Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta26005.06.20184

2406-2018 (10 03 00)

Poikkeamispäätös; Käyttötarkoituksen muutos, olemassa olevan kioskirakennuksen muuttaminen ravintolarakennukseksi rakennusoikeutta lisäämättä (os. Linnankatu 42, Sairashuoneenpuisto, VIII kaupunginosa) (P 2018-248)

Tiivistelmä:

Olemassa olevan kioskirakennuksen muuttaminen ravintolarakennukseksi rakennusoikeutta lisäämättä. Kaikki muutostyöt tehdään rakennuksen vaipan sisällä. Hakemuksen kohteena olevalle kioskille, sen sijainnille puistossa sekä toiminnalle on myönnetty jo luvat. Naapuri ei sinällään ole vastustanut käyttötarkoituksen muutosta vaan tuonut julki ravintolatoiminnasta mahdollisesti aiheutuvat haitat. Uusi esitetty toiminta ei aiheuta ympäristölleen enempää häiriötä kuin nykyinenkään kioskitoiminta.

Kylk § 260

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Ville Erkkola 28.5.2018:

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Kaupunginosa VIII (8), 9903-0, puistoalue.

Osoite: Linnankatu 42

Hakija

The Surf Shack Ab (2837337-8)

Rakennushanke

- Olevan kioskirakennuksen muuttaminen ravintolarakennukseksi, 1. krs, 44,5 k-m2.

Kaavoitustilanne

ASEMAKAAVA

Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 16.11.1991. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset:

VP Puistoalue

Poikkeukset

- Käyttötarkoituksen olennainen muutos asemakaavan käyttötarkoituksesta VP puistoalue ja olevan kioskirakennuksen muuttaminen ravintolarakennukseksi (MRL 58 §).

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille (3 kpl). Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Yksi naapuri on tehnyt muistutuksen.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Naapurin muistutus, Asunto Oy Linnankatu 45

Muistutuksen antaja pyytää muutostyössä kiinnittämään erityistä huomiota kiinteistöönsä mahdollisesti kohdistuvaan ravintolatoiminnan tuottamaan meluhaittaan ja sen minimointiin. Muistuttaja edellyttää myös puistoalueen pysyvän jatkossakin siistinä ja toivoo mahdollisten terassikalusteiden sulautuvan puistomaisemaan.

Hakijan vastine

Hakija viittaa vastauksessaan vuokrasopimukseen kaupungin kanssa jossa säädetään, että vuokramies on velvollinen huolehtimaan liikepaikkansa ja sen välittömän ympäristön siisteydestä ja puhtaanapidosta toiminnan aiheuttamista roskista ja jätteistä 20 metrin etäisyydeltä sekä varattava asiakkaiden käyttöön riittävästi tarkoituksenmukaisia jäteastioita. Ympäristön viihtyisyydestä pidetään huolta puisin terassikalustein ja istutuksin. Ravintolan äänimaailmaa tarkkaillaan decibelimittarilla. Alueelle pystytetään myös kyltti, jossa pyydetään huomioimaan lähitalojen asukkaat käyttäytymällä hillitysti.

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee VIII kaupunginosassa, Sairashuoneenpuistossa. Kyseessä on olemassa oleva rakennuspaikka. Nykyinen kioskirakennus on tarkoitus muuttaa ravintolarakennukseksi. Kioskirakennuksen käyttötarkoituksen muutos ei muuta rakennuksen rakennusoikeutta (44,5 k-m2). Naapuri ei sinällään ole vastustanut käyttötarkoituksen muutosta vaan tuonut julki ravintolatoiminnasta mahdollisesti aiheutuvat haitat.  

Hakija perustelee hakemustaan sillä, että hakemuksen kohteena olevalle kioskille, sen sijainnille puistossa sekä toiminnalle on myönnetty jo luvat. Nyt haetaan käyttötarkoituksen muutosta jonka vaikutukset rajoittuvat olevan rakennuksen sisätiloihin. Uusi esitetty toiminta ei aiheuta ympäristölleen enempää häiriötä kuin nykyinenkään kioskitoiminta.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 172 §).

Liite 1Asemapiirros 14.2.2018

Oheismateriaali 1Sijaintikartta

Oheismateriaali 2As Oy Linnankatu 45:n muistutus 8.4.2018

Oheismateriaali 3Hakijan vastine muistutukseen 28.5.2018

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päätti myöntää hakemuksen ja 14.2.2018 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset.

Samalla lautakunta päättää, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 900 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö (3 kpl), yhteensä 1110 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAsunto Oy Linnankatu 45
kuulJulkipano
aoThe Surf Shack AB
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/ Ympäristö ja luonnonvarat
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tpvHeinonen Riitta
tpvKoskela Ljudmila


Liitteet:

Kylk § 260
Liite 1:Asemapiirros 14.2.2018