Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta29312.06.20182

4320-2018 (10 03 00)

Suunnittelutarveratkaisu; Uusi paloasema Kakskerran VPK:n käyttöön, Kaivoisten kylä, Satava (S 2018-360)

Tiivistelmä:

Kyseessä on uuden paloaseman rakentaminen Kakskerran VPK:n käyttöön osoitteessa Kakskerrantie 880. Vireillä olevassa Satava-Kakskerta osayleiskaavassa alue on palvelujen ja hallinnon aluetta. Yksi naapuri vastustaa hanketta. Suunnittelutarveratkaisua ehdotetaan puollettavaksi päätöksessä asetettujen ehtojen mukaisesti.

Kylk § 293

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Ville Erkkola 11.6.2018: 

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Kaivoisten kylän (438), Autotalo-niminen tila, rek. nro. 1:295, pinta-ala 4900 m2.

Osoite: Kakskerrantie 880

Hakija

Turun kaupunki 0204819-8

Rakennushanke

- paloasema 2 krs, 700 k-m2

- varastorakennus 60 k-m2

- autokatos 60 k-m2

- autopaikkoja 25 kpl.

Kaavoitustilanne

MAAKUNTAKAAVA

Alueella on voimassa maakuntakaava, joka on tullut voimaan 23.8.2004. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset:

Tilan pohjoisosa on maakuntakaavassa merkitty virkistysalueeksi, mutta pääosin tila on maakuntakaavassa maa- ja metsätalousvaltaista-aluetta M.

OSAYLEISKAAVA

Alueella on vireillä kaupunginhallituksen hyväksymä, 8.5.2017 § 201, Satava-Kakskerran osayleiskaava 10/2013, jossa rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset:

PK: Palvelujen ja hallinnon alue

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille (12 kpl). Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Yksi naapuri on tehnyt muistutuksen. Rajanaapuri 438-1-164 vastustaa VPK-talon rakentamista. Perusteluinaan naapuri esittää, että hänen 1960-luvulla rakennettu talonsa on paaluttamaton ja viereisellä tontilla tapahtuva paalutus aiheuttaisi vaurioita hänen talolleen. Lisäksi naapuri tuo esiin, että suunnitteilla oleva paloasema toisi alueelle ympärivuorokautisen liikenteen ja siitä johtuvat meluhaitat jotka täten alentaisivat hänen kiinteistönsä arvoa huomattavasti.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Hakijan vastine

Hakijan mukaan Turun alueella paaluttaminen on normaali toimenpide ja se suoritetaan aina naapurirakennuksia vahingoittamatta. Tarvittaessa viereisten rakennusten tärinää seurataan ja se otetaan työn suorituksessa huomioon. Kakskerran VPK:lla on hälytyslähtöjä vuosittain n. 70 kpl, eli viikkotasolla alle 2 kpl eikä muukaan toiminta aiheuta tontille ympärivuorokautista liikennettä. Hälytyslähdöissä ei käytetä sireenejä kuin turvallisuuden kannalta pakottavasta tarpeesta. VPK n toiminta ei merkittävästi lisää Kakskerrantien liikennettä nykytilanteeseen verraten. VPK:n tontin tieliittymä sijoitetaan suoraan maantielle jolloin omakotiasukkaiden Marielundintie jää täysin nykyiseen rauhaan. Uudisrakennus suojaa lisäksi naapurirakennuksen piha-aluetta Kakskerrantien liikennemelulta.

Viranomaisluvat ja lausunnot

ELY-keskus: ELY:n liikennevastuualueella ei ole mitään huomautettavaa liittymän sijainnista Kakskerrantielle. ELY huomauttaa kuitenkin, että liittymälupa on haettava Pirkanmaan ELY-keskuksen lupapalvelusta suunnittelutarveratkaisun päätöksen jälkeen. ELY-keskus ilmoittaa myös, että he eivät salli pihan hulevesiä johdettavan maantien sivuojaan.

