poikkeamispäätöstä esitetään puollettavaksi.

Kylk § 292

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Ville Erkkola 11.6.2018: 

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Pahaniemi (63), kortteli 24, tontti 18, pinta-ala 24654 m2.

Osoite: Opintie 1

Hakija

Turun kaupunki, Kaupunkiympäristön rakennuttaminen 0204819-8

Rakennushanke

- Suunniteltu rakennusala on 52 m x 54 m, rajaus 8 metriä olemassa olevista rakennuksista ja 4 m tontin pohjoisrajasta. Pallokentän rajaus on saman kokoinen kuin kaavassa, mutta sitä on siirretty kohti länsirajaa.

- 58 pysäköintipaikkaa joista 31 on uusia pysäköintipaikkoja.

Kaavoitustilanne

ASEMAKAAVA

Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 15.1.1983. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset:

YO-1: Opetus- ja urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue, jonka autopaikkoja saa järjestää LPA-1-korttelialueelle.

p: Pysäköimispaikka

e=0,25: Tehokkuusluku eli kerrosalan suhde tontin pinta-alaan.

II: Roomalainen numero osoittaa rakennusten, rakennuksen tai sen osan suurimman sallitun kerrosluvun

ph: Rakennusala, jolle saa sijoittaa palloiluhallin.

Poikkeukset

- Uuden kirjasto- ja nuorisotalon rakentaminen asemakaavassa määritellyn rakennusalan ulkopuolelle (MRL 58 §).

- Asemakaavasta poikkeava käyttötarkoitus (MRL 58 §).

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille (3 kpl). Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Kaksi naapuria on tehnyt muistutuksen.

Naapuri 63-24-21 toteaa muistutuksessaan, että kaikki, he mukaan lukien, kannattavat ajatusta nuorisotalosta, kirjastosta ja asukastilasta. Naapurin mukaan valitettava tosiasia on, että suunnitelma toteutuessaan aiheuttaa merkittävän arvonalennuksen heidän kiinteistölleen. Tilatarveselvityksessä on todettu muun muassa seuraavaa: talon käyttöastetavoite on maksimaalinen, ulkotila tulee suunnitella nuorille ja kannustaa aktiivisuuteen ja mahdollistaa autojen lisäksi myös mopoautojen, mopojen ja skoottereiden pysäköinnin. Suunnitelman toteutuessa lisääntyvä liikenne ja kävijämäärä aiheuttaa melu- ja terveyshaittoja kiinteistöllemme, alentaen sen jälleenmyyntiarvoa. Päälle tulevat rakentamisen aikaiset haitat. Talomme on Turun kaupungin vuokratontilla ja olemme maksaneet vuodesta 2007 tonttivuokraa 23 kertaa joka tekee yhteensä noin 28 275 euroa. Esitämme, että Turun kaupunki huomioi tähänastiset vuokranmaksut ja tulevan arvonalennuksen ja myy tonttimme meille muodollisella summalla. Näin voimme hyväksyä esitetyn poikkeamispäätöksen.

Huomautuksen toisessa osiossa ehdottaa naapuri 63-24-21 harkittavaksi valvontakameran käyttöä häiriökäyttäytymisen estämiseksi. Pysäköintipaikkoja ei saisi lisätä ainakaan kiinteistöjen 63-24-20 ja 63-24-21 aidan takaiselle alueelle pienhiukkas- ja saastevaaran takia. Ehdotetaan myös pysäköintipaikkojen lisäämistä ja siirtämistä Aunelan koulun liikuntahallin väliselle alueelle. Koululaisten turvaksi pysäköinti voisi olla sallittu siellä vain arkisin klo 16-07 välisenä aikana ja viikonloppuisin.

Naapuri 63-24-9 muistutuksessaan haluaisi tietää miten liikenteelliset asiat on suunniteltu ratkaistavaksi. Ahdaskulkuinen alue on melko pitkä käsittäen Hemmiläntietä ja Opintietä. Ne ovat nykyään ahtaat ja vilkastuva liikenne aiheuttaa enemmän hankaluuksia ja vaaratilanteita ja talvella tilanne heikkenee lumikasojen vuoksi. Parkkipaikat ovat vähissä varsinkin tapahtumien aikana ja alueella liikennöi raskasta kalustoa logistisiin tarpeisiin, esim. tilausbusseja palloiluhallin tapahtumiin.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Hakijan vastine

Naapuri 63-24-21

Maksettuja maanvuokria ei hyvitetä vuokratonttia omaksi lunastettaessa. Kaupungin perimä maanvuokra on korkotuottoa pääomalle, joka on sitoutunut kaupungin maaomaisuuteen eikä sitä siten huomioida mahdollisessa vuokratontin omaksi lunastamisessa kauppahintaa alentavana tekijänä.

Joissakin harvoissa tapauksissa jos on olemassa haitta, joka merkittävästi haittaa tontin käyttöä tai alentaa sen arvoa, on sitä voitu huomioida kauppahinnassa maksimissaan 20 % kauppahinnasta. Pääsääntöisesti tällaiset merkittävät haitat ovat syntyneet tontin käyttöä haittaavista rasitteista tai muista käyttöoikeuksista. Suurin osa rasitteistakaan ei aiheuta merkittävää haittaa tontin käytölle. Edellytyksenä kuitenkin on ollut, että merkittävä haitta on ollut olemassa ja voitu osoittaa toteen. Tässä tapauksessa pelkkä naapuritontin poikkeuslupahakemus ja rakennussuunnitelma eivät vielä aiheuta merkittävää haittaa, jonka perusteella kauppahintaa voitaisiin alentaa.

Valvontakameroita käytetään jonkun verran jo nyt Turun kaupungin koulujenkin piha-alueita valvomaan. Mikäli häiriökäyttäytymistä esiintyy, siihen puututaan ja tarvittaessa asennetaan myöskin valvontakameroita.

Liikenteen lisääntymisen odotamme olevan erittäin maltillista verrattuna nykytilanteeseen. Nuorisotilan ja kirjaston asiakkaat kulkevat lähialueilta ensisijaisesti kevyen liikenteen väyliä pitkin. Suunnitelmissa on lisätä pysäköintipaikkoja tälle huomautuksessa mainitulle alueelle, tosin suurimmaksi osaksi jo olemassa olevan alueen palloiluhallin puoleiselle alueelle eikä aivan naapurien rajaan kiinni.

Koulun ja Palloiluhallin välinen alue ei mm. kaltevuutensa puolesta sovellu pysäköintialueeksi ja lisäksi se aiheuttaisi vaaratilanteita koulussa käyville lapsille koska pysäköintitarvetta on myös koulupäivien aikana eikä sitä voida rajata esitettyyn kellonaikaan.

Naapuri 63-24-9

Liikenteen lisääntymisen odotamme olevan erittäin maltillista verrattuna nykytilanteeseen. Nuorisotilan ja kirjaston asiakkaat kulkevat lähialueilta ensisijaisesti kevyen liikenteen väyliä pitkin. Suunnitelmissa on tässä yhteydessä lisätä pysäköintipaikkoja koulun tontille, mikä osaltaan tulee helpottamaan Hemmiläntien pysäköintitilannetta.

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Pahaniemessä. Kyseessä on uuden kirjasto- ja nuorisotalon rakentaminen samalle tontille, jossa sijaitsevat Aunelan koulu ja Aunelan palloiluhalli. Turun kaupunki on 13.11.2017 tehnyt hankkeesta hankesuunnitelman. Hankesuunnitelma perustuu Turun kaupunginhallituksen 19.6.2017 § 290 hyväksymään Jyrkkälän kirjasto- ja nuorisotilan tilatarveselvityksen uudisrakennusvaihtoehdon mukaisena siten, että hankkeen rakennuspaikkana on Aunelan koulun tontti (853-63-24-18). Samalla tontilla sijaitsee Aunelan alakoulun lisäksi palloiluhalli sekä kenttä.

Hankesuunnitelman mukaan Aunelan kouluun rakennettava uudistila vahvistaa usean palvelualueen toimijoiden laajemman yhteistyön ja luo paremmat edellytykset lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnille. Tilat mahdollistavat myös koululle uusien tilojen käytön erilaisina oppimisympäristöinä. Vastaavasti voidaan mahdollisuuksien mukaan hyödyntää koulun tiloja iltaisin ja viikonloppuisin esim. lasten ja nuorten toimintaan sekä aluetoimintaan ja kolmannen sektorin käyttöön.

Nuorisopalvelujen näkökulmasta rakennuksen ja palvelujen tulee sijaita turvallisessa ympäristössä sekä hyvien valaistujen kevyen liikenteen ja joukkoliikenneyhteyksien läheisyydessä. Tilan tulee olla esteetön. Synergiaetua saadaan esim. koulu- ja liikuntapalvelujen läheisyydestä. Ulkotila tulee suunnitella nuorille ja kannustaa aktiivisuuteen. Parkkipaikkojen pitää olla hyvin sijoitettu, jotta eivät häiritse lähellä liikkumista, mutta mahdollistavat autojen lisäksi myös mopoautojen, mopojen ja skoottereiden turvallisen pysäköinnin. Kirjaston tulee sijaita helposti saavutettavassa paikassa sekä koulun että asukkaiden näkökulmasta.

Sijaintivaihtoehdoksi uudisrakennukselle tarveselvitystyöryhmä esittää Aunelan koulun pihaa (853-63-24-18). Tätä sijaintia puoltaa sen rauhallinen, mutta helposti saavutettava ympäristö. Koululaiset voivat käyttää helposti kirjastoa, lisäksi koulun pihalla on kenttä, jota voidaan hyödyntää nuorison toimesta sekä palloiluhalli. Tämä vaihtoehto mahdollistaa keskitetyn asioinnin kirjastossa ja liikuntapaikassa.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaisiin poikkeamisiin on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 172 §).

Liite 1Asemapiirros 23.3.2018

Oheismateriaali 1Sijaintikartta

Oheismateriaali 2Opintien naapurien muistutukset 28.5.2018

Oheismateriaali 3Hemmiläntien naapurin muistutus 28.5.2018

Oheismateriaali 4Hakijan vastineet 4.6.2018 ja 8.6.2018

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää myöntää hakemuksen ja 23.3.2018 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

kuulJulkipano
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/ Ympäristö ja luonnonvarat
aoJoutsikoski Mika
aoKeinonen Jussi-Pekka
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus
aoKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tpvHeinonen Riitta
tpvKoskela Ljudmila


Liitteet:

Kylk § 292
Liite 1:Asemapiirros 23.3.2018