Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta18617.04.20186

1838-2016 (613, 627)

Asemakaavanmuutosluonnos; Tammitien kulma, Nummi (os. Vanha Hämeentie, Tammitie ja Hakakatu) (12/2017)

Tiivistelmä:

Kaavanmuutoksella muutetaan alueen vanhojen asemakaavojen pääosin pienteollisuustoimintaa edistävä sisältö 2 - 5 kerroksisen kerrostaloasumisen käyttöön. Matalin rakentaminen sijoittuu Vanhan Hämeentien varteen. Suunnittelualueen kokonaisrakennusoikeus on n. 31700 k-m². Alueelle arvioidaan tulevan n. 530 asuntoa ja niihin n. 650 asukasta.

Kylk § 186

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Jani Eteläkoski 26.3.2018:

Kaavoitus on laatinut yhdessä Sirpa Salmen/Kaawa Oy:n kanssa 19.3.2018 päivätyn asemakaavanmuutosluonnoksen Nummen kaupunginosaan.

Nykytilanne

Asemakaavanmuutos laaditaan Nummen kaupunginosan korttelin 51 tonteille 2, 20-23, 25-29 ja 31-35 sekä näiden viereisille katualueiden osille. Suunnittelualueen pinta-ala on n. 4,9 ha ja sillä sijaitsee asumisen lisäksi mm. pienteollisuus- ja liiketoimintaa. Alue sijaitsee n. 2 km Kauppatorilta itään, Tammitien ja Vanhan Hämeentien kulmauksessa.

Suunnittelualue kuuluu Nummenmäen vanhaan ja perinteikkääseen asunto- ja työpaikka-alueeseen. Alueen vieressä on Nummen sauna, ns. T-talo sekä Lauri Viljasen puisto leikkipaikkoineen. Hämeentien, Hakakadun ja Tammitien risteyksen pienteollisuustontille on rakenteilla päivittäistavarakauppa. Yliopiston ja yliopistollisen keskussairaalan alueet sijaitsevat noin kilometrin etäisyydellä, samoin Ylioppilaskylä ja Kupittaan kehittyvä liike- ja toimistoalue.

Suunnittelutilanne

Maakuntakaavassa suunnittelualue kuuluu taajamatoimintojen alueeseen, jolla on pääosin asumistoimintoja.

Turun Yleiskaava 2020:ssa suunnittelualue on osa laajaa pientalovaltaista asuntoaluetta (AP), joka ulottuu Hämeentieltä Kalevantielle asti. Pientalojen lisäksi alueelle voidaan toteuttaa muutakin asumista, palveluja ja ympäristöön sopivia työpaikkatoimintoja.

Alueella on voimassa useita eri asemakaavoja. Näissä asemakaavoissa pääosa alueesta on osoitettu pienteollisuuden (TP) tarpeisiin. Asemakaavoissa osoitettu rakennusoikeus alueelle on yhteensä n. 16000 k-m². Tästä pienteollisuudelle ja kunnallisteknisille rakennuksille (TP, YTK) on osoitettu n. 14450 k-m², asuin- ja liikerakentamiselle n. 1100 k-m² ja omakotiasumiselle 450 k-m².

Suunnittelun vaiheet ja osallistuminen

Asemakaavan laadinta perustui alkujaan kahden yksityisen maanomistajan aloitteisiin.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 11.4.2017 § 124. Kaavan vireille tulosta on ilmoitettu vuoden 2017 kaavoituskatsauksessa. Vireille tulosta ilmoitettiin osallisille myös kirjeitse 28.4., minkä yhteydessä lähetettiin lisäksi hankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelma.

Osallisilta pyydettiin alkuvaiheen mielipiteitä 2.6.2017 mennessä. Ennen tätä järjestettiin kolme asiaa koskenutta tilaisuutta: kaksi kaavakävelyä ja yksi yleisötilaisuus.

Kaava-aluetta laajennettiin korttelin 51 tontilla 20 sen tultua toisen aloitteen tekijän omistukseen. Tämän myötä osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa täydennettiin sekä lähetettiin se tiedoksi tontin 20 lähinaapurustoon.

Ensimmäisen osallistumis- ja arviointisuunnitelman lähettämisen yhteydessä saatiin yhteensä 15 mielipidettä. Kaava-alueen laajentumisen yhteydessä ei jätetty mielipiteitä.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta hyväksyi luonnoksen 28.11.2017 § 359.

Tonttien 31 – 33 vuokramiehet jättivät kaupungin valtakirjalla aloitteen vuokraamiensa tonttien kaavoittamisesta teollisuuden sijasta asumiseen 29.1.2018. Tämä johti siihen, että kaupungin kaavoituksessa nähtiin tarpeelliseksi päivittää osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä laatia lautakunnalle käsiteltäväksi uusi kaavaluonnos ennen ehdotusvaihetta.

Muutoksen johdosta osallistumis- ja arviointisuunnitelman tavoitteita päivitettiin ja ne vietiin kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyttäväksi. Lautakunta hyväksyi päivitetyt tavoitteet 13.2.2018 § 80.

Päivitetty osallistumis- ja arviointisuunnitelma lähetettiin tiedoksi tonttien 31 – 33 lähinaapurustoon ja kahdelle asukasyhdistykselle. Tässä yhteydessä saatiin mielipide Nummenmäen Pientalot ry:ltä.

Mielipide vastineineen on esitelty selostuksessa kohdassa 4.9. Muutos kaupungin omistamilla tonteilla (sivut 27 – 29).

Asemakaavanmuutoksen tarkoitus

Tavoitteena on muuttaa koko kaava-alueen korttelialueiden asemakaavaa niin, että mahdollistetaan 2 – 5 kerroksisten asuinkerrostalojen toteutus. Tonteilla oleva heikkokuntoinen, vajaakäyttöinen ja nykykäytöltään epätarkoituksenmukainen rakennuskanta on tarkoitus korvata ajanmukaisilla ja samalla alueen kulttuurihistorialliseen ympäristöön sopivilla asuinrakennuksilla. Nummenmäen rakentamistavan ominaispiirteet ohjaavat tulevaa rakentamista. Erityinen huomio kohdistetaan Vanhan Hämeentien varren täydentyvään rakentamistapaan ja aluehistorialliseen merkitykseen. Tarvittavien autopaikkojen on tarkoitus sijoittua osittain maan alle. Muutoksilla voidaan kohentaa alueen siisteyttä ja viihtyisyyttä sekä kasvattaa alueen vetovoimaa.

Asemakaavanmuutosluonnos

Uusi luonnos on keskeiseltä sisällöltään vastaava kuin aiempi luonnos. Nyt vain pienteollisuudelle osoitettu alue on korvattu vastaavan tyyppisellä asuinkerrostalorakentamisella kuin mitä on muuallakin kaava-alueella. Uuden luonnoksen yhteydessä kaavaan on sijoitettu lautakunnan edellyttämä alueen halki kulkeva pyöräily- ja kävely-yhteys. Se on sijoitettu kohtaan, jossa se mahdollisimman vähän aiheuttaisi haittaa maanomistajille ja vuokramiehille, mutta toisaalta olisi kulkemisen kannalta loogisessa paikassa. Sijoitus on valittu myös sillä perusteella, että väylä voidaan toteuttaa jo korttelin uudistamisen alkuvaiheessa, sillä mitään rakennuksia tai merkittäviä rakenteita ei tarvitse purkaa väylän toteuttamiseksi.

Väylän lisäksi myös muut lautakunnan luonnoskäsittelyn yhteydessä edellyttämät muutokset ja lisäykset on huomioitu kaavassa. Näillä voidaan entistä paremmin vastata Nummenmäkiläisen rakentamistavan ja miljöön vaatimuksiin ja erityisesti tämä koskee Vanhaa Hämeentietä.

Asuinrakennusten teoreettiset kerrosluvut vaihtelevat kahdesta viiteen kerrokseen. Tämä voi kuitenkin antaa hieman virheellisesti sen mielikuvan, että rakennusten korkeusvaihtelu voisi olla kohtalaisen suurta. Pääasiassa asuinrakennuksissa on 3 – 4 kerrosta ja Vanhan Hämeentien varrella kaksi. Kaikissa näissä voi olla lisäksi ullakkokerros. Koska osa rakennuksista saatetaan upottaa rinteeseen tai kytkeä autokanteen, on ensimmäisen kerroksen tarkka määrittäminen vaikeaa. Vastaavasti rakennusten yläpäässä, kun on mahdollista toteuttaa asuintiloja ullakkokerrokseen, hämärtää sekin osaltaan kerroksien tarkkaa määrittämistä. Näiden seikkojen vuoksi kaavassa ei olekaan osoitettu rakennusten korkeutta kerrosluku-merkinnöin, vaan rakentamisen ylimpinä korkeusasemina.

Noin 4,9 ha:n kokoisen suunnittelualueen rakennusoikeus on yhtä muuntamoa lukuun ottamatta osoitettu kaikki asumiseen. Rakennusoikeutta on n. 31700 k-m2. Kokonaiskerrosalassa on lisäystä aikaisempaan verrattuna n. 15700 k-m2. Rakentamistehokkuus asumisen korttelialueilla on keskimäärin e = 0,95.

Alueelle arvioidaan tulevan n. 530 asuntoa ja n. 650 asukasta. Asuntojen tarvitsemista n. 370 autopaikasta noin puolet sijoittuu pihakansien alle. Asuinrakennusten maantasokerroksiin sallitaan liike- ja toimistotilojen sekä päivähoitotilojen toteutus.

Arviot kaavan vaikutuksista on esitetty kaavaselostuksen kohdassa 5.4 Kaavan vaikutukset (sivut 35 – 36).

Liite 1Luonnoskartta Tammitien kulma pvm 19.3.2018

Oheismateriaali 1Luonnosvaiheen selostus Tammitien kulma

Oheismateriaali 2Tilastolomake Tammitien kulma

Oheismateriaali 3Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 15.3.2017, muutettu 2.10.2017 ja 22.1.2018

Oheismateriaali 41. luonnosvaiheen mielipiteet

Oheismateriaali 5Nummenmäen Pientalot ry:n mielipide 25.2.2018

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä 19.3.2018 päivätyn luonnoksen laadittavan asemakaavanmuutosehdotuksen Tammitien kulma pohjaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 10-2, 1 poissa.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin esittelijän ehdotuksen ja Lähteenmäen Sandelinin kannattamana tekemän seuraavan sisältöisen muutosehdotuksen välillä:

"Kaavaluonnos hyväksytään siten muutettuna, että rakentamisen korkeus Tammitien varrella pidetään samana kuin Vanha Hämeentien varrella."

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Peltonen, Lintunen, Anttila, Muurinen, Laukkanen, van Ooik, Lindell, Palmunen, Manni ja Ilvessalo.

Lähteenmäen muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Sandelin.

Euro oli poissa kokouksesta.

Lähteenmäen muutosehdotuksen perustelut:

"Mataloittamalla rakennuksia Tammitien varrella varmistetaan alueen kaupunkikuvallinen yhtenäisyys."

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus


Liitteet:

Kylk § 186
Liite 1:Luonnoskartta Tammitien kulma pvm 19.3.2018