Kakskerta-Satava Vesiosuuskunta: Paineviemäriverkosto on läheisyydessä ja ainakin alustavasti liittyminen helposti toteutettavissa.

Turun Vesihuolto Oy: Rakennus on asemapiirustuksessa sijoitettu tontin läpi kulkevan vesijohdon kohdalle, mutta vesijohto voidaan siirtää pois suunnitellulta rakennusalalta.

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Kaivoisten kylässä. Kyseessä on uuden paloaseman rakentaminen Kakskerrantien ja Marielundintien risteyksen viereen.

Maankäyttö- ja rakennuslain 137 §:ssä säädetään rakennusluvan erityisistä edellytyksistä suunnittelutarvealueella. Sen lisäksi, mitä rakennusluvan edellytyksistä muutoin säädetään, rakennusluvan myöntäminen 16 §:ssä tarkoitetulla suunnittelutarvealueella, jolle ei ole hyväksytty asemakaavaa, edellyttää, että rakentaminen ei aiheuta haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle, on sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen sekä liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta ja on sopivaa maisemalliselta kannalta eikä vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista. Rakentaminen suunnittelutarvealueella ei myöskään saa johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Yksi naapuri on vastustanut hanketta vedoten rakennusaikaisiin haittoihin, sekä, että rakentaminen johtaa merkittäviin meluhaittoihin ja tätä kautta kiinteistön arvonalennukseen.

Hakijan esittämän suunnitelman mukaan rakentamisenaikaisia haittoja ennaltaehkäistään vakiintuneen käytännön mukaan ja paalutuksen vaikutuksia ympäristöön seurataan tarpeen mukaan. Hakija on hakemuksessaan ja vastineessaan naapurikuulemiseen tuonut esiin seikkoja joilla perustellaan rakentamisen olevan vailla merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia kuten melusta, liikenteestä paloaseman toiminnasta tai rakentamisesta johtuvia. Uuden paloaseman sijainti Hirvensalon eteläosien ja Kakskerran saaren puolivälissä on tulevan toiminta-alueen kannalta ideaali. Rakennus liitetään kunnan vesijohtoverkkoon ja Kakskerta-Satavan viemäriverkostoon. Suunnittelutarveratkaisun kannalta olennaista on myös, aiheuttaako rakentaminen haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Alueella on vireillä Turun kaupunginhallituksen hyväksymä, 8.5.2017 § 201, Satava-Kakskerran osayleiskaava 10/2013, jossa rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset, PK: Palvelujen ja hallinnon alue. Paloasematoiminnan ei voida katsoa olevan ristiriidassa kaavamääräyksen kanssa.

Edellä esitetyin perustein ja päätöksessä asetettavien ehtojen täyttyessä voidaan katsoa, että rakentaminen täyttää maankäyttö- ja rakennuslain 137 §:ssä säädetyt rakennusluvan erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella ja hakemusta voidaan puoltaa.

Liite 1Asemapiirros 15.3.2018

Oheismateriaali 1Sijaintikartta

Oheismateriaali 2Naapurin muistutus 16.5.2018

Oheismateriaali 3Hakijan vastine 21.5.2018

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää, että hakemuksen ja 15.3.2018 päivätyn asemapiirroksen mukainen rakentaminen täyttää suunnittelutarvealueen erityiset rakennusluvan myöntämisedellytykset seuraavin ehdoin:

- liittymälupa Kakskerrantielle on haettava Pirkanmaan ELY-keskuksen lupapalvelusta suunnittelutarveratkaisun päätöksen jälkeen.

Päätöksen voimassaolo

Suunnittelutarveratkaisu on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
tiedKaupunginhallitus
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus
aoKaupunkiympäristötoimiala, toimitilojen rakennuttaminen
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedKoskela Ljudmila
tiedVesterholm Teija


Liitteet:

Kylk § 293
Liite 1:Asemapiirros 15.3.2018