Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta27105.06.20181
Kaupunkiympäristölautakunta28112.06.20186

5227-2018 (10 03 00)

Poikkeamispäätös; Drive-in ravintolan rakentaminen katualueelle, Sotalaistenaukio, Martti (P 2018-610)

Tiivistelmä:

Haetaan lupaa rakentaa uusi Drive-in ravintolarakennus Sotalaistenaukiolle Marttiin. Asemakaavassa rakennusalue on katualuetta. Osa kiinteistön naapureista on vastustanut hanketta. Museokeskus ja kaupunkikuvatyöryhmä eivät puolla hanketta. Rakennuspaikalla on sijannut aiemminkin rakennuksia. Tontilla liiketoimintaa harjoittava vuokralainen on hyväksynyt hakijan asemapiirustuksessa esitetyt järjestelyt. Poikkeaminen esitetään hyväksyttäväksi ehdollisena.

Kylk § 271

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Ville Erkkola 31.5.2018:

Rakennuspaikka ja sen sijainti

IV kaupunginosa, 853-4-9902-0, pinta-ala 2518 m2.

Osoite: Sotalaistenaukio

Hakija

Koy Burger-Talot

Rakennushanke

- Drive-in ravintolarakennus 1 krs, 78 k-m2 + maanalainen kellari 78 k-m2.

- Uusi ajokaista ja neljä parkkipaikkaa.

Kaavoitustilanne

ASEMAKAAVA

Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 4.12.1923 (9/1923).

Asemakaavassa alue on katua.

Poikkeukset

- Drive-in ravintolarakennuksen rakentaminen katualueelle (MRL 58 §).

- Rakennusoikeuden ylitys 156 k-m2.

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakija on kuullut naapurikiinteistöt itse (8 kpl). Naapurikiinteistöistä viisi (5) vastusti hanketta. Asiassa on myös kerätty kaksi nettiadressia hankkeen puolesta (135 allekirjoitusta) ja vastaan (303 allekirjoitusta). Myös hanketta vastustavia nimilistoja lähialueelta on kerätty (123 allekirjoitusta). Turun kaupungin palautepalveluun on tullut yksi anonyymi kommentti. Naapurit (5 kpl) ovat vastustaneet hanketta haitoilla joiden odotetaan ilmentyvän, kuten lisääntyvästä liikenteestä johtuvat: parkkipaikkojen riittävyys, liikennevirtojen hallinta, kevyen liikenteen hankaloituminen sekä meluhaitat. Toiminnasta johtuvia syitä mainittiin olevan lähitalojen sisäilman laadun heikkeneminen, roskaaminen ja kirkkaat mainosvalot. Hanke on kaupunkikuvallisesti sopimaton; näkymä kirkolle tärveltyisi, rakennus ei soveltuisi alueen omaleimaiseen ja eheään rakennusperinteeseen, vaarantaisi alueen erityispiirteet ja heikentäisi asuinympäristön laatua.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Viranomaisluvat ja lausunnot

As Oy Martinpuisto on pyytänyt Turun museokeskuksen/Varsinais-Suomen maakuntamuseon lausuntoa Sotalaistenaukiolle vireillä olevasta poikkeamislupahakemuksesta. Museopalveluiden lausunnon, 14.3.2018, mukaan Sotalaistenaukio on bensiiniaseman toiminnan myötä menettänyt alkuperäisen, katuverkkoon saumattomasti liittyvän aukioluonteensa. Harkitsemattomasti sijoitetut kierrätysastiat ja sähkökaapit sekä aukion käyttö myös pysäköintiin ovat muuttaneet sen varikkomaiseksi. Aukioon liittyvä Temppelinkatu on suljettu liikenteeltä ja sitä käytetään pysäköintiin. Sotalaistenaukio on osa Turun kaupunkiseudun ja maakuntakaavassa suojeltua aluekokonaisuutta ja se sisältyy Kansalliseen kaupunkipuistoalueeseen (KKP). Temppelinkatu on osa Valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi ympäristöksi määriteltyä aluetta ”Martinkirkko”. Aukiota tulee kehittää sen alkuperäisen asemakaavataiteellisen tavoitteen mukaisesti. Turun museokeskus katsoo, että Drive-in ravintola ei sovellu julkiselle aukiolle, eikä esitetyllä tavalla, sillä se vahvistaisi aukion liikenneympäristöluonnetta ja vaikuttaisi koko alueen liikennejärjestelyihin epäsuotuisalla tavalla.

