Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta22615.05.20185
Kaupunkiympäristölautakunta23929.05.20186

7398-2016 (613, 627)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet, Herkules (3/2018)

Tiivistelmä: -

Kylk § 226

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Christiane Eskolin 8.5.2018:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos III kaupunginosan korttelin 4 tontille 12 osoitteessa Itäinen Rantakatu 42, Martinkatu 2. Työnimeltään kaavanmuutos on Herkules. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Christiane Eskolin ja kaavoitusarkkitehti Sanukka Lehtiö Sweco Ympäristö Oy:stä.

Kaavan tavoitteet

Kaavamuutoksen tavoitteena on muuttaa hallinto- ja virastorakennusten korttelialueen käyttötarkoitus asumiseen. Voimassa olevan asemakaavan hallinto- ja virastorakennuksille ei ole löytynyt soveltuvaa käyttöä.

Tavoitteena on muodostaa kaupunkikuvallisesti korkeatasoinen asuinkortteli jokirantaan. Asemakaavanmuutos tukee kaupungin väestötavoitetta.

Tavoitteena on myös eheyttää keskustan yhdyskuntarakennetta ja luoda terveellinen, turvallinen ja viihtyisä asuinympäristö. Alustava tavoite on, että tontin rakennusoikeus pysyy noin voimassa olevan asemakaavan suuruisena.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Herkules

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Herkules.

PäätösAsia pantiin pöydälle Mannin Lähteenmäen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kylk § 239

Pöydältä 15.5.2018 § 226.

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten muutettuna, että kaavamuutoksen tavoitteena on muuttaa hallinto- ja virastorakennusten korttelialueen käyttötarkoitus asumiseen ja toimistokäyttöön. Tavoitteena on muodostaa kaupunkikuvallisesti korkeatasoinen asuin- ja toimistokortteli jokirantaan. Asemakaavanmuutos tukee kaupungin väestötavoitetta ja keskustan elinvoimaisuutta.

Tavoitteena on myös eheyttää keskustan yhdyskuntarakennetta ja luoda terveellinen, turvallinen ja viihtyisä asuin- ja työpaikkaympäristö. Tavoitteena on, että tontin rakennusoikeus pysyy noin voimassa olevan asemakaavan suuruisena.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin Ilvessalon Lintusen kannattamana tekemän päätökseksi tulleen muutosehdotuksen ja Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemän seuraavan sisältöisen muutosehdotuksen välillä:

”Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen tavoitteet seuraavasti muutettuna: Kaavamuutoksen tavoitteena on tutkia korttelialueen mahdollisia käyttötarkoituksia ja kehittää sitä sen olemassa olevan rakennuskannan kulttuurihistorialliset arvot sekä keskeinen sijainti keskustassa ja jokirannassa huomioon ottaen. Tavoitteena on muodostaa korkeatasoista ja viihtyisää kaupunkiympäristöä, jossa julkinen tila, erilaiset käyttötarkoitukset ja mahdollisesti asuminen voidaan yhdistää. Sopiva rakennusoikeuden määrä tutkitaan kaavan kokonaisuuden mukaan. Lautakunnalle valmistellaan luonnosvaiheeseen erilaisia vaihtoehtoja, joilla korttelia voidaan kehittää."

Ilvessalon Lintusen kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Peltonen, Anttila, Muurinen, Laukkanen, van Ooik, Wirén, Rantanen, Mustonen ja Manni. Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänesti Sandelinin lisäksi häntä kannattanut Lähteenmäki.

Ilvessalon Lintusen kannattamana tekemä muutosehdotus tuli tässä vaiheessa päätökseksi äänin 11-2. Tämän jälkeen todettiin, että Ilvessalon Lintusen kannattamana tekemää muutosehdotusta ei äänestytetä esittelijän ehdotusta vastaan, koska muutosehdotus hyväksytään yksimielisesti päätökseksi.

Ilvessalon päätökseksi tulleen muutosehdotuksen perustelut:

”Keskustan elinvoiman kannalta on tärkeää, että alueella säilyy ja sinne syntyy myös työpaikkoja. Asuin- ja toimistokorttelin hybridiratkaisu tukee tätä tavoitetta paremmin kuin pelkkä asuminen.”

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus