Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta27305.06.20181

1463-2018 (02 08 02)

Viinamäen päiväkodin urakan keskeyttäminen ja uudelleen käynnistäminen

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunta päätti Viinamäen Suunnittele ja toteuta -urakan käynnistämisestä 10.4.2018 § 177. Määräajassa urakkaan saatiin vain yksi tarjous. Saatu tarjoaja ei täytä tarjouspyynnössä tarjoajalle asetettua soveltuvuusvaatimusta referenssien osalta. Hankinta tulee keskeyttää ja aloittaa uusi hankintamenettely kevennetyin referenssivaatimuksin.

Kylk § 273

Kaupunkirakentaminen, toimitilojen rakennuttaminen, arkkitehti Mari Virtanen, kaupunginlakimies Riikka Lehtimäki 28.5.2018:

Hankinnan keskeyttäminen

Kaupunkiympäristölautakunta päätti 10.4.2018 § 177 käynnistää Viinamäen päiväkodin urakkakilpailun. Tarjousasiakirjojen mukaisena vähimmäisvaatimuksena oli mm, että tarjoajalla ja hänen suunnittelijoillaan ja aliurakoitsijoilla tulee olla referenssinä kaksi kappaletta vähintään 1200 brm2 kokoisen uudispäiväkotirakennuksen toteutuneesta rakennusurakasta. Urakoitsijoiden referenssit vastaanotosta tuli olla maksimissaan viisi vuotta ja suunnittelijoilla maksimissaan kolme vuotta. Kohteen ei tarvitse olla kaikilla sama. Lisäksi vähimmäisvaatimuksia oli mm. tarjoajan liikevaihdon ja suunnittelijoiden ammattipätevyyksien osalta.

Tarjousaika päättyi 17.5.2018 klo 12:00. Määräaikaan mennessä hankintayksikkö sai vain yhden tarjouksen. Tarjouksen antoi Rakennusurakointi S. Tikakoski Oy.

Suoritetussa soveltuvuuden arvioinnissa on käynyt ilmi, että yritykseltä puuttuu vähimmäisvaatimukseksi asetettu referenssivaatimus vähintään kahdesta 1200 brn2 kokoisesta uudispäiväkotikohteesta. Hankintalain 114 §:n mukaan Hankintayksikön on suljettava tarjouskilpailusta ehdokas tai tarjoaja, joka ei vastaa asetettuja soveltuvuusvaatimuksia.

Hankintalain 125 §:n mukaan hankinta voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä.

Oikeuskäytännössä ja -kirjallisuudessa on vakiintuneen käytännön mukaan katsottu hyväksytyksi syyksi hankinnan keskeyttämiselle esimerkiksi se, että hankinnasta on saatu vain yksi tarjous. Lisäksi hankintayksikön on suljettava tarjouskilpailusta tarjoaja, joka ei täytä hankinnalle asetettuja vähimmäisvaatimuksia.

Näin ollen hankintayksikkö ei ole saanut yhtään tarjouspyynnön vähimmäisvaatimukset täyttävää ehdokasta. Edellä mainitulla perusteella hankintayksiköllä ei ole muuta mahdollisuutta kuin keskeyttää hankinta ja käynnistää urakasta uusi hankinta.

Uudelleen käynnistäminen

Viinamäen päiväkodin hankkeen tarjouspyynnön sisältöä tulee edellä mainituin perustein tarkistaa referenssien vaatimusten suhteen lievemmäksi, jotta kohdetta pystyy tarjoamaan riittävä määrä urakoitsijoita.

Kriteereihin esitetään liitteen 1 mukaiset muutokset, jossa kelpoisuusehdot sisällöltään pysyvät samoina, mutta referenssimäärää pyydetään lievennettynä aikaisempaan tarjouspyyntöön vain yksi (aikaisemmin kaksi) sekä referenssikohde voi olla myös uudispäiväkotirakennuksen sijasta koulu-, vanhustentalo-, hoivarakennus-, kirjasto-, monitoimitalo- tai sairaalarakennus yms. (ei kuitenkaan asuin- teollisuus- tai varastorakennus). Valintaperusteena on edelleen halvin hinta, ja se toteutetaan suunnittelu- ja toteuta -mallilla. Urakan kokonaisvalmistumisaikataulu on sama kuin aikaisemmassa tarjouspyynnössä, 30.9.2019.

Urakan sisältö

Suunnittele ja toteuta -urakkaan sisältyvät kaikki suunnittelu- ja rakennustyöt sekä suunnittelu- ja rakennustyössä tarvittavat luvat siten, että kohde voidaan luovuttaa tilaajalle urakka-asiakirjojen mukaisessa laajuudessa, laatu- ja muiden vaatimuksien edellyttämässä tasossa, toimivuudessa ja kunnossa. Hanke tehdään joko tilaelementtinä tai sääsuojan alla toteutettuna paikanpäällä.

Urakkaan kuuluu uudisrakennuksen lisäksi piharakennus ja piha-alueiden rakentaminen. Kaupunki purkaa nykyisen päiväkodin erillishankkeena.

Vähimmäisvaatimukset ja tarjouspyyntöön liitettävät asiakirjat on esitetty liitteenä olevassa tarjouspyyntöluonnoksessa.

Liite 1Tarjouspyyntöluonnos

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää, että:

- tarjoaja Rakennusurakointi S.Tikakoski Oy suljetaan pois tarjouskilpailusta, koska tarjoaja ei täytä asetettuja vähimmäisvaatimuksia;

- Viinamäen päiväkodin urakkaa koskeva hankinta keskeytetään esittelytekstistä ilmenevin perustein;

- se oikeuttaa toimitilojen rakennuttaminen -yksikön käynnistämään Viinamäen päiväkodin hankesuunnitelman mukaisen uudisrakennuksen Suunnittele ja toteuta -urakan hankinnan avoimella hankintamenettelyllä liitteessä 1 mainituilla muutetuilla vähimmäisvaatimuksilla valmistumisajan pysyessä samana;

- kaupunkirakentamisjohtaja valtuutetaan hyväksymään korjattuun tarjouspyyntöön mahdollisesti tehtäviä tarpeellisia ja perusteltuja muutoksia sekä allekirjoittamaan tarjouspyynnön ja mahdollisesti tehtäväksi tulevan sopimuksen;

- tämä päätös kumoaa kaupunkiympäristölautakunnan tekemän päätöksen urakan käynnistämisestä 10.4.2018 § 177; sekä

- pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoRakennusurakointi S. Tikakoski Oy
tpvKaupunkiympäristötoimiala, toimitilojen rakennuttaminen


Liitteet:

Kylk § 273
Liite 1:Tarjouspyyntöluonnos