Kaupunkikuvatyöryhmä, 22.5.2018 päätti olla puoltamatta hanketta. Aluetta tulisi kehittää katuaukiona ottaen huomioon myös Temppelinkadun vaatimukset.

Hakijan vastine

Rakennuksen suunnittelussa on otettu huomioon sen sijoittuminen näkyvälle paikalle Martissa. Rakennus on matala ja se sovitetaan alueen arkkitehtuuriin ja sävymaailmoihin. Hakija haluaa noudattaa ekologisia periaatteita ja uusiokäyttää vanhan ravintolarakennuksen. Tässä mallissa pystytään tekemään merkittäviä muutoksia rakennuksen ulkoilmeeseen ja toimintaan. Ravintolarakennus tulee rajaamaan liikennealueen asuinalueesta. Rakennuksen sijainti tulee myös vaikuttamaan rajoittavasti tontin meluhaittoihin ja autonvalojen heijastumiseen Temppelinkadun suuntaan. Hajuhaitat minimoidaan teknisillä ratkaisuilla, kuten otsonoimalla poistoilma ja huolehtimalla iv-suodattimen vaihdosta. Hakijan näkemyksen mukaan suunnitellulla ravintolaliiketoiminnalla ei tule olemaan olennaista vaikutusta alueen liikennemääriin. Rakennuksen suunniteltu sijoitus tulee estämään epävirallista läpiajoa Temppelinkadulle ja näin ollen vähentää läpiajosta aiheutuvia häiriöitä. Hakija on vuokrakohteessa velvollinen huolehtimaan ravintolansa ja sen ympäristön välittömästä siisteydestä. Hakijan tulee vuokralaisena varata riittävä määrä jäteastioita asiakkaidensa käyttöön. Hakija on yleisellä tasolla ketjuna kiinnittänyt jatkuvasti huomiota ravintoloidensa toimivaan jätehuoltoon sekä turvalliseen ja siistiin ympäristöön.

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Sotalaistenaukiolla. Kyseessä on aukio joka kaavassa on merkitty katualueeksi. Alueen asemakaavassa ei ole rakennuspaikkaa koskevia kaavamääräyksiä. Samalla rakennuspaikalla sijaitsee huoltoasema, ns. kylmäasema, jonka jakelupumput ovat katoksen alla. Alue on suurimmaksi osaksi asfaltoitu. Sotalaistenaukiolla on sijainnut rakennuksia aiemminkin. 1960-, 70- ja 80-luvuilla on tontilla sijainnut huoltoasemarakennus, kioskirakennus ja käyttötarkoitukseltaan tuntematon kolmas rakennus, jotka ovat sittemmin purettu.  

Hakija on saanut valtakirjan Turun kaupungilta lupien hakuun ravintolarakennusta varten Sotalaistenaukiolle. Valtakirja on ehdollinen. Suunnitellun rakennuksen välittömässä läheisyydessä sijaitsee vuokrattu alue polttoainejakeluasemaa varten. Alueen käyttö ja kulku sille tulee tästä syystä sovittaa yhteen polttoainejakeluaseman toimintojen kanssa. Alueen vuokraaja on antanut suostumuksen järjestelyyn ehdolla, että Drive-in jonotusliikenteelle rakennetaan uusi kaista. Tällöin se ei aiheuta haittaa polttoainejakeluaseman käytölle, eikä synny tilannetta, jossa jono tukkisi mittarikentän ja polttonesteen täyttöpaikan alueen, johon täytyy päästä myös täysperävaunurekalla. Hakija on saanut hyväksynnän St1:ltä kaistajärjestelyille 10.1.2018 päivätyn asemapiirustuksen mukaan. Ravintolan liikennemäärien lisäys ei vilkasliikenteisen Martinkadun varrella merkittävästi muuta nykytilannetta.

Vaikka Sotalaistenaukio on bensiiniaseman toiminnan myötä menettänyt alkuperäisen aukioluonteensa on alueelle uudelleen rakennettaessa otettava huomioon aukiolle ja aukion ympärille muodostunut miljöö. Rakennuksen muodon ja värityksen on oltava harmoniassa ympäristön kanssa ja toiminnasta mahdollisesti aiheutuvat ääni- ja hajuhaitat on pyrittävä minimoimaan.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 172 §).

Liite 1Asemapiirros 10.1.2018

Oheismateriaali 1Sijaintikartta

Oheismateriaali 2As Oy Martinrinteen C-talon muistutus 28.2.2018

Oheismateriaali 3As Oy Martinpuiston hallituksen muistutus 22.3.2018

Oheismateriaali 4As Oy Martinpuiston muistutus 22.3.2018

Oheismateriaali 5As Oy Martinrinteen E-talon muistutus 28.2.2018

Oheismateriaali 6Nettiadressi puolesta (135 allekirjoitusta)

Oheismateriaali 7Nettiadressi vastaan (303 allekirjoitusta) ja nimilista lähialueelta (123 allekirjoitusta)

Oheismateriaali 8Palautepalveluun jätetty kannanotto

Oheismateriaali 9Museokeskuksen lausunto 14.3.2018

Oheismateriaali 10Hakijan vastine 7.5.2018

Oheismateriaali 11Valtakirja 26.3.2018

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää seuraavilla ehdoilla myöntää hakemuksen ja 10.1.2018 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset:

-  IV-konehuoneen ilmanottoaukkoja ei saa sijoittaa Temppelinkadun puolelle asumisviihtyvyyteen mahdollisesti vaikuttavan meluhaitan minimoimiseksi;

- valomainoksia ei saa suunnata Temppelinkadun suuntaan;

- jäteastioiden on oltava suljettuja, jotta niiden sisältö ei ole lintujen ja muiden eläinten saatavilla; sekä

- rakennuksen julkisivuissa on käytettävä hillittyä värimaailmaa ja rakennuksen muoto ja yksityiskohdat tulee sovittaa yhteen alueen kaupunkiympäristöllisten arvojen kanssa.

Samalla lautakunta päättää, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 900 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.                   

PäätösAsia pantiin pöydälle Mannin Lintusen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kylk § 281

Pöydältä 5.6.2018 § 271.

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten muutettuna, että poikkeamisen ehtoihin lisätään seuraavat poikkeukset:

- poikkeamispäätös myönnetään 10 vuoden määräajaksi;

- rakennuksen julkisivuissa on käytettävä hillittyä värimaailmaa ja rakennuksen muoto, materiaali ja yksityiskohdat tulee suunnitella nimenomaan kyseistä paikkaa varten sovittamalla ne yhteen alueen kaupunkiympäristöllisten arvojen kanssa. Pääasiallisena julkisivumateriaalina tulisi olla puu; sekä

- ennen rakennusluvan myöntämistä on hakijan hankittava kaupunkikuvatyöryhmän lausunto.

Päätös asiasta tehtiin äänin 8-5.

Lintusen Peltosen kannattamana tekemä muutosehdotus tuli tässä vaiheessa pohjaehdotukseksi yksimielisesti.

Tämän jälkeen äänestettiin muutetun pohjaehdotuksen ja Ilvessalon Sandelinin kannattamana tekemän hylkäysehdotuksen välillä.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä muutetun pohjaehdotuksen puolesta äänestivät Peltonen, Lintunen, Anttila, Helin, Wirén, Euro, Palmunen ja Manni.

Ilvessalon Sandelinin kannattamana tekemän hylkäysehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Lähteenmäki, Laukkanen ja van Ooik.

Ilvessalon hylkäysehdotuksen perustelut:

"Poikkeamiseen ei ole riittävää erityistä syytä ja se aiheuttaisi haittaa kaavan toteuttamiselle ja alueiden käytön muulle järjestämiselle (MRL 171§). Museokeskus ja kaupunkikuvatyöryhmä ovat antaneet hankkeesta kielteiset lausunnot. Rakennus tai ko. toiminta ei sovellu esitetylle paikalle. Kaavasta poikkeamiselle ei ole esitetty riittävän painavaa erityistä syytä."

Jakelu

aoAsunto-osakeyhtiö Martinpuisto
aoAsunto-osakeyhtiö Martinrinteen C-talo
aoAsunto-osakeyhtiö Martinrinteen E-talo
kuulJulkipano
aoKiinteistö Oy Burger-Talot
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/ Ympäristö ja luonnonvarat
aoPihlava Maarit
aoRöksä Jarmo
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tpvHeinonen Riitta
tpvKoskela Ljudmila


Liitteet:

Kylk § 271
Liite 1:Asemapiirros 10.1.2018

Kylk § 281
Liite 1:Asemapiirros 10.1.2018