Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta28412.06.20189

6836-2018 (10 04 01)

Valtion tukemien arava- ja korkotukivuokra-asuntojen asukasvalinnassa noudatettavat varallisuuden enimmäisrajat

Tiivistelmä:

Hyväksytään Turussa noudatettavat arava- ja korkotukivuokra-asuntojen asukasva-linnassa noudatettavat varallisuuden enimmäisrajat 1.7.2018 alkaen.

Kylk § 284

Kaupunkiympäristötoimiala, tonttipalvelut, toimistosihteeri Sirpa Kontturi 1.6.2018:

 

Myöntäessään tukea vuokra-asuntojen rakentamiseen, hankkimiseen tai peruskorjaukseen valtion tarkoituksena on myös vaikuttaa asuntojen käyttöön. Valtion tuella rakennetutut asunnot halutaan ohjautuvan suurimmassa tarpeessa oleville asunnon tarvitsijoille ja vuokrat pyritään pitämään kohtuullisina.

 

Valtion tukemien arava- ja korkotukivuokra-asuntojen asukkaiden valinta perustuu sosiaaliseen tarkoituksenmukaisuuteen ja taloudelliseen tarpeeseen, joita arvioidaan hakijaruokakunnan asunnon tarpeen, varallisuuden ja tulojen perusteella. Valtioneuvoston asetuksen (166/2008) mukaan hakijaa ei saa valita asukkaaksi, jos hakijaruokakunnalla on huomioon otettavaa varallisuutta siinä määrin, että se kykenee hankkiman tarvettaan vastaavan asunnon ilman valtion tukea.

 

Arava- ja korkotukivuokra-asuntojen asukasvalinnan yleisestä ohjauksesta vastaa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA). ARA suosittelee, että kunnat määrittävät varallisuuden enimmäisrajat vuosittain ja tiedottavat niistä alueellaan oleville valtion tuella rakennettujen vuokratalojen omistajille. Turun kaupungin asukasvalintaohjeiden mukaan varallisuuden enimmäisrajat tarkistetaan kerran vuodessa.

 

Turussa voimassa olevat varallisuuden enimmäisrajat 1.7.2018 alkaen ovat:

 

Henkilöluku

 

1

2

3

4

5

30.000 €

45.000 €

60.000 €

70.000 €

80.000 €

 

Hakijatalouden koon kasvaessa varallisuusrajaa korotetaan 10.000 eurolla henkilöä kohden.

 

Varallisuusrajat on laskettu ARAn ohjeiden mukaisesti käyttäen lähtökohtana Turun vanhojen osakehuoneistojen velatonta neliöhintaa (1 883 euroa, 1. neljännes 2018). Vanhojen osakehuoneistojen velattomat neliöhinnat (neljännesvuositilasto) löytyvät Tilastokeskuksen verkkosivuilta www.tilastokeskus.fi/til/ashi/tau.html.

 

Toimialajohtaja Christina Hovi:

 

Ehdotus        Kaupunkiympäristölautakunta päättää:

 

- hyväksyä Turussa noudatettavat arava- ja korkotukivuokra-asuntojen asukasvalinnan varallisuuden enimmäisrajat; sekä

 

- että näitä varallisuuden enimmäisrajoja noudatetaan Turussa 1.7.2018 alkaen